No dobrze, po tym przydługim wstępie czas przejść do rzeczy. W ostatnim tygodniu gospodarzyła nam Mafilka, z blogu z Zaczynam Kucharzenie. Czy nie sądzicie, że powinna zmienić jego nazwę? Od dawna już nie jest początkującą kucharką! Wraz z nią piekłyście chleb żytni z kardamonem Dany i scones. wg Dana Leparda. A ja mam naprawdę wiele do nadrobienia. A Ty Tili? Mafilko dziękujemy. A teraz:
Podsumowanie WP#80
Chleb żytni z kardamonem piekły:
Agnieszka z Podniebienia
Białoczarna z Cukrem i Miodem
Kass ze Smaków i Aromatów
Mafilka z Zaczynam Kucharzenie
Monika z W kuchni można wszystko
I wierzcie mi wyszły im bardzo zacne bochenki.
Scones Dana Leparda piekły:
A.grey ze Spiżarni
Amber z Kuchennymi drzwiami
Mafilka z Zaczynam Kucharzenie
Jak zwykle proszę o komentarz w kwestii pominięcia;-)
A teraz już czas na wydanie lipcowe Majanowe;-) Tak, bo właśnie ta ciepła kobietka zgodziła się być naszą gospodynią. Zaproponowała nam przyjemny letni wypiek: Cytrynowe bułeczki, które znalazła na blogu Liski, a ta w książce Mirabelki. Jednym słowem same sławy domowego piekarnictwa maczały tu palce. Przepis poniżej. A szczegóły u Majany na jej Majanowym pieczeniu.
Ciasto:
-300 g mąki (Liska użyła 320g)
-6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
-100 ml mleka
-60 g cukru
-60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
-2 jajka
-skórka starta z 1 cytryny
-3/4 łyżeczki soli
Do posmarowania i posypania: 1 jajko, płatki migdałów (Liska część bułeczek posypała kruszonką orzechową)
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.
Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny).
Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów (można kruszonką)
Piekarnik nagrzać do 200 st C (Liska piekła w 180 st.), wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
WP#64: Chleb Kalamata
WP#65: Chleb na dwóch zakwasach
WP#66: Panmarino - chlebek z rozmarynem
WP#67: Kogut wielkanocny
WP#68: Pain au Levain na mieszanych zaczynach
WP#69: Chleb wiejski
WP#70: Chałka
WP#71: Bolillos - meksykańskie bułeczki
WP#72: Chelb pełnoziarnisty 100%
WP#73: Chleb wieniec słonecznikowy i chlebek turecki
WP#74: Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym
WP#75: Pain de campagne w kształcie tiary
WP#76: Chleb ziemniaczany i chleb żytni z pestkami dyni
WP#77: Flatbreads z Bourke Street Bakery
WP#80: Chleb żytni z kardamonem i Scones Dana Leparda
No tom pozachęcałam. Udanego lata!
28 komentarzy:
a ja kardamonowy dopiero w ten weekend piec będę :/ bo mąki żytniej jak na złość nie mogłam znaleźć :(
ale w sobotę mam nadzieje że będzie gotowy :))))
mam kosmiczne zaległości... coś nadrobię pewnie, własnie odświeżyłam mojego zakwasa ;)
No to do dzieła...też będę piekła zaległości...pozdrawiam!
Fajnie,ze bułeczki się podobają:)
Ja też mam niezłe zaległości, jak znajdę czas to coś popiekę.:)
Pozdrowienia:)
Bułeczki zrobiłam
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000738 a z zaległości to mam tylko dwie ? Nadrobi się mam nadzieję:D
Acha, tu oczywiście moje bułeczki:
http://majanaboxing.blox.pl/2010/07/Buleczki-delikatnie-cytrynowe-czyli-WP-81.html
I u mnie zaległości zagoszczą! A bułeczki cytrynowe obowiązkowo muszą być.
Pozdrawiam Wszystkie Piekarki.
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/07/cytrynowe-bueczki-drozdzowe.html
Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!
Ja też zdążyłam upiec
http://ko-ko-ko.blogspot.com/2010/07/bueczki-delikatnie-cytrynowe-wp-81.html
Bułeczki bardzo smaczne. Tutaj są moje:
http://www.domowe-wypieki.pl/bulki-bagietki-chleby/199-buleczki-delikatnie-cytrynowe
A tutaj moje: http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/07/Buleczki-cytrynowe.html
Pozdrawiam:)
Dopisuję też swoje :)
http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/07/Weekendowa-Piekarnia-81.html
Pozdrawiam!
I jeszcze ja: http://www.kuba-pichci.pl/2010/07/81-weekendowa-piekarnia-cytrynowe.html :-)))
to i ja proszę o dopisanie!
http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/07/delikatnie-cytrynowe-bueczki-drozdzowe.html
I mnie sie (o dziwo!!!) udalo zdazyc tym razem ;)
http://www.beawkuchni.com/2010/07/wp-81-cytrynowe-buleczki-oraz-jagodzianki.html
Pozdrawiam serdezcnie!
zrobione :)
http://gotujebolubi.blox.pl/2010/07/Cytrynowe-buleczki-drozdzowe-WP81.html
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/07/delikatnie-drozdzowe-bueczki-cytrynowe.html
upiekłam!:)
Kto nie ma zaległości... Proszę najnowsze:
http://cosniecos.blox.pl/2010/07/Weekendowa-Piekarnia-81-buleczki-brioszki.html
Zaległości to ja mam ogromne , a przy tych upałach to nie wiem czy nadrobię. Ale bułeczki są:
http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/07/Buleczki-delikatnie-cytrynowe-WP-81.html
To w takim razie będę nadrabiała zaległości.
Buziaki!:)
Udało się :) uwiecznione na http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/07/cytrynowe-bueczki-drozdzowe-weekendowa.html
Pozdrawiam serdecznie!
A ja nadrabiam juz zaleglosci:
http://mirosixgotuje.blox.pl/2010/07/WP-72-Chleb-pelnoziarnisty-100.html
Dalszy ciag nadrabiania zaleglosci: http://mirosixgotuje.blox.pl/2010/07/WP-80-Chleb-zytni-z-kardamonem.html
Zrobiłam cytrynowe bułeczki: http://atinabc.blox.pl/2010/07/Buleczki-delikatnie-cytrynowe.html
Oto moje bułeczki i przy okazji debiut w WP. Mam nadzieję, że zostanę z Wami na dłużej. Pozdrawiam:-)
http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/07/delikatnie-cytrynowe-bueczki-wp81.html
Jestem niepokorną piekarką...,bo upiekłam oryginał Mirabbelki,czyli wieniec cytrynowy,który wzbogaciłam jagodami.Pychota!
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26459&st=1460&start=1460
Weekendowa Piekarnia 3- wtedy jeszcze bałam się drożdży i nawet nie śniło mi się, że upiekę bułeczki, a tym bardziej chleb
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/07/brotchen-laugen.html
Upiekłam:)))
ja dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem. zrobiłam bułeczki z pesto czosnkowym http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/08/bueczki-z-pesto-czosnkowo-bazyliowym.html
pozdrawiam
Prześlij komentarz