środa, 2 czerwca 2010

Podsumowanie WP #75 i Zaproszenie WP #76.




Królewskie, jubileuszowe wydanie Weekendowej Piekarni zakończone, a zakończyło się wspaniale. Piękne tiary (u mnie nawet dwukrotnie upieczone) lub zachwycające bochenki oglądałam na Waszych blogach, ale i sama delektowałam się tym neutralnym, lekkim chlebkiem. Dlatego wiem, że nie raz jeszcze wrócę do receptury na chleb wiejski, a eksperymentom z formowaniem ciekawych kształtów pewnie nie będzie końca. Mam nadzieję, że i Was zainspirowało to do takich piekarniczo-plastycznych zabaw. A piekły z nami:

Podsumowanie WP #75

A.Grey ze Spiżarni
Amber z Kuchennymi Drzwiami
Cinki: Amber, Beata i Margot,
Jolantaszyndlarewicz z Naszego Życia od Kuchni
Kornik z Kornik w Kuchni
Mafilka z Zaczynam Kucharzenie
Wiosenka27 z Eksplozji Smaku

Oraz Gospodarna Narzeczona i ja.

Jeśli kogoś pominęłam, wybaczcie. Napiszcie, a postaram się szybko to naprawić :-)

Zaproszenie WP #76

Teraz kolejna propozycja na zbliżający się długi weekend. Dwa bardzo ciekawe chlebki zaprezentowała nam Kass. Chlebek ziemniaczany pozostaje w kanwie chlebów o ciekawych kształtach, do tego wygląda na prosty i doskonały na piknik ... gdyby jeszcze pogoda dopisała. Jako drugi, zakwasowy wypiek, nasza Gospodyni podała przepis na swój sprawdzony chleb firmowy. Do wyboru, do koloru chciałoby się powiedzieć.

Gorąco zapraszam do pieczenia i gospodarzenia :-)


Po przepisy zapraszam do Gospodyni i poniżej.


Chleb ziemniaczany
czas przygotowania: 45min + 1 i 3/4 godz. rośnięcia
czas pieczenia: 40 min
foremka: tortownica o śr. 25cm

Składniki:
7g suszonych drożdży
1/4 kubka cieplej wody
3 1/4 - 4 kubki maki pszennej (dałam 650)
1 łyżeczka soli
2 łyżki pełnego mleka w proszku
1 kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków
1/2 kubka posiekanego szczypiorku świeżego
1 kubek cieplej wody dodatkowo

1 jajko lub białko do smarowania
2 łyżeczki zimnej wody
nasiona słonecznika lub dyni

Wykonanie:
1) Tortownice o śr. 25 cm posmarować masłem lub oliwą. Wyłożyć papierem do pieczenia dno.
2) Rozpuścić drożdże w 1/4 kubka wody, przykryć na 5min-aktywacja.
3) Do dużej miski wsypać 3 i 1/2 kubka maki, sol i mleko w proszku. Dodać szczypiorek i ziemniaki i połączyć je z mąką. Dodać drożdże i trochę cieplej wody, wymieszać. Dać pozostałą mąkę, aby powstało miękkie ciasto.
4) Przełożyć na omączony blat lub stolnice i wyrobić ok. 10min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć folia na 1 godz., aż dobrze wyrośnie (można 1 raz złożyć).
5) Przebić ciasto i ugnieść przez 1 min. Podzielić na 12 części, każdą uformować w kulę i ułożyć w tortownicy dookolnie i jedna w środku. Przykryć folia i odstawić na 45 min. do podrośnięcia, aby wypełniło tortownice.
6) Piekarnik nagrzać do temp. 210 stopni Celsjusza. Posmarować chleb jajkiem lub roztrzepanym białkiem z woda. Posypać ziarnami i wstawić do upieczenia.
7) Pieczenie: 210 stopni Celsjusza - przez 15 min., zmniejszyć do 180 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 20 min., po czym pozostawić w zgaszonym piecu jeszcze 10 min.
8) Wyjąć na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem ziołowym.

Chleb żytni razowy z pestkami dyni
(1 bochenek pieczony w foremce keksowej średniej wielkości)

Wieczorem przygotować zaczyn zakwasowy:
2 łyżki zakwasu żytniego
120 g mąki żytniej typ 2000 (razowej)
50 g mąki żytniej typ 720
3/4 szklanki wody

Wymieszać dokładnie i odstawić w przykrytej folią misce, w temperaturze pokojowej na 12 godz.

Ciasto właściwe:
180 g mąki żytniej typ 2000
100 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej typ 650 lub innej
350 g wody
2 łyżki melasy
1/2 łyżki kminku utłuczonego w moździerzu (opcjonalnie)
3/4 płaskiej łyżki soli
1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni

Rano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko, można łyżką, do połączenia składników. Przykryć miskę i odstawić na 1 1/2 godziny aż ciasto 'ruszy'. Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak lekko zacznie rosnąć. Foremkę natłuścić, wysypać otrębami i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać mokrą dłonią i posmarować wierzch olejem słonecznikowym. Przykryć foremkę folią spożywczą lub włożyć do worka foliowego. Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę, na ok. 2 - 2 1/2 godz. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawić chleb do upieczenia. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni Celsjusza i piec jeszcze ok 40-45 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb w piecu jeszcze 10 minut. Wyjąć na kratkę i wystudzić. Najlepszy na drugi dzień (chociaż autorka przyznaje, że 'piętka' jeszcze ciepłego to poezja!!!).

Smacznego.

15 komentarzy:

ptasia pisze...

Ja tiary nie dałam rady... Mam niedoczas i f ogule ;/ ale może ten ziemniaczany teraz?

wiosenka27 pisze...

Ja się czaję na ziemniaczany, bo dwóch to chyba nie dam rady:)

a.grey pisze...

Trochę niezgodnie z oryginałem, ale zrobione, i smaczne :)
Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.

http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/06/buki-z-ziemniakami.html

Amber pisze...

A ja mam pytanie - o jakie kubki chodzi w tym ziemniaczanym chlebku? Tzn. ich pojemność?

Waniliowa Chmurka pisze...

Żytni razowy z pestkami dyni zrooobię..
Idę wstawiać zaczyn:)

kass pisze...

Amber, w książce kubek ma 250ml pojemności, ja robiłam na szklanki i też wyszedł baaardzo dobrze, pozdrawiam.

Amber pisze...

Dzięki Kass.Myślałam właśnie o szklankach.
Pozdrawiam.

margot pisze...

pyszny
http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26459&view=findpost&p=984425

kornik pisze...

http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/06/chleb-zytni-razowy-z-pestkami-dyni.html

Pychaaa! dziękuję Kass i dzięki wam, dziewczyny!

Amber pisze...

No i upiekłam ziemniaczany. Jest wspaniały! Zwłaszcza z masłem ziołowym.
Pozdrawiam Gospodarne Szczęście i Kass!

http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

ptasia pisze...

Melduję wykonanie :) Nieco kreatywne, z braku foremki i mleka w proszku:
http://cosniecos.blox.pl/2010/06/Weekendowa-Piekarnia-76-Chleb-z-ziemniakami-i.html

Waniliowa Chmurka pisze...

Można powiedzieć, że chleb z dynią przeleciał mi przez palce.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Auuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!

Mojej Mamie baaardzo smakował,
Pozdrawiam Olcik

Mafilka pisze...

razowiec oczywiście ;)
http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/06/chleb-codzienny-kass-z-wp76.html

atina pisze...

Upiekłam chlebek Kass - pycha :)
http://atinabc.blox.pl/2010/06/Chleb-zytni-na-zakwasie-z-pestkami-dyni-lub.html

Ewelosa pisze...

I ja upiekłam chlebek zytnbi z dynią
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000698,0

A jutro jeszcze zdążę ten ziemniaczany zrobić - bo widze już zaproszenie na 77 wydanie:)

serdecznie pozdrawiam