Tygodnie mijają szybciej niż bym chciała. Czas przelatuje przez palce, a smakowite wypieki znikają w oka mgnieniu. Tak było i tym razem. Jeszcze chciałabym cieszyć oczy i podniebienie smakowitymi bułeczkami i wybornym razowcem Kass, a tutaj już po weekendzie, a w chlebaku nawet okruszka nie zostało. Cieszy mnie, że nie tylko u mnie te niezwykłe wypieki pojawiły się i cieszyły brzuszki. A piekły z nami:
Podsumowanie WP #76
A.Grey ze Spiżarni
Amber z Kuchennymi drzwiami i na Cinie
Atinka z Tak sobie pichcę
Cinki: Margot
Ewelosa z Mojego małego świata i tutaj
Jolanta Szyndlarewicz z Naszego życia od kuchni
Kass ze Smaków i aromatów (i tutaj w zaproszeniu)
Kornik z Kornik w Kuchni
Mafilka z Zaczynam Kucharzenie
Olciaky z Galerii Chleba (której chleb zniknął nawet szybciej niż mi i nie dał się uwiecznić :-D)
Ptasia z Coś Niecoś
I ja, a Gospodarna Narzeczona obiecała, że nadrobi latem :-)
Zaproszenie WP #77
A teraz zaproszenie do Konsti, co to niezwykle letni wypiek nam zaproponowała. Płaskie chlebki, tzw. flatbread doskonale spiszą się w te ciepłe dni jako przekąska czy piknikowe danie. Już wiem, że ten weekend u mnie będzie pełen wariacji na temat smakowitych nadzień i z góry mogę podziękować naszej Gospodyni :-)
Przepis poniżej i u Gospodyni.
Flatbreads z "Bourke Street Bakery"
Zaczyn:
100 g mąki chlebowej
2 i 1/2g soli morskiej
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin·
1/2 łyżeczki mleka·
70 ml wody
2g świeżych drożdży
Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
Ciasto:
600g mąki chlebowej·
13g świeżych drożdży·
400ml wody·
20ml oliwy z oliwek extra virgin·
20ml mleka·
15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej·
180g zaczynu
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.
Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny. Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę. Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180 stopni).
Przykładowe dodatki:
Smoked paprika and capsicum topping:
zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki·
1 1/2 łyżeczki suszonej papryki·
55 ml oliwy z oliwek extra virgin
Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.
Cherry tomato, parmesan and basil topping:
20 pomidorków·
50g parmezanu·
garść liści bazylii·
55ml oliwy z oliwek extra virgin
Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.
Rosemary and olive topping:
20ml oliwy z oliwek extra virgin
2 gałązki świeżego rozmarynu·
100g odsączonych, czarnych oliwek
Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego.
15 komentarzy:
Niesamowicie kusząca propozycja!
Tylko, który dodatek wybrać.....
Pozdrawiam.
Dziękuję Wam za udział, było miło piec razem!
Nowa propozycja bardzo mi się podoba, na pewno się skuszę,
Pozdrawim.
chleb z pestkami dyni był pyszny a bardzo prosty
Tili, u mnie tez się zapowiada weekendowe szaleństwo z fladbreadsami w roli głównej :)
No i upiekłam ziemniaczany chlebek
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000700
mam nadzieję że zaliczycie do podsumowania :)
a nowa propozycja jest wyborna :)
Upiekę, upiekę:)
Już stawiam zaczyn:)
Idealny obiad na te gorące dni:)
Pozdrawiam
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/06/flatbreads-rosemary-and-olive-topping.html
Pozdrawiam :)
Upiekłam i są pyszne :) http://atinabc.blox.pl/2010/06/Flatbreads-z-Bourke-Street-Bakery.html
U mnie tez juz zrobione i opublikowane:
http://apparecchiamo.blogspot.com/2010/06/weekendowa-piekarnia-77-flatbreads.html
Pozdrawiam.
A tu moje wyczyny:
http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/06/wp77-flatbreads-z-bourke-street-bakery.html
Dziękuję za pyszny weekend!
zrobiłam i ja :)
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000707
pysznie było :)
serdecznie pozdrawiam
Spóźnione, ale zrobione:)
http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/06/flatbreads-z-bourke-street-bakery.html
Pyszności!
I mi sie udalo upiec:)
http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/06/Flatbreads-z-Bourke-Street-Bakery-WP-77.html
nadrobiłam chlebek ziemniaczany - http://atinabc.blox.pl/2010/06/Chleb-ziemniaczany.html
I nikt nie zauważył, że nadrobiłam chlebek ziemniaczany :(
Prześlij komentarz