środa, 9 czerwca 2010

Podsumowanie WP #76 i Zaproszenie WP #77.




Tygodnie mijają szybciej niż bym chciała. Czas przelatuje przez palce, a smakowite wypieki znikają w oka mgnieniu. Tak było i tym razem. Jeszcze chciałabym cieszyć oczy i podniebienie smakowitymi bułeczkami i wybornym razowcem Kass, a tutaj już po weekendzie, a w chlebaku nawet okruszka nie zostało. Cieszy mnie, że nie tylko u mnie te niezwykłe wypieki pojawiły się i cieszyły brzuszki. A piekły z nami:

Podsumowanie WP #76

A.Grey ze Spiżarni
Amber z Kuchennymi drzwiami i na Cinie
Atinka z Tak sobie pichcę
Cinki: Margot
Ewelosa z Mojego małego świata i tutaj
Jolanta Szyndlarewicz z
Naszego życia od kuchni

Kass ze Smaków i aromatów (i tutaj w zaproszeniu)
Kornik z Kornik w Kuchni
Mafilka z Zaczynam Kucharzenie
Olciaky z Galerii Chleba (której chleb zniknął nawet szybciej niż mi i nie dał się uwiecznić :-D)
Ptasia z Coś Niecoś

I ja, a Gospodarna Narzeczona obiecała, że nadrobi latem :-)

Zaproszenie WP #77

A teraz zaproszenie do Konsti, co to niezwykle letni wypiek nam zaproponowała. Płaskie chlebki, tzw. flatbread doskonale spiszą się w te ciepłe dni jako przekąska czy piknikowe danie. Już wiem, że ten weekend u mnie będzie pełen wariacji na temat smakowitych nadzień i z góry mogę podziękować naszej Gospodyni :-)

Przepis poniżej i u Gospodyni.


Flatbreads z "Bourke Street Bakery"

Zaczyn:
100 g mąki chlebowej
2 i 1/2g soli morskiej
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin·
1/2 łyżeczki mleka·
70 ml wody
2g świeżych drożdży

Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.

Ciasto:
600g mąki chlebowej·
13g świeżych drożdży·
400ml wody·
20ml oliwy z oliwek extra virgin·
20ml mleka·
15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej·
180g zaczynu

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.
Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.
Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny. Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę. Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180 stopni).

Przykładowe dodatki:

Smoked paprika and capsicum topping:
zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki·
1 1/2 łyżeczki suszonej papryki·
55 ml oliwy z oliwek extra virgin

Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Cherry tomato, parmesan and basil topping:
20 pomidorków·
50g parmezanu·
garść liści bazylii·
55ml oliwy z oliwek extra virgin

Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.

Rosemary and olive topping:
20ml oliwy z oliwek extra virgin
2 gałązki świeżego rozmarynu·
100g odsączonych, czarnych oliwek

Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego.

15 komentarzy:

Amber pisze...

Niesamowicie kusząca propozycja!
Tylko, który dodatek wybrać.....
Pozdrawiam.

kass pisze...

Dziękuję Wam za udział, było miło piec razem!
Nowa propozycja bardzo mi się podoba, na pewno się skuszę,
Pozdrawim.

margot pisze...

chleb z pestkami dyni był pyszny a bardzo prosty

Mafilka pisze...

Tili, u mnie tez się zapowiada weekendowe szaleństwo z fladbreadsami w roli głównej :)

Ewelosa pisze...

No i upiekłam ziemniaczany chlebek
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000700

mam nadzieję że zaliczycie do podsumowania :)

a nowa propozycja jest wyborna :)

Olciaky pisze...

Upiekę, upiekę:)
Już stawiam zaczyn:)
Idealny obiad na te gorące dni:)
Pozdrawiam

a.grey pisze...

http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/06/flatbreads-rosemary-and-olive-topping.html

Pozdrawiam :)

atina pisze...

Upiekłam i są pyszne :) http://atinabc.blox.pl/2010/06/Flatbreads-z-Bourke-Street-Bakery.html

Konsti pisze...

U mnie tez juz zrobione i opublikowane:

http://apparecchiamo.blogspot.com/2010/06/weekendowa-piekarnia-77-flatbreads.html

Pozdrawiam.

kass pisze...

A tu moje wyczyny:
http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/06/wp77-flatbreads-z-bourke-street-bakery.html
Dziękuję za pyszny weekend!

Ewelosa pisze...

zrobiłam i ja :)
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000707
pysznie było :)

serdecznie pozdrawiam

kornik pisze...

Spóźnione, ale zrobione:)

http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/06/flatbreads-z-bourke-street-bakery.html

Pyszności!

gosiaa99 pisze...

I mi sie udalo upiec:)
http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/06/Flatbreads-z-Bourke-Street-Bakery-WP-77.html

atina pisze...

nadrobiłam chlebek ziemniaczany - http://atinabc.blox.pl/2010/06/Chleb-ziemniaczany.html

atina pisze...

I nikt nie zauważył, że nadrobiłam chlebek ziemniaczany :(