I tak pierwsze wydanie WP pod naszym szyldem dobiegło końca. Piekłyśmy Chleb Kalamata. Długo dojrzewający, pszenny bochenek na dwóch zakwasach z dodatkami oliwek, sera i rozmarynu. Chleb ten był naszym nawiązaniem do początków WP Margot. Był to pierwszy przepis, który zaproponowała ona w swojej Kuchni Alicji.
Piekły z nami:
Bedada z Domowo
Cinki : Amber i Beata z CinCin
Magoldie z Kopalni Smaków
Małgosia z Pieprz czy wanilia
Kass ze Smaki i aromaty
Kinga z Kinga w kuchni
Cinki : Amber i Beata z CinCin
Magoldie z Kopalni Smaków
Małgosia z Pieprz czy wanilia
Kass ze Smaki i aromaty
Kinga z Kinga w kuchni
oraz my:
Tili i Gospodarna Narzeczona
A teraz tatam:
Zaproszenie
Mamy zaszczyt zaprosić na kolejne, już 65 wydanie WP. Gospodarzy nam Margot. Wybrała dla nas chleb na dwóch zakwasach. Po szczegóły zapraszam do niej. Przepis poniżej.
Chleb na dwóch zakwasach
Chleb na dwóch zakwasach
Przepis Tatter
Zaczątek pszenny:
40 g białej pszennej mąki chlebowej
50 g wody
1 łyżka dojrzałego płynnego zakwasu
Zaczątek żytni:
-40 g maki żytniej razowej
-33 g wody
-1 łyżeczka zakwasu żytniego
W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki zaczątków. Zakrywamy szczelnie i pozostawiamy na 12 godzin w ciepłym miejscu np. na noc.
Ciasto właściwe:
-380 g białej pszennej mąki chlebowej
-40 g mąki pszennej razowej
-260 g wody
-1/2 łyżki soli ( ja daję 1 lekko czubatą łyżeczkę soli - pisze Margot)
-zaczątek pszenny (bez jednej łyżki )
-zaczątek żytni (bez jednej łyżeczki)
Zaczątek pszenny:
40 g białej pszennej mąki chlebowej
50 g wody
1 łyżka dojrzałego płynnego zakwasu
Zaczątek żytni:
-40 g maki żytniej razowej
-33 g wody
-1 łyżeczka zakwasu żytniego
W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki zaczątków. Zakrywamy szczelnie i pozostawiamy na 12 godzin w ciepłym miejscu np. na noc.
Ciasto właściwe:
-380 g białej pszennej mąki chlebowej
-40 g mąki pszennej razowej
-260 g wody
-1/2 łyżki soli ( ja daję 1 lekko czubatą łyżeczkę soli - pisze Margot)
-zaczątek pszenny (bez jednej łyżki )
-zaczątek żytni (bez jednej łyżeczki)
Mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem soli. Gdy połączą się w niedbałą masę, szczelnie zakrywamy ( ja po prostu wkładam miskę z ciastem do foliowej torebki - pisze Margot) i zostawiamy na 45-60 minut (autoliza).
Później dodajemy sól i zagniatamy ciasto przez 6 minut.
Główna fermentacja trwa około 2 i 1/2 godziny podczas której, składamy ciasto dwukrotnie (w 50 minutowych odstępach).
Następnie formujemy kulę i wkładamy ją do kosza (kosz dla pewności można wyłożyć cienką ściereczką wysypaną mąką), złączeniami w górę, tak zostawiamy na 2 - 2 1/1 godziny w temperaturze 22-23C.
Można również spowolnić ostateczna fermentacje umieszczając szczelnie zamknięty w foliowa torebkę chleb w lodówce...do 18 godzin w temp. 4C.
Chleb wykładamy na łopatę /deseczkę wysypaną mąką , można jeszcze chleb naciąć i delikatnie zsuwamy na rozgrzany kamień.
Pieczemy w piecu rozgrzanym do 240C, na kamieniu z parą...przez ok 35 minut.
Oczywiście kamień nie jest konieczny - chleb można piec na bardzo rozgrzanej blasze (stoi ona w piekarniku od początku nagrzewania piekarnika).
Ogłoszenia:
Jako, że zaproszenia i podsumowania pojawiać się będą w jednym poście będziemy je zamieszczać dopiero w środy. Czekamy nadal na zgłoszenia Gospodyń.
A tutaj banerek do pobrania:
Później dodajemy sól i zagniatamy ciasto przez 6 minut.
Główna fermentacja trwa około 2 i 1/2 godziny podczas której, składamy ciasto dwukrotnie (w 50 minutowych odstępach).
Następnie formujemy kulę i wkładamy ją do kosza (kosz dla pewności można wyłożyć cienką ściereczką wysypaną mąką), złączeniami w górę, tak zostawiamy na 2 - 2 1/1 godziny w temperaturze 22-23C.
Można również spowolnić ostateczna fermentacje umieszczając szczelnie zamknięty w foliowa torebkę chleb w lodówce...do 18 godzin w temp. 4C.
Chleb wykładamy na łopatę /deseczkę wysypaną mąką , można jeszcze chleb naciąć i delikatnie zsuwamy na rozgrzany kamień.
Pieczemy w piecu rozgrzanym do 240C, na kamieniu z parą...przez ok 35 minut.
Oczywiście kamień nie jest konieczny - chleb można piec na bardzo rozgrzanej blasze (stoi ona w piekarniku od początku nagrzewania piekarnika).
Ogłoszenia:
Jako, że zaproszenia i podsumowania pojawiać się będą w jednym poście będziemy je zamieszczać dopiero w środy. Czekamy nadal na zgłoszenia Gospodyń.
A tutaj banerek do pobrania:
13 komentarzy:
Ja, Amber też piekłam Kalamatę....
To przepraszam. Chętnie cię wstawię, tylko nie widzę nigdzie linka.
Jesli na Cic cin to wstawiłam linka do wątku.
zapraszam do pieczenia chleba na dwóch zakwasach /zaczątkach
GN, wiesz każdy post na Cin cin ma link , z prawej strony na zielono , jak się w niego kliknie to można go skopiować , pozdrawiam
Margot, myślę, że z czasem jakoś się w tym połapiemy ;-) Dobrze, że czuwasz ;-)
Szkoda, że kolejna edycja WP przejdzie mi koło nosa. Niestety w weekend mam zajęcia, które nie pozwolą mi na przygotowanie tego chlebka. Ale poprawię się, obiecuję. ;))
Miłego pieczenia, Dziewczyny!
Pozdrawiam!
Kochane dziewczyny ja upiekłam już chlebek:
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000614
I dopiero dzisiaj mogę napisać, że bardzo się cieszę Ze objełyście swoimi ramionami weekendową piekarnię. ( dwa tygodnie miałam wyjęte z życiorysu)
Tilianko i Gopodarna Narzeczono wielki buziak dla Was.
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/03/chleb-na-dwoch-zakwasach-czyli-wp-65.html
upiekłam
Ja też upiekłam ,tylko w keksówce,bo się obraziłam na moje koszyki :(
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/02/weekendowa-piekarnia-odsona-64.html
melduję się:
http://sercenatalerzu.blogspot.com/2010/03/chleb-na-dwoch-zakwasach-wp65.html
Ja też melduję
http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/03/Chleb-na-dwoch-zakwasach-WP-65.html
I jeszcze tu zamelduję, że upiekłam:
http://waniliowo.blogspot.com/2010/03/chleb-na-dwoch-zakwasach-i-wiosenne.html
Cieszę się ogromnie, że tak dużo nas piekło :) Już biegnę oglądać Wasze bochenki i od razu proszę o odrobinę wyrozumiałości, gdyż dopadło mnie ostatnio choróbsko i trzymało w łóżeczku.
Prześlij komentarz