Kolejne weekendowe pieczenie za nami. Gospodarzyła nam Margot i wybrała do pieczenia bardzo dobry chleb. Przepis znalazła u Tatter i był to nie byle jaki przepis: bochenek Hamelmana na dwóch zakwasach. Chleb wyszedł pyszny czy to pieczony na kamieniu czy w formie.
Podsumowanie WP#65:
Piekły:Amber, Beata i Jeska z CinCin
An-na z Waniliowo
Atina z Tak sobie pichcę
Bebada z Domowo
Joanna z Notatek Kulinarnych
Karola ze Świata moich smaków
Kabamaiga ze Stu kolorów Kuchni
Mafilka z Zaczynam Kucharzenie
Margot z Kuchni Alicji
Kass z Smaków i aromatów
Szarlotek z Cukierniczych Kreacji Charlotte
Tatter z Palce Lizać
Oraz Tili i Gospodarna Narzeczona
Osoby pominięte proszone są o nadesłanie linka. Prosimy wstawiać linki w komentarzach pod zaproszeniem, żeby nie umknęły naszej uwadze. Moja bywa czasem rozproszona ;-)
Zaproszenie do WP#66
Daniel Leader
biga:
65 g letniej wody
2 g drożdży instant
100 g zwykłej mąki pszennej
Składniki bigi mieszamy dokładnie, przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-16 godzin.
ciasto właściwe:
cała biga
300 g letniej wody
5 g drożdży instant
500 g zwykłej mąki pszennej
65 g oliwy z oliwek
10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
15 g soli
Mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy około 13-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do naoliwionej miski na 1 i 1/2 - 2 godzin (przykryte) aż ciasto podwoi objętość.
Dzielimy następnie ciasto na 2 równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości, kładziemy je równolegle na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Zostawiamy między bochenkami około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy aż podwoją objętość - około 45 - 60 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wyrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Następnie studzimy na kratce.
Możemy też ciasto wykorzystać do zrobienia "Grissini rosmarino" czyli rozmarynowych włoskich paluszków.
W tym celu przygotowujemy sobie miseczkę z wodą i osobną z grubą solą oraz pędzelek.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy w formie kwadratu 2-3 cm grubości. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Tniemy na paseczki, każdy rozciągamy na długość blachy i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia (pamiętamy by zostawić odstępy między nimi około 1-2 cm). Smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy solą.
Pieczemy w temperaturze 170 C przez 15-20 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Serdecznie zapraszamy. Pieczcie i gospodarzcie z nami. Czekamy na propozycje prowadzenia kolejnych edycji. Przysyłajcie je na maila: Gospodarnanarzeczona@gmail.com
Kass z Smaków i aromatów
Szarlotek z Cukierniczych Kreacji Charlotte
Tatter z Palce Lizać
Oraz Tili i Gospodarna Narzeczona
Osoby pominięte proszone są o nadesłanie linka. Prosimy wstawiać linki w komentarzach pod zaproszeniem, żeby nie umknęły naszej uwadze. Moja bywa czasem rozproszona ;-)
A dziś zapraszam wraz Anią z bloga Moja mała kuchnia, która podobnie jak ja jest wielbicielką Hamelmana. Tym razem jednak wybrała dla nas rozmarynowy Panmarino. Tym razem do wypiek na drożdżach, więc zachęcam tych co obawiają się zakwasu. Ja uwielbiam rozmaryn, szczególnie w bukietach ślubnych i chlebach. Na pewno upiekę. Po szczegóły zapraszam do gospodyni.
Oto przepis:
Panmarino - chlebek z rozmarynemOto przepis:
Daniel Leader
biga:
65 g letniej wody
2 g drożdży instant
100 g zwykłej mąki pszennej
Składniki bigi mieszamy dokładnie, przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-16 godzin.
ciasto właściwe:
cała biga
300 g letniej wody
5 g drożdży instant
500 g zwykłej mąki pszennej
65 g oliwy z oliwek
10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
15 g soli
Mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy około 13-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do naoliwionej miski na 1 i 1/2 - 2 godzin (przykryte) aż ciasto podwoi objętość.
Dzielimy następnie ciasto na 2 równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości, kładziemy je równolegle na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Zostawiamy między bochenkami około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy aż podwoją objętość - około 45 - 60 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wyrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Następnie studzimy na kratce.
Możemy też ciasto wykorzystać do zrobienia "Grissini rosmarino" czyli rozmarynowych włoskich paluszków.
W tym celu przygotowujemy sobie miseczkę z wodą i osobną z grubą solą oraz pędzelek.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy w formie kwadratu 2-3 cm grubości. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Tniemy na paseczki, każdy rozciągamy na długość blachy i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia (pamiętamy by zostawić odstępy między nimi około 1-2 cm). Smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy solą.
Pieczemy w temperaturze 170 C przez 15-20 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Serdecznie zapraszamy. Pieczcie i gospodarzcie z nami. Czekamy na propozycje prowadzenia kolejnych edycji. Przysyłajcie je na maila: Gospodarnanarzeczona@gmail.com
21 komentarzy:
http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/03/chleb-wieku-emerytalnego.html
zostałam pominięta... ;(
i jeszcze link do wydania 66
http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/03/chleb-z-rozmarynem-i-semolina-z-wp66.html
Pozdrawiam :)
PS. Jakby jakiś termin wolny był, to może ja się pobawię w gospodynię WP?
Mafilko, widziałam już Twój - piękny, piękny i jeszcze raz piękny :) Cieszę się ogromnie, że piekłaś z nami, a co do gospodarzenia to pewnie Narzeczona już niebawem się z Tobą skontaktuje :)
Buziak dla pierwszej Piekącej :*
Mafilko, już jest.
Nie było linka! ;-)
Mail?
Piękna propozycja!
Piekę rzecz jasna.
Jeszcze ja !!!
http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/03/weekendowa-piekarnia-65-chleb-na-dwoch.html
A skąd ja świeży rozmaryn wytrzasnę?!? Nigdzie takowego nie widziałem ostatnio.... Ale poszukam, bo przepis jest bardzo kuszący. Pozdrawiam!
Narzeczono, Ala mnie rozpieściła ;) i linki Wam z rozpędu nie podałam ;)
Jaki mail?
Kuba, Lidl jest tani ;)
Mafilko, now iem Ala rozpuściłą i potem nie miała czasu. Ja ciągle półtora etatu i musze dbać o siebie ;-) Napiszę to się umówimy.
miło mi było gospodarzyć w miniony weekend, tym bardziej ,że chleby udały się wspaniale , choć jak widać niektórzy musieli piec w foremce , ale foremkowe chleby to tez są piękne i basta:D
a propozycja ani bardzo fajna i jeśli uda się mi kupić rozmaryn- bo wszyscy straszą ,że teraz nie ma -to upiekę w poniedziałek czyli jak będę miała swój prywatny weekend :P
świeży rozmaryn jest w sieci carrefour. piekę z wami i gorąco pozdrawiam
asia
I ja i ja kupiłam rozmaryn w moim osiedlowym sklepie i byłam zdziwiona, ze jest tutaj a w Lidlu i Realu nie było a ja tyle maszerowałam na nogach do tych sklepów.
tylko tak się zastanawiam czy chlebek cyz tez skusić się na te paluchy ? Sama nie wiem :)
serdecznie pozdrawiam
jejku, juz 66 edycja, a u mnie dopiero 64 :) ale lepiej pozno niz wcale! :) wszystko nadrobie :)
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/03/kalamata-wp-64.html
O! z rozmarynem :)
Juz zacieram ręce - mam cały krzaczor rozmarynu w domu :-D
Ja już upiekłam. Chleb jest wspaniały, bardzo aromatyczny. Miło mi powrócić do Weekendowej pod nowym zarządem :).
Kochane upiekłam - pyszności :)
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000624,0
serdecznie pozdrawiam
upiekłam
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/03/panmarino-chlebek-z-rozmarynem-czyli-wp.html
Zadanie wykonane:
http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/03/Panmarino-chlebek-z-rozmarynem-WP-66.html
i ja upiekłam i ja i ja:)
http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/03/panmarino-chleb-z-rozmarynem.html
melduneczek ;-):
http://sercenatalerzu.blogspot.com/2010/03/weekendowa-piekarnia.html
Upiekłam go drugi raz i tym razem udał się wspaniale : http://atinabc.blox.pl/2010/03/Chleb-na-dwoch-zakwasach.html
Prześlij komentarz