środa, 24 marca 2010

Podsumowanie WP#67 i zaproszenie do WP#68



W tym tygodniu piekłyśmy drożdżowe koguty zaproponowane przez Paulinę z bloga Chlebek.tv. Mimo frymuśnego kształtu, chleb był bardzo prosty w przygotowaniu i wdzięczny w obróbce. Ja jestem wielbicielką wszelkich chlebowych plecionek i pewnie będę udoskonalać swojego koguta, a kto wie co jeszcze uplotę poza pleceniem trzy po trzy każdego dnia. A was zachęcam do wypróbowania koguta. Zbliżają się święta, może znajdziecie czas i na taki wypiek.
A oto podsumowanie.

Podsumowanie WP#67


Piekły:
Alivea z Alicja w kuchni
Andzia-35 z Pysznego jedzonka
Ewelosa z Mój mały świat
Olciaky z Galerii Chleba
N_zak z Kuchennej Szkoły Przetrwania
Ptasia z Coś niecoś
Paulina z Kotlet.tv
Szarlotek z Cukierniczych Kreacji Charlotte

oraz Gospodarna Narzeczona

A teraz czas na kolejne wydanie WP, ostatnie przed Wielkanocą. Gospodarzyć nam będzie Patrycja, która nie wrzuca niczego do garnka w przypadkowej kolejności. No i piecze wspaniałe chleby.


Patrycja zaproponowała nam:

Pain au Levain na mieszanych zaczynach
(autor: Jeffrey Hamelman)

Zaczyn pszenny (płynny)
80g mąki pszennej chlebowej
100g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na ok. 12 godz.

Zaczyn żytni (sztywny)
80gmąki żytniej razowej
66g wody
1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wierzch posypać odrobiną mąki żytniej razowej, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na 12-16godz. lub do momentu, aż zaczyn się podniesie ale nie opadnie.

Ciasto właściwe
760g mąki pszennej chlebowej
80g mąki pszennej pełnoziarnistej
514g wody
1 łyżka soli morskiej lub grubej kamiennej utłuczonej w moździerzu
cały zaczyn pszenny płynny (minus 1 łyżka)
cały zaczyn żytni sztywny (minus 1 łyżeczka)

Rozdrobnić zaczyn żytni, dodać pszenny i dokładnie wymieszać z wodą.
Dodać resztę składników oprócz soli, dokładnie wymieszać, miskę szczelnie przykryć i odstawić w temp. pokojowej na 60min (autoliza).
Ciasto posypać solą, wymieszać.
Ciasto będzie lekko klejące, wyłożyć je na blat i krótko zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne (można mikserem na pierwszym biegu, przez 1 1/2 - 2 minuty).
Przełożyć do miski, przykryć szczelnie i zostawić w temp. pokojowej na 2 1/2 godz. Ciasto składać dwukrotnie, co 50 min.
Następnie ciasto wyjąć na lekko omączony blat, delikatnie odgazować i podzielić na 2 części.
Uformować bochenki i przełożyć je do wysypanych mąką koszyków.
Ostateczna fermentacja: 2 - 2 1/2godz. w temp. ok 25st.C lub 12-18godz. w temp. ok. 5st.C, tzw. zimne wyrastanie, które bardzo polecam, gdyż znacznie wzbogaca smak pieczywa (wtedy też trzeba każdy koszyk z chlebem umieścić w foliowej torebce i szczelnie ją zawiązać).
Pieczenie: z normalną parą w temp. ok. 240st.C przez 40-45min. Jeśli chleb zacznie się zbytnio przypiekać, można zmniejszyć temp. do ok. 210st.C po 25-30 min. pieczenia.
Studzić na kratce.

Smacznego!

Szczegóły na Trufli.

Zapraszam do wspólnego pieczenia. Jest to bardzo podobny chleb do proponowanego niedawno. Tamten należał do kategorii: chleby najlepsze z najlepszych. I ten jak widzę jest taki. Dlatego Te/Ci z Was którzy wystraszyli się tamtego wypieku, teraz mają szansę z mierzyć się z dwuzakwasowcem. Gorąco polecam. Zwłaszcza, ze Patrycja na swoim blogu napisała kilka ciekawych wskazówek. Mamy na to, aż dwa tygodnie. Linki do swoich wypieków zostawiajcie w komentarzach pod zaproszeniem. Chętnych do prowadzenia kolejnych wydań proszę o maila. Bardzo serdecznie Was zapraszam do pieczenia i gospodarzenia.

A Tili na pewno mi wtóruje.

13 komentarzy:

Unknown pisze...

dziękuję za wspólne kogutowanie :)
Paulina

Anonimowy pisze...

Już od kilku edycji sobie obiecuję, że znów wrócę do WP, a tu cały czas coś staje mi na drodze... Teraz już MUSI się udać... ;)

Pozdrawiam!

andzia-35 pisze...

podaje link do mojego przepisu
http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2010/03/Kurka-lub-kogucik-na-Wielkanoc.html#ListaKomentarzy

Szarlotek pisze...

podaję link do koguta http://cukierniczekreacje.blox.pl/2010/03/wielkanocny-kogucik.html

ptasia pisze...

Ja wyjeżdżam i chyba z dużym poślizgiem, tj. zdecydowanie nie-weekendowo u mnie będzie. Ale będzie, bo mi się podoba.

Unknown pisze...

jestem pierwsza?

http://sercenatalerzu.blogspot.com/2010/03/pain-au-levain-wp68.html

Ewelosa pisze...

Dziewczyny i ja upiekłam

http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000635,0

chleb bardzo smaczny i mi ososbiście bardziej smakował ten co przez noc wyrastał w lodówce.

Iv pisze...

mam i ja :)
http://ko-ko-ko.blogspot.com/2010/03/chleb-na-mieszanych-zaczynach-wp-65-i.html

Magoldie pisze...

Dolaczylam:
http://kopalniasmakow.blogspot.com/2010/03/pain-au-levain-na-mieszanych-zaczynach.html

Anonimowy pisze...

Udało mi się - upiekłam.
Wspaniały jest.

http://cynamonioliwka.blogspot.com/2010/03/wp68-pain-au-levain-na-mieszanych.html

bedada pisze...

http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/03/pain-au-levain-na-mieszanych-zaczynach.html

A oto mój pyszny chlebek na dwóch zaczynach.

a.grey pisze...

Pozwoliłam sobie skorzystać z tego przepisu. Dziękuję bardzo! Pozdrawiam.

http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/04/weekendowa-piekarnia_03.html

Ania pisze...

Chlebek upiekłam i choć nie wyszedł tak jakbym chciała to wrzuciłam do sieb ie na bloga.
Pozdrawiam,