czwartek, 28 października 2010

Podsumowanie WP #90 i zaproszenie WP #91.




Kolejny weekend za nami, kolejna dekada WP i wspaniałe pieczenie. Jola, gospodyni 90'tego odcinka zaproponowała wyborne wypieki. Czy wieniec czy bochenek, oba zapowiadały się doskonale i nie zawiodły oczekiwań. Niemalże pachną z Waszych wirtualnych kuchni. A piekli je:

Podsumowanie WP #90

Agnieszka B z Kuchennych Popisów Agnieszki i Antosia
Bedada z Domowo
Ewelosa z Mój Mały Świat
Etrala z Etrala
Iv z Ko ko ko
Jola Szyndlerowicz z Nasze życie od kuchni
Kuba z Kuba pichci
Wisienka z Chatki wiedźmy

Dzięki Jolu za to wspaniałe gospodarzenie.

Zaproszenie WP #91

Nadchodzi kolejny weekend i otwarcie nowej dekady przypadło tym razem udziale Gosi z Moich ekspresji kulinarnych. Już widzę te rożki na Waszych weekendowych stołach, już czuję te wspaniałe dyniowe chleby. Tak żałuję, że sama na razie nie mogę się zabrać za pieczenie. Poczęstuję się więc Waszymi dziełami :-)

Pieczcie i bawcie się w ten weekend, a po przepisy zapraszam do Gospodyni i poniżej.


Butterhorn Rolls
(Rożki maślane)

Składniki:
(32 rogale)
3/4 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki roztopionego masła
1/3 szklanki cukru
opakowanie suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
3 jajka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 10 minut. Do dużej miski wlać mleko, wodę, jajka, masło, wsypać cukier i sól. Wymieszać Na koniec powoli dodawać mąkę. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się jednolite, gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i umieścić w czystej, natłuszczonej misce. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę i 15 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części, uformować kule. Każdą rozwałkować na okrągły placek, a następnie podzielić na 8 trójkątów ( w sumie wyjdą 32 rogaliki). Trójkąty posmarować rozpuszczonym masłem i ściśle zwinąć (rogi można zagiąć-ja tego nie robiłam). Rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wierzch posmarować delikatnie pozostałym masłem. Rogaliki przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 30 - 40 minut. Piec na złoty kolor w 180*C przez około 20 - 25 minut. Smacznego!

Źródło: "How America Eats" Clementine Paddleford

Chleb z pieczoną dynia i prażonymi pestkami

Składniki:
1kg białej mąki pszennej (zwykłej lub chlebowej)
286g aktywnego zaczynu zakwasowego (białego 100% hydracji)
314 g wody
378 g pieczonej dyni
20 g soli
59 g uprażonych pestek dyni

Przygotowanie: Super aktywny zaczyn połączyłam z wodą, dodałam mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszałam dokładnie i zostawiłam na 20 minut do autolizy. Dodałam sól i po wymieszaniu wyłożyłam ciasto na stół i zagniatałam przez 6 minut. Następnie rozłożyłam ciasto w prostokąt i posypałam wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyłam jak list i powtórzyłam jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto umieściłam w naoliwonej lekko misce i zostawiłam do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy. Ciasto podzieliłam, ukształtowałam luźne kule i zostawiłam na 10 minut. Z kul uformowałam 4 bagietki i bochenek. Zostawiłam do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny. W tym czasie rozgrzałam piec do 240C. Piekłam z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam kolejne 20 minut (bagietki), 30 minut (bochenek).

* aby przygotować pieczoną dynie, wystarczy: pokroić dynie na kawałki (bez gniazd nasiennych), skropić oliwą z oliwek i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200C przez 45min, aż dynia będzie miękka.

Źródło: Tatter

Smacznego.

9 komentarzy:

bedada pisze...

Widzę,ze jestem pierwsza :)
Moje bagietki z pieczonej dyni
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/10/91-edycja-wp.html

Teresa pisze...

Rożki maślane zaproponowane przez Gosie pyszne.Zrobiłam i nie napiszę ile zjadłam
http://coikiedygotuje.blox.pl/2010/10/WP91.html
tmach

Iv pisze...

I ja upiekłam bułeczki http://ko-ko-ko.blogspot.com/2010/10/butterhorn-rolls-wp-91.html

Kuba pisze...

Zapraszam na pyszne rożki maślane:
http://www.kuba-pichci.pl/2010/11/weekendowa-piekarnia-91-rozki-maslane.html#comments

Wiedźma pisze...

Rogaliki upiekłam i ja:

http://nakurzejstopce.blogspot.com/2010/11/wp91-przedstawia-butterhorn-rolls-i.html

Pozdrawiam listopadowo :)

Przemysław pisze...

Moje rogaliki:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2010/11/Butterhorn-Rolls-rozki-maslane-czyli-WP91.html
Pyszne są:)
Pozdrawiam
Jola Szyndlarewicz

Ewelosa pisze...

upiekłam rożki - jejq ależ one są pyszne :)

http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000817

a.grey pisze...

Potwierdzam :) rożki/rogaliki są pyszne :)
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/11/maslane-rogaliki.html
i chleb, jeszcze bez zdjęć
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/11/chleb-z-pieczona-dynia.html
Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam!

gosiaa99 pisze...

Oba zdjecia i przepisy znajduja sie tutaj :
http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/10/Zaproszenie-do-WP91.html