środa, 25 maja 2011

Podsumowanie WP#118 i zaproszenie WP#119


Oj, widać wiosna wygoniła wszystkich z kuchni i nie chce się zaglądać do piekarnika. A szkoda, bo chleby zaproponowane przez Kornika w minionym wydaniu zapowiadały się bardzo ciekawie. Szkoda, mówię za siebie, bo dawno już nie piekłam. Ostatnio mój Pan i Szkutnik trzaska razowe bagietki, z różnym skutkiem. Niekiedy przypominają pokręcone robale. Nie przeszkadza mi to szykować kanapek na drogę. Wieziemy je hen na wieś, powoli naszą własną. A chleby Kornika zapisuję do wypróbowania, szczególnie nowozelandzki mnie kusi, a tym co piekli podziękowania. Korniku nic się nie martw, już w wakacje wielkie nadrabianie.

Podsumowanie WP#118
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi:
A.Grey ze Spiżarni
Kornik z Kornik w Kuchni
MałgosiaZ ze Smaków Alzacji

Nowozelandzki chleb z figami i migdałami
Kornik z Kornik w Kuchni

Oj niedobrze mało nas. Jak tu się poprawić przy tak krótkiej dobie? Nie wiem, ale wiem, że w tym tygodniu gospodarzy Małgosia ze Smaków Alzacji. Oto co przygotowała.

Zaproszenie WP#119

Chleb z dodatkiem suszonych pomidorów i sera ricotty.


Składniki:
-30g zakwasu żytniego
-140g maki pszennej typ 650
-20g maki żytniej (najlepiej grubo mielonej)
-90g letniej wody
-5 dużych suszonych pomidorów w oleju
-1/2 opakowania serka riccotty ok 125g

Składniki na ciasto chlebowe:
-400g mąki pszennej typ 650

-30g maki żytniej
-220g wody
-0,5 łyżka soli
-cały zaczyn

Składniki zaczynu wymieszać, odstawić przykryte na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia wymieszać mąkę z wodą oraz zaczynem do całkowitego połączenia składników,dodać sól, i zagniatać ciasto przez kilka minut, ciasto powinno być średnio ścisłe. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Następnie ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, odgazować poprzez dociśnięcie i po troszku dodawać ser i pokrojone pomidory wrabiając w ciasto tak długo aż dodatki przestana uciekać podczas wyrabiania. Znowu dodać jakąś część dodatków i powtórzyć czynność wyrabiania do wykończenia całej ilości dodatków. Gdy ciasto będzie wygadało na naoliwione, ugniatać je poprzez uderzanie go o blat aby uzyskać gładką i równą powierzchnię.Kiedy to wykonamy rozpłaszczamy kulę ciasta lekko uderzając w jego powierzchnię, formujemy prostokąt i następnie z każdej strony zawijamy ciasto do środka napinając dolną część, którą potem będzie tworzyła wierzch bochenka.
Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze pokojowej. Ja ciasto zostawiłam na całą noc przykryte folią na balkonie.Następnego dnia rano był pięknie wyrośnięty i nadający się do nacięcia. Ja nie nacinałam. Piec w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze 240°C ok. 35-45 minut.

Po szczegóły zapraszam do Gospodyni.
Czekam też na czerwcowe gospodynie, którym nie straszne pustki w kuchniach i pieczenie na pół gwizdka, czasem i tak bywa. Koło gospodyń musi się toczyć, choćby ledwie, ledwie. Ot tak.

9 komentarzy:

Przemysław pisze...

Ja Kornikowe chlebusie mam w planach na dzis i jutro:) ...a z obecną propozycją chyba niestety sie nei zmierzę, bo nie mam suszonych pomidorów, a ricotta jest u mnie nie do dostania:( ...ale przepis zapiszę jak najbardziej ...bo niedługo jedziemy do Wrocławia, a tam na pewno zakupie te składniki:) pozdrawiam jola Szyndlarewicz

Maggie pisze...

Fantastyczny chleb! Jesli uda mi sie wyskoczyc po pomidorki i ricotte, skusze sie na ten chlebek :)

Małgorzata Ziółkowska pisze...

Przemysław...Maggie nie robic mi tu zadnych jaj! pomidory można kupić w każdym spozywczaku! Ja Was proszę nooo! pieczcie bo sie obrażę!
pozdrowionka i liczę na Was drogie Panie i Panowie

Agnieszka pisze...

Upiekłam :)
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/05/wp119-chleb-z-pomidorami-i-ricotta.html

Małgorzata Ziółkowska pisze...

No rewelacja! chociaż ktoś bo już zaczynałam się bać! i bardzo bardzo dziekuję za udział mając nadzieje, że smakował!

Maggie pisze...

Wlasnie wstawilam chlebek - wkrotce przekonamy sie, co z tego wyszlo :)

Maggie pisze...

http://maggiegotuje.blogspot.com/2011/05/weekendowa-piekarnia-chleb-z-ricotta-i.html
Ha, mowilam, ze zrobie - i dobrze, ze sie skusilam, bo chleb jest pyszny!

Małgorzata Ziółkowska pisze...

no jak miło się zrobiło :-)

Nina pisze...

ja właśnie nadrabiam ten z płatkami owsianymi. Jutro degustacja