Witajcie Kochani! Trochę ten czas za szybko biegnie, a i zajęć jest stanowczo za dużo. Dlatego ostatnio pieczenie chlebów trochę mi wypadło z planów, tym bardziej, że te plany zmieniają się jak w kalejdoskopie i po kilku razach, gdy musiałam wyrzucić zaczyn, na chwilkę odłożyłam pieczenie we własnym Szczęściu. Ale za to z prawdziwą przyjemnością podpatruję Wasze dokonania, gdy tylko znajdę chwilkę, by usiąść do lapka. Dlatego wybaczcie, że nie piszę nic u Was, ani sama swoimi wypiekami się nie chwalę. Na szczęście wiem, że to tylko chwilowe.
Tym bardziej, że tak wiele Waszych propozycji kusi mnie okrutnie. Bo jak by tu się oprzeć tym wspaniałym naanom, które zaproponowała nam Ptasia. Uwielbiam je upiec do czekającego curry, albo nawet zajadać tylko z samym dipem czy raitą. Ciekawa jestem jak Wy lubicie je jeść :-)
A teraz żeby więcej już nie przedłużać, oto lista wspaniałych piekarek:
Podsumowanie WP #117
Naany piekły:
Ania z Mojej małej kuchni
Ewelosa z Mojego małego świata
Jola z Nasze życie od kuchni
Karola ze Świata moich smaków
Ptasia z Coś niecoś
oraz Gospodarna, ale że ona teraz zabiegana jeszcze bardziej niż ja, to nie zdążyła się nimi pochwalić. Za to ja ją chwalę :-)
Zaproszenie WP #118
W tym tygodniu gospodarzyć nam będzie Kornik, która "wydrążyła" nam wspaniałe receptury. Będzie coś na zakwasie, będzie coś na drożdżach. Ale to nie koniec - będzie coś z Nowej Zelandii i będzie coś ze Szwecji. No i jak tu nie piec? Ma ktoś może kilka wolnych godzin na zbyciu? :)
Przepisy u Gospodyni i poniżej.
Nowozelandzki chleb z migdałami i figami
Składniki na 1 duży bochenek
Składniki na zaczyn - sponge:
115 g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki drożdży instant
3/4 łyżeczki cukru
175 g wody
Składniki na ciasto właściwe:
115 g maki pszennej chlebowej
70 g mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżki oleju
1 1/4 łyżeczki soli
75 g migdałów (najlepsze w skórkach, grubo pokrojone)
75 g suszonych fig plus 1 cała, z usuniętymi ogonkami
Składniki sponge mieszamy w misce, aż do ich połączenia. Mąkę pszenną i chlebową oraz drożdże ze składników ciasta właściwego mieszamy w innej misce i zasypujemy nimi sponge. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1-4 godziny. W tym czasie sponge zacznie bąbelkować i "przebijać" się przez warstwę mąki.
Do powyższych składników dodajemy olej i wyrabiamy wszystko robotem, do lekkiego połączenia się składników. Przykrywamy szczelnie miskę i odstawiamy do autolizy na 20 minut.
Dodajemy sól i ponownie miksujemy przez 7 minut na średnich obrotach. Ciasto będzie gładkie, błyszczące i odrobinę lepkie.Odstawiamy na 10 minut, by odpoczęło.
Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i formujemy z niego prostokąt. Posypujemy pokrojonymi w cienkie paski figami oraz 3/4 ilości migdałów. Ciasto zwijamy w roladę i wyrabiamy, by składniki "rozprzestrzeniły" się. Wyrobione ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do rośnięcia na 2 1/2 godziny, w międzyczasie raz składając. Ciasto przekładamy na blat i formujemy owalny bochenek. W sam środek chleba wciskamy całą figę, a chleb obsypujemy resztą migdałów, dociskając je do ciasta. Bochenek przekładamy do okrągłego kosza do wyrastania i odstawiamy na drugie rośnięcie - około 1 godzinę.
Piekarnik z kamieniem rozgrzewamy do 220 stopni, przekładamy na niego chleb i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy 35-40 minut. Chleb popukany od dołu powinien wydawać głuchy odgłos. Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
Składniki na 1 duży lub 2 mniejsze bochenki
120 g aktywnego żytniego zakwasu
450 g mąki pszennej (o wysokiej zawartości białka)
150 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa, może być pszenna)
15 g świeżych drożdży (u mnie łyżeczka suchych)
450 g wody
1-2 łyżeczki golden syrup (lub miodu)
1 łyżka soli
40 g płatków owsianych
Zakwas wraz z wodą mieszamy w misce, wsypujemy mąki, drożdże i dodajemy golden syrup. Miksujemy wszystkie powyższe składniki mikserem z hakiem przez 7-8 minut.
W międzyczasie na suchej patelni prażymy płatki - powinny delikatnie się zezłocić. Studzimy.
Do ciasta dodajemy płatki i sól, miksujemy całość jeszcze 5 minut. Ciasto przekładamy do lekko nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto możemy albo przełożyć do wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami foremki (u mnie o wymiarach 23x13cm) lub dzielimy ciasto na 2 części i formujemy z każdej bochenek. Układamy na blasze, delikatnie smarujemy wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Na dno wysypujemy pół szklanki kostek lodu i wstawiamy chleb do piekarnika, te pieczone bez foremki nacinamy. Zmniejszamy temperaturę do 225 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego.
5 komentarzy:
Zapraszam wszystkich do udziału w Cukierni :-)
http://smakialzacji.blogspot.com/2011/05/zaproszenie-do-cukierni-1.html
Upiekłam z prażonymi płatkami owsianymi :-)a to tylko ja piekłam tym razem?
http://smakialzacji.blogspot.com/2011/05/weekendowa-piekarnia-i-zaproszenie-118.html
Mam już dla Was zaproszenie do WP#119 i pyszny chlebek,
http://awyrlwyd.blogspot.com/2011/05/chleb-z-prazonymi-patkami-owsianymi.html
Pyszny ten chlebek!
Ja tez z płatkami zrobiłam , jest świetny !
http://etrala.blogspot.com/2011/05/chleb-z-prazonymi-patkami-owsianymi.html
też upiekłam, mogą się jeszcze zgłosić? Chlebek z płatkami prażonymi wyszedł pycha! http://salwach-dzieci.blogspot.com/2011/05/chleb-z-patkami-owsianymi.html
Prześlij komentarz