Agnieszka z Kuchennych popisów
Ania z Mieszanki Smaków
Bożena z Mojego kucharzenia
Dawny Basik z Mozaiki Życia
Etrala z Etrala
Grace z Grace w Kuchni
Jola ze Smaku Mojego Domu
Olciaky z Galerii Chleba
Mirosix z Mirosix Gotuje
Teresa z Co i Kiedy Gotuję
A dziś kolejne, fiu fiu 110 wydanie. Gospodarzy nam Ela z Kartoflanego Pola, która zafundowała mi nie lada przyjemność. Wypieki z niemieckiej książki, zawsze z ochotę przyglądam się nieznanym w blogosferze przepisom. I cieszy mnie ich propagowanie. Was też zachęcam to poszukiwania nowości. Tymczasem:
Chleb mieszany-pszenno żytni.
Składniki na 1 chleb o wadze 1,5 kg:
-600 g maki pszennej (typ 550)
-400 g maki żytniej (typ 997)
-2 łyżki soli
-400 ml wrzątku
-1 paczka suszonych droższy
-1 łyżeczka cukru
-100ml letniej wody
-300 g zakwasu żytniego o temperaturze pokojowej
-2 łyżeczki oleju
Glazura do smarowania bochenka:
200 ml wody
1 łyżeczka maki ziemniaczanej.
Wymieszać w misce oba rodzaje maki, sol i cukier. Powoli dodać wrzątek mieszając. Odstawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać do mąki, dodać też zakwas. Ciasto wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut. Wyłożyć do naoliwionej miski i posmarować na wierzchu cienko olejem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 12 godzin.
Ciasto ponownie zagnieść przez ok. 10 minut. Ewentualnie dodać maki, uformować kule, przełożyć do naoliwionej miski, posmarować na wierzchu cienko olejem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Ponownie krotko zagnieść i uformować okrągły bochenek, który ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 °C. Na dolna półkę wstawić żaroodporną lub blaszaną miskę wypełnioną wodą. Bochenek wygładzić wilgotnymi rękami i wstawić na środkową półkę do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 °C. Piec kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia chleb posmarować krochmalem, co daje ładną glazurę.Bułeczki pszenne pełnoziarniste z orzechami włoskimi
Składniki na 4 bułeczki.
-65 g orzechów włoskich bez łupin
-165 g maki pszennej z pełnego przemiału
-10 g świeżych drożdży
-1/4 łyżeczki brązowego cukru
-50 ml letniego mleka
-2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
-1/2 łyżeczki soli
-1 żółtko
Odłożyć 4 połówki orzechów do przystrojenia bułek, pozostałe rozdrobnić w moździerzu lub zetrzeć na drobnej tarce. Make wsypać do miseczki, w środku zrobić zagłębienie, do którego wkruszyć droższe. Dodać cukier i nieco mleka, wymieszać. Odstawić w cieple miejsce na 10 minut. Następnie dodać pozostałe mleko, 50 ml letniej wody, olej, sol i zmielone orzechy. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, z których uformować bułki. Układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki naciąć nożem na krzyż. Żółtko wymieszać z 1 łyżka wody, mieszanina posmarować bułki. Do środka każdej bułki włożyć połówkę orzecha włoskiego.
Po szczegóły zapraszam do Gospodyni i czekam na kwietniowe gospodynie i gospodarzy!!!
22 komentarze:
1 bluzeczka cukru? Czy chodzi o łyżeczkę?
Rzecz jasna! poprawione. To przez to poprawianie na polską czcionkę ;-)
Chlip, chlip ktoś mnie nie zauważył, choć mam 177 centymetrów i trudno mnie przegapić nie zostałam uwzględniona w WP # 109 ;)))))
Nowe propozycje też wyglądają fajnie!
Milego pieczenia! Pozdrawiam z Bawarii :)
Dziękuję za pieczenie:**
Świetny przepis, ja się przyłącze do pieczenia i koniecznie musze pomyslec o tym prowadzeniu ;)
Ktos tu sie pomylil z liczeniem ;)
Z 1 kg maki, 400 g wody i 300 g zakwasu na pewno nie wyjdzie 1 bochenek o wadze 1 kg ;)
Pozdrawiam :)
Ok, o wadze +/- 1,5 kg ;) Czesc wody wyparuje w pieczeniu ;) Musze isc na korepetycje z matematyki... C
Basiu chętnie cię dodam choć bardziej karłowatego jestem wzrostu, ale podaj link. Bez linka nawet dwa metry nie wystarczą ;-)
Marta i wszystko się wyjaśniło.
O ja trąba, chyba wzrost mi się na wzrok rzucił, zupełnie nie zauważyłam, że nie wkleiłam linki
Teraz się poprawiam i wklejam co trzeba.
http://mozaikazycia.blogspot.com/2011/03/wp-109-bueczki-maslane.html
Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie Basia
Ach ci duzi, oni zawsze namieszają ;-) I mali muszą odkręcać ;-) Uściski ciepłe.
Idę biczować się za kłopot ;)))) Dziękuję
Tylko nie za mocno bo cię wepchnie w grunt i bedziesz mała.
Pyszny jest ten chlebek....wierzcie mi warto go upiec...choć mój troszkę w kształcie nie ten, terenten (jakby to mój mąż powiedział) bo mi pękł naokoło
http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/03/Mischbrot-czyli-WP110.html
Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
Jola Szyndlarewicz
Upiekłam bułeczki - bardzo smaczne są:)
http://skawola.blogspot.com/2011/03/bueczki-pszenne-penoziarniste-z.html
Pozdrawiam:)
Haha czyżby to do mnie? :))
Obiecuję, że jak już będę na swoim to z chęcią poprowadzę jeden odcinek :)
A może i nawet dwa? :)
Zrobiłam wczoraj chleb :)
http://etrala.blogspot.com/2011/03/chleb-mieszany-pszenno-zytni.html
dziekuję za przepis, syn bardzo chwalił, szczególnie skórke ;)
Tez upieklam buleczki - http://mirosixgotuje.blox.pl/2011/03/WP-110-Buleczki-pszenne-pelnoziarniste-z.html
Na razie są bułki, baaardzo smakowite:)
http://mieszankasmakow.blogspot.com/2011/03/bueczki-pszenne-penoziarniste-z.html
Bułeczki upieczone
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/03/wp110-bueczki-z-orzechami-woskimi.html
Jeszcze ja, jeszcze ja, trochę się spóźniłam z chlebem...
http://mieszankasmakow.blogspot.com/2011/03/chleb-mieszany-pszenno-zytni.html
Jeszcze ja zgłaszam bułki - nie zdążyłem z publikacją (z resztą jak zwykle) Zapraszam: http://www.kuba-pichci.pl/2011/03/bukowo-radiowo.html
Prześlij komentarz