środa, 9 marca 2011

Podsumowanie WP#108 i zaproszenie WP#109



Dni mijają, wydania lecą. Za oknem powoli dojrzewa wiosna. Tymczasem marcowe chłody pozwalają wygrzewać się przy rozgrzanym piecu. Doskonały to czas na pieczenie chleba. W minionym tygodniu gospodarzyła nam Nina, wielbicielka foremkowców i razem z nią piekłyśmy Chleb żytni z miodem na cieście zakwaszanym. To znaczy ja nie, ale uroczyście obiecuje, że nadrobię. Po prostu nijak nie mogłam wpasować go w mój póltoraetatowy grafik wraz z praca nocną. Zawsze wypadało mi, że jestem w pracy albo śpię na kolejne dokarmiania. Ale co się nie upiecze, to się nie odwlecze. A oto wasze wspaniałe chleby:

Podsumowanie WP#108

Chleb żytni z miodem na cieście zakwaszanym

A.Grey ze Spiżarni
Ania z Mieszanki smaków
Barbara z Kolorowej Kuchni
Cinka: Mariaanna
Dawny Basik z Mozaiki życia
Etrala z Etrala
Grace z Grace w Kuchni
Iv z Ko ko ko
Jola ze Smaki mojego domu
Kass ze Smaków i Aromatów
Mirosix z Mirosix Gotuje
Nina z Nina w Kuchni

Piękne chleby dziewczyny. A dziś już kolejne zaproszenie. Gospodarzy nam Olciaky z Galerii chleba, nasza stała gospodyni. Tym razem wybrała dla nas lekki, drożdżowy wypiek. Zobaczcie same:

Zaproszenie WP#109

Maślane bułeczki
Małgorzata Zielińska
Składniki na 8 bułeczek:
ciasto
- 300 g mąki
- 10 g drożdży świeżych (lub ok. 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant)
- 125 ml ciepłego mleka (zastąpiłam je 125 ml wody i 3 łyżkami mleka ryżowego w proszku)
- 30 g rozpuszczonego masła
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 duże jajko
glazura
- ok. 2 łyżek rozpuszczonego i ostudzonego masła
( lub 1 jajko i 1 łyżka mleka)

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, pozostawić na 5 minut.
Pozostałe mleko rozmieszać z masłem, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
Włożyć do miski wysmarowanej masłem i pozostawić szczelnie przykryte do podwojenia objętości ( na ok. 1,5 h).
Z ciasta uformować wałek, pokroić go na 8 plastrów, z każdego zrobić płaską bułeczkę.
Wierzch bułeczek posmarować rozpuszczonym masłem i ułożyć jedna za drugą w formie keksowej wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Bułeczki jeszcze raz posmarować masłem. Piec 15- 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni.
Smacznego i zapraszam serdecznie,



Po szczegóły zapraszam do Gospodyni. A Was namawiam jak zwykle na gospodarzenie, bez was moje gospodynie piekarni nie będzie! A wiosna za pasem.

16 komentarzy:

Grace pisze...

Na pewno jeszcze nie raz dołączę!

Olciaky vel Olcik pisze...

:) zapraszam wszystkich!

etrala pisze...

To będzie świetny wypiek na niedzielne śniadanie :)
pozdrawiam

Kasia pisze...

Dołączę na pewno! :-)

bozena-1968 pisze...

Ja też się dołączę. Moje maślane bułeczki upieczone wczoraj już zjedzone, ale napewno będzie powtórka.

bozena-1968 pisze...

Tu są moje bułeczki. Trochę za mocno przypieczone , ale i tak smaczne.
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/03/maslane-bueczki-i-zaproszenie-wp109.html

Olciaky vel Olcik pisze...

są i moje;)
http://galeriachleba.blogspot.com/2011/03/maslane-bueczki.html

mirosix pisze...

Gotowe: http://mirosixgotuje.blox.pl/2011/03/WP-109-Maslane-buleczki.html

Teresa pisze...

Też dołączam się
http://coikiedygotuje.blox.pl/2011/03/Buleczki-maslane-WP109.html
Pozdrawiam
tmach

Agnieszka pisze...

Upiekłam :) Pyszne!
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/03/wp109-maslane-bueczki-do-odrywania.html

etrala pisze...

a mi coś ostatnio nic nie wychodzi, nawet proste bułeczki :/
http://etrala.blogspot.com/2011/03/maslane-bueczki.html
musze je powtórzyć :)

Grace pisze...

A czy jak upiekę dzis wieczorem, mogę jeszcze dołączyć?

ANia pisze...

Ja też upiekłam. Trochę pokombinowałam, ale wyszło pysznie:)

http://mieszankasmakow.blogspot.com/2011/03/zrogalone-buki-maslane.html

dawny_basik pisze...

Upiekłam i ja.
Pozdrawiam cieplutko i czekam na kolejne propozycje

Przemysław pisze...

a to moje:) Pozdrawiam i dziękuję za kolejna wspaniałą propozycję:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/03/Maslane-buleczki-czyli-Weekendowa-Piekarnia-109.html
Jola Szyndlarewicz

Grace pisze...

i ja!!! http://gracewkuchni.blogspot.com/2011/03/pachnace-i-puszyste-maslane-rogaliki_15.html
Dziękuję za pomysł!