Ekspresowo, idealnie, gdy inna receptura zawiedzie, a rodzina domaga się świeżego chleba, na sklepowy kręcąc nosem. Doskonały też dla początkujących piekarzy, gdyż receptura najprostsza z prostych - mąka, woda, sól i krótki zaczyn drożdżowy. Coś tak czuję, że wiele z nas piekło już taki lub bardzo podobny chlebek, który A.Grey zaproponowała nam w tym wydaniu, ale ponieważ ten chlebek doskonały jest na awarię, w etykietkach pojawia się nie tylko pod kategorią chleby_drożdże, ale i na_chlebowe_awarie, pod którą kryć się będą receptury szybkie i proste.
Dzięki A.Grey za inspirujące i pomocne gospodarzenie :-)
Podsumowanie WP #106
A ten awaryjny, prosty chlebek piekły:
A.Grey ze Spiżarni
Etrala z Pieczeniem za pan brat
Eve z Lubię to ... gotowanie!
Iv z Ko ko ko
Jolanta Szyndlarewicz z Nasze życie od kuchni
Olciaky z Galerii chleba
Teresa z Co i kiedy gotuje
Oraz ja, czyli Tili
(tylko posta wrzucę później, bo awarii pojawiło się tyle, ze już czasu zabrakło na jego napisanie)
Zaproszenie WP #107
I znów szybkim, ekspresowym chlebkiem dzielą się z nami Daria i Jarek z Kulinarnych Impresji. Tym razem jest to wersja elegancka, nieco nawet ekstrawagancka, ale i otwierająca horyzonty, bo czemu zamiast fig nie użyć śliwek, a zamiast pieprzu czarnego różowy, albo część mąki zamienić na pełnoziarnistą, dodając trochę wody, albo sypnąć garść siemienia lnianego, albo ... Wymyślajcie najróżniejsze połączenia i dzielcie się nimi z Nami :)
Przepis znajdziecie poniżej i u Gospodarzy.
Chleb z pieprzem i figami
Składniki:
650g mąki chlebowej
2 łyżeczki świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu czarnego
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant (1 opakowanie)
2 łyżki oliwy z oliwek
425-450ml ciepłej wody
350g suszonych figi
Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek i dość ciepłą wodą, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200C/fan 180C/gas 6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie, wciskając figi. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.
Źródło: Przepis z Good Food Magazine, wyd. Wrzesień 2004
Smacznego.
14 komentarzy:
Tili jak zawsze na medal.
Dziękuję też gospodarzom za przepisy. Miłego pieczenia. A ja wzdycham bo On już ma rozplanowane chleby na miesiąc: czy uda mi się dopchać. Ale jest postęp: mogę formowac i nacinać!
Ech, nie wytrzymam, ten też muszę przetestować... zwłaszcza, że na drożdżach dawno nie było :) Pozdrawiam!
Bardzo interesujący.Może się zmieszczę do środy....
Bardzo lubie figi,wiec ten chleb jest idealny dla mnie!
Musze konecznie go wypróbowac. Ostatnio ciągle piekę Pain au Levain na mieszanych zaczynach na zmianę z bagietkami farncuskimi.Więc pora na jakąś zmianę.
jak powiedziałam tak zrobiłam :
http://bedada-domowo.blogspot.com/2011/02/107-wydanie-wp.html
jeśli tylko będę miał w szafce figi, to chętnie przyłączę się do pieczenia.
Pozdrawiam!
Moja Paro, dzięki piękne za pochwałę :* A jak nie będziesz miała piekiełka do pieczenia, zapraszam do mnie. Może coś poza białkami też użyjemy :)
Agnieszko, w takim razie czekam na Twój wypiek :)
Amber, koniecznie :) Właśnie pogryzam jego kromeczkę z serem - pychotka :)
Bedada, już lecę obejrzeć Twój :) Wspaniale, że piekłyśmy razem :)
Kuba, jak nie masz fig, zastąp śliwkami suszonymi, albo morelami - obie te wariacje z pieprzem będą smacznie grały, a chlebek gwarantuje jest bardzo ciekawy, dzięki temu pieprznemu pazurkowi :)
Na początku chciałam się przywitać, bo pierwszy raz biorę udział w WP i mam nadzieje gościć tu częściej. Ja z tego przepisu upiekłam bułki i muszę przyznać, że wyszły pyszne i wartę powtórzenia.
http://kaktusilimonka.blogspot.com/2011/02/bueczki-z-pieprzem-i-figami-daktylami.html
Witam, ja również postanowiłam przyłączyć się do WP. Cieszę się, że na początku trafił mi się taki oryginalny i szybki przepis.
Oto moja wersja:
http://mieszankasmakow.blogspot.com/2011/03/chleb-z-czerwonym-pieprzem-i-figami.html
Pozdrawiam:)
Upiekłam :)
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/03/wp107-chleb-z-pieprzem-i-figami.html
upieczony, niezwykle aromatyczny i ciekawy w smaku chleb z pieprzem i figami :) Pyszny jest :D
http://lubietogotowanie.blogspot.com/2011/03/chleb-z-pieprzem-i-figami-weekendowa.html
pozdrawiam ciepło!
Nie zdążyłem na podsumowanie, ale upiekłem chleb z pieprzem - smaczny, ale wywołał dyskusję w domu :-)
Zapraszam: http://www.kuba-pichci.pl/2011/03/chleb-z-pieprzem-i-figami.html
ulalala.. ciekawy przepis
http://galeriachleba.blogspot.com/2011/03/farmhouse-loaf.html
Upiekłam, pyszny!
Prześlij komentarz