środa, 23 lutego 2011

Podsumowanie WP #106 i zaproszenie WP #107.




Ekspresowo, idealnie, gdy inna receptura zawiedzie, a rodzina domaga się świeżego chleba, na sklepowy kręcąc nosem. Doskonały też dla początkujących piekarzy, gdyż receptura najprostsza z prostych - mąka, woda, sól i krótki zaczyn drożdżowy. Coś tak czuję, że wiele z nas piekło już taki lub bardzo podobny chlebek, który A.Grey zaproponowała nam w tym wydaniu, ale ponieważ ten chlebek doskonały jest na awarię, w etykietkach pojawia się nie tylko pod kategorią chleby_drożdże, ale i na_chlebowe_awarie, pod którą kryć się będą receptury szybkie i proste.

Dzięki A.Grey za inspirujące i pomocne gospodarzenie :-)

Podsumowanie WP #106

A ten awaryjny, prosty chlebek piekły:

A.Grey ze Spiżarni
Etrala z Pieczeniem za pan brat
Eve z
Lubię to ... gotowanie!

Iv z Ko ko ko
Jolanta Szyndlarewicz z Nasze życie od kuchni
Olciaky z Galerii chleba
Teresa z
Co i kiedy gotuje


Oraz ja, czyli Tili
(tylko posta wrzucę później, bo awarii pojawiło się tyle, ze już czasu zabrakło na jego napisanie)


Zaproszenie WP #107

I znów szybkim, ekspresowym chlebkiem dzielą się z nami Daria i Jarek z Kulinarnych Impresji. Tym razem jest to wersja elegancka, nieco nawet ekstrawagancka, ale i otwierająca horyzonty, bo czemu zamiast fig nie użyć śliwek, a zamiast pieprzu czarnego różowy, albo część mąki zamienić na pełnoziarnistą, dodając trochę wody, albo sypnąć garść siemienia lnianego, albo ... Wymyślajcie najróżniejsze połączenia i dzielcie się nimi z Nami :)

Przepis znajdziecie poniżej i u Gospodarzy.

Chleb z pieprzem i figami

Składniki:
650g mąki chlebowej
2 łyżeczki świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu czarnego
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant (1 opakowanie)
2 łyżki oliwy z oliwek
425-450ml ciepłej wody
350g suszonych figi

Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek i dość ciepłą wodą, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200C/fan 180C/gas 6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie, wciskając figi. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.

Źródło: Przepis z Good Food Magazine, wyd. Wrzesień 2004

Smacznego.

14 komentarzy:

Gospodarna narzeczona pisze...

Tili jak zawsze na medal.
Dziękuję też gospodarzom za przepisy. Miłego pieczenia. A ja wzdycham bo On już ma rozplanowane chleby na miesiąc: czy uda mi się dopchać. Ale jest postęp: mogę formowac i nacinać!

Agnieszka_Smakiem pisze...

Ech, nie wytrzymam, ten też muszę przetestować... zwłaszcza, że na drożdżach dawno nie było :) Pozdrawiam!

Amber pisze...

Bardzo interesujący.Może się zmieszczę do środy....

bedada pisze...

Bardzo lubie figi,wiec ten chleb jest idealny dla mnie!
Musze konecznie go wypróbowac. Ostatnio ciągle piekę Pain au Levain na mieszanych zaczynach na zmianę z bagietkami farncuskimi.Więc pora na jakąś zmianę.

bedada pisze...

jak powiedziałam tak zrobiłam :
http://bedada-domowo.blogspot.com/2011/02/107-wydanie-wp.html

Kuba pisze...

jeśli tylko będę miał w szafce figi, to chętnie przyłączę się do pieczenia.
Pozdrawiam!

Tilianara pisze...

Moja Paro, dzięki piękne za pochwałę :* A jak nie będziesz miała piekiełka do pieczenia, zapraszam do mnie. Może coś poza białkami też użyjemy :)

Agnieszko, w takim razie czekam na Twój wypiek :)

Amber, koniecznie :) Właśnie pogryzam jego kromeczkę z serem - pychotka :)

Bedada, już lecę obejrzeć Twój :) Wspaniale, że piekłyśmy razem :)

Kuba, jak nie masz fig, zastąp śliwkami suszonymi, albo morelami - obie te wariacje z pieprzem będą smacznie grały, a chlebek gwarantuje jest bardzo ciekawy, dzięki temu pieprznemu pazurkowi :)

Limonka pisze...

Na początku chciałam się przywitać, bo pierwszy raz biorę udział w WP i mam nadzieje gościć tu częściej. Ja z tego przepisu upiekłam bułki i muszę przyznać, że wyszły pyszne i wartę powtórzenia.
http://kaktusilimonka.blogspot.com/2011/02/bueczki-z-pieprzem-i-figami-daktylami.html

mieszAnkaSmaków pisze...

Witam, ja również postanowiłam przyłączyć się do WP. Cieszę się, że na początku trafił mi się taki oryginalny i szybki przepis.

Oto moja wersja:
http://mieszankasmakow.blogspot.com/2011/03/chleb-z-czerwonym-pieprzem-i-figami.html

Pozdrawiam:)

Agnieszka pisze...

Upiekłam :)
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/03/wp107-chleb-z-pieprzem-i-figami.html

ewe.kott pisze...

upieczony, niezwykle aromatyczny i ciekawy w smaku chleb z pieprzem i figami :) Pyszny jest :D
http://lubietogotowanie.blogspot.com/2011/03/chleb-z-pieprzem-i-figami-weekendowa.html

pozdrawiam ciepło!

Kuba pisze...

Nie zdążyłem na podsumowanie, ale upiekłem chleb z pieprzem - smaczny, ale wywołał dyskusję w domu :-)
Zapraszam: http://www.kuba-pichci.pl/2011/03/chleb-z-pieprzem-i-figami.html

Waniliowa Chmurka pisze...

ulalala.. ciekawy przepis

Waniliowa Chmurka pisze...

http://galeriachleba.blogspot.com/2011/03/farmhouse-loaf.html


Upiekłam, pyszny!