środa, 24 listopada 2010

Podsumowanie WP#94 i zaproszenie do WP#95


Witam serdecznie Moje Piekarki i Piekarze. Co uważniejsi już pewnie wiedzą, że dziś kolejne zaproszenie do wspólnego pieczenia. Cieszę się, że macie więcej czasu niż ja i dzielnie pieczecie chleby i bułki. Cieszę się, że macie ochotę gospodarzyć i wynajdujecie ciekawe receptury. Mam nadzieję, że nigdy nie zabraknie chętnych na gospodarzenie piekarni. Sprawa jest bardzo prosta: wystarczy zamieścić przepis z linkiem do Gospodarnego Szczęścia w wyznaczonym w tajemnej korespondencji przeze mnie terminie. Już od Nowego Roku kompletuję dalszą listę Gospodyń i Gospodarzy. Zachęcam do wyszukiwania ciekawych, nieznanych blogosferze propozycji. Z kolei osoby, które upieką i chcą być w podsumowaniu, proszone są o zamieszczenie komentarza pod zaproszeniem. W postach z chlebem zamieszczajcie proszę link do zaproszenia, ułatwia to odwiedzającym waszego bloga zorientowanie się o co chodzi w tej całej Piekarni.


A dziś do historii przechodzi kolejne wydanie WP. W ostatnim tygodniu piekłyście szwajcarski chleb Tessinerli, który wynalazła dla nas Iv z Ko ko ko. Chleb jak twierdzicie smakuje wyśmienicie. Niestety mogłam na niego tylko popatrzeć z pracy. Niezwykłe to były widoki. Nie powiem, że rekompensowały smak i akt pieczenie, ale spisałyście się na medal moje Piekarki. I wiecie co? Mnie ten chleb przypomina taką bajkową gąsienicę, z pewnością go nadrobię. A oto:

Podsumowanie WP #94

Tessinerli

Agnieszka (prosimy o link)
A.grey ze Spiżarni
Amber z Kuchennymi drzwiami
Eve z Lubię to gotowanie
Ewelosa z Mój mały świat
Iv z Ko ko ko
Kinga z Kinga w kuchni
Nina z Nina w kuchni
Wisienka z Na kurzej stopce

Wszystkich, którzy piekli, a nie zostali umieszczeni w podsumowaniu proszę o linki. Dopiszę i chętnie zobaczę wasze gąsienice.

A teraz już kolejne zaproszenie, ta tam 95-te!

Zaproszenie WP#95

W tym tygodniu gospodarzy nam Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. Mam nadzieję, że obok grudniowych porządków, pierwszych przygotowań do świąt, znajdziecie czas na wspólne pieczenie. Amber wybrała dla nas dwie propozycje Steve'a z bloga Bread Cetera. Steve jest perfekcjonistą. Korzysta często ze sprawdzonych receptur, ale nadaje swoim chlebom niespotykane kształty. Amber wybrała dla nas Tahini Bread czyli chleb z pastą tahini. Polecam go wam całym sercem, jest naprawdę pyszny. Druga propozycja to nic innego jak znane Wam sprzed kilku tygodni Soft Butter Rolls czyli miękkie maślane bułeczki, które jak pisałam zniosę wszelkie eksperymenty. Steve nadał im ciekawy kształt i myślę, że warto je wypróbować pieczone w ten sposób. Amber bardzo dziękuję!

Cloverlaf Rolls
przepis pochodzi z książki J.Hamelmana Bread: Book of Techniques and Recipes.
A cytuję go za Stev'em.

-500g mąki pszennej
-230g wody
-1 duże jajko
-40g miękkiego masła
-2 łyżki cukru
-3 łyżki mleka w proszku
-2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka drożdży instant

Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty.
Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut.
Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę.
Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.
Z każdego kawałka uformować kulkę.
Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.
Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia.
Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut.
Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki.


Tahini Bread
stąd
-770g pszennej mąki*
-515g wody
-15g soli
-240g dojrzałego zakwasu 60% hydracji (uwaga Narzeczonej) - moim zdaniem chodzi o zakwas pszenny, bo w oryginale jest Levain a to dla Amerykanów znaczy zakwas pszenny, sourdough to żytni czyli proponuje na 12 godzin przed pieczeniem pobrać nieco żytniego ot 20g i rozmnożyć go do 240g pszennego o rzeczonej hydracji)
-50 g pasty tahini lub ziarna sezamowego**

Do miski wlać wodę i 50g mąki, i miksować mikserem do uzyskania gładkiej masy - 1 minutę.
Dodawać stopniowo pozostała mąkę przy zwiększonej prędkości miksera - ok. 2 minuty.
Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do autolizy na 30 minut.
Następnie dodać sól i aktywny zakwas i miksować za pomocą haka do ciasta ok. 3 minuty.
Następnie dodać tahini i miksować ciasto aż wszystkie składniki się połączą - ok. 2 minuty.
Ciasto umieścić w naoliwionej misce,przykryć i odstawić do fermentacji na 4 godziny.Po 2 godzinach ciasto złożyć.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części, z każdej uformować zaokrąglony bochenek.
Zostawić przykryte na 15 minut,żeby ciasto odpoczęło.
Ukształtować bochenki .Blat posypać ziarnem sezamowym,położyć chleby i zostawić do ponownej fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Chleby odwrócić, wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 40 minut. Przez pierwsze 20 minut piec z parą, a kolejne 20 minut bez pary.

** zamiast pasty tahini można użyć nasion sezamu
** ilość tahini i nasion sezamu można zwiększyć.
*Stev używa mąki organicznej niebielonej.

A szczegóły znajdziecie u Gospodyni. Pachnących wypieków!


20 komentarzy:

Tilianara pisze...

A wiesz Kasiu, że i mi ten chlebek przypominał gąsiennicę z Alicji :)

Łączę się z Tobą w żalu nad brakiem czasu i w zachwycie nad wypiekami - ostatnio udało mi się na nie zerknąć z pracy (ciiii :D) i zazdrościłam okrutnie :) Czekam na drugą połowę grudnia i na więcej czasu :)

Czołem Piekarki i Pakarze, Gospodynie i Gospodarze :) Czółko moja Współ-Opiekunko :*

Agnieszka pisze...

Moj szwajcarski chlebus jest tu:
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2010/11/wp94-tessinerli.html

Waniliowa Chmurka pisze...

O lol,
kurczę czas pędzi a ja zostałam daleko w tyle.
Spróbuję coś upiec z WP w ten weekend.
Zobaczymy jak mi wyjdzie;)
Pozdrawiam

ewe.kott pisze...

a ja upiekłam mini chlebki-bułeczki :)
są pyszne!!!!

http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/11/cloverlaf-rolls-czyli-mini-chlebki.html

pozdrawiam ciepło :)

a.grey pisze...

http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/11/maslane-bueczki.html

tutaj moje bułki(a raczej nasze, bo piekłam wraz z córką)
Pozdrawiam!

wiosenka27 pisze...

a to moje http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/11/Cloverlaf-Rolls.html

ptasia pisze...

Proszę:
http://cosniecos.blox.pl/2010/11/Weekendowa-Piekarnia-95-buleczki-koniczynki-i.html

Agnieszka pisze...

Gotowe :)
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2010/11/wp95-cloverlaf-rolls.html

margot pisze...

i ja
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/11/chleb-z-pasta-sezamowa-tahini-czyli.html

Przemysław pisze...

Mój tahini bread:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2010/11/Tahini-bread-czyli-WP95.html
I z wielką niecierpliwością czekam na kolejne propozycje WP:)
Pozdrawiam
Jola Szyndlarewicz

a.grey pisze...

http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/11/chleb-z-sezamem.html

Pozdrawiam!

karto_flana pisze...

Pieklam te buleczki w weekendowej piekarni #95.
www.zkartoflanegopola.blox.pl

karto_flana pisze...

A tutaj link do bulek: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/11/Weekendowa-piekarnia-95-Cloverlaf-Rolls-czyli.html

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Witam! A ja się melduję w piekarni po raz pierwszy i mam nadzieję, że nie ostatni:) Upiekłam bułeczki i już mam ochotę na kolejne wspólne pieczenie!
Pozdrawiam serdecznie:)
http://kucharnia.blogspot.com/2010/12/w-pogoni-za-czasem-spozniona-marmolada.html

atina pisze...

i ja http://atinabc.blox.pl/2010/11/Cloverlaf-Rolls.html

Nina pisze...

ja też robiłam - tessinerli, mogę zdjęcie załączyć na dowód, wpisu jednak nie będzie, bo zdjęcie zrobione przez 5 sekund - goście już pukali do drzwi - i przy sztucznym świetle jest jednym z najgorszych jakie zrobiłam...

etrala pisze...

Mi tez się udało cos upiec :)
moje Tahini, dziekuję za cudny przepis !
http://etrala.blogspot.com/2010/12/tahini-bread-piekarnia-po-godzinach.html

Nina pisze...

ok, jednak zdecydowałam się na wpis: http://tinyurl.com/2b3lgxm

więc proszę o dopisanie mnie do listy :)

Kuba pisze...

Zapomniałem dodać swojego chleba z tahini:
http://www.kuba-pichci.pl/2010/11/chleb-na-zakwasie-z-pasta-tahini.html

Pozdrawiam!

Nina pisze...

prośba aktualna - jak wyżej :)