Kolejne wydanie WP przechodzi do historii. A więc podsumujmy. W minionym tygodniu gospodarzyła nam Ewelina czyli Eve z Lubię to Gotowanie i wraz z nią piekliśmy chleb polski oraz chrupiący wieniec. Jak widzicie Narzeczona ciągle w tyle, ale Wy spisaliście się na medal. Dziękuję Gospodyni i Wam za wypieki. A oto lista piekarzy i piekarek.
Podsumowanie WP#93
Chleb Polski
Agnieszka z Kuchennych popisów
A.Grey ze Spiżarni
Amarantka z Tu i Teraz
Basia z Mozaiki życia
Eve z Lubię to gotowanie
Ewelosa z Mój Mały świat
Nina z Nina w Kuchni
Olciaky z Galerii Chleba
Chrupiący wieniec
Bebada z Domowo
Eve z Lubię to gotowanie
Ewelosa z Mój Mały świat
Kuba z Kuba pichci
Wisienka z Na kurzej stopce
Zaproszenie WP#94
A w tym tygodniu Gospodarzy nam Iv z bloga kurzo brzmiącej nazwie Ko ko ko. Wybrała dla nas bezproblemowy wypiek z cudownego bloga Zorry. Zobaczcie same.
zaczyn
150g mąki pszennej chlebowej
100g wody
niecałe 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
spora szczypta (1/4 łyżeczki) soli
ciasto chlebowe
zaczyn z dnia poprzedniego
350g mąki pszennej chlebowej
190g wody
2 łyżki (30ml) oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli
zaczyn
Wszystkie składniki wymieszaj, krótko wyrób, przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw w temperaturze pokojowej na całą noc.
ciasto chlebowe
Do zaczynu dodaj wodę, dokładnie wymieszaj. Mąkę zmieszaj z drożdżami, a następnie dodaj do niej olej oraz zaczyn, wymieszaj. Wyrabiaj przez 4 minuty na wolnej prędkości (1), następnie dodaj sól i wyrabiaj przez kolejne 6 minut na wyższym biegu (2). Ciasto oczywiście bez problemów można wyrobić też ręcznie. Gładkie i elastyczne ciasto przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złóż).
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 6 części, luźno przykryj i zostaw na 5 minut, aby odpoczęło. Następnie z każdej części uformuj kulę i umieść je w rzędzie tak, by lekko się ze sobą stykały (ja kładę je na omączonym papierze do pieczenia). Przykryj ściereczką i pozwól ciastu wyrastać przez 50 minut.
Piekarnik (z blachą w środku) rozgrzej do 230 stopni.
Bochenek głęboko natnij (2cm), najlepiej pod lekkim kątem. Przełóż na rozgrzaną blachę (najłatwiej z papierem do pieczenia, na którym bochenek wyrastał), włóż na dolny poziom piekarnika i piecz z parą przez 10 minut, po czym uchyl lekko drzwiczki, aby para uszła. Zamknij, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20-25 minut.
Od razu po wyjęciu z piekarnika chleb można posmarować odrobiną mleka, skórka będzie wtedy tak miękka jak miąższ.
A po szczegóły i uwagi zapraszam do Gospodyni. Udanych wypieków Panie i Panowie. A tu znalazłam całkiem urodziwe zdjęcie tego szwajcarskiego wypieku.
TESSINERLI
6-cio częściowy bochenek
6-cio częściowy bochenek
zaczyn
150g mąki pszennej chlebowej
100g wody
niecałe 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
spora szczypta (1/4 łyżeczki) soli
ciasto chlebowe
zaczyn z dnia poprzedniego
350g mąki pszennej chlebowej
190g wody
2 łyżki (30ml) oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli
zaczyn
Wszystkie składniki wymieszaj, krótko wyrób, przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw w temperaturze pokojowej na całą noc.
ciasto chlebowe
Do zaczynu dodaj wodę, dokładnie wymieszaj. Mąkę zmieszaj z drożdżami, a następnie dodaj do niej olej oraz zaczyn, wymieszaj. Wyrabiaj przez 4 minuty na wolnej prędkości (1), następnie dodaj sól i wyrabiaj przez kolejne 6 minut na wyższym biegu (2). Ciasto oczywiście bez problemów można wyrobić też ręcznie. Gładkie i elastyczne ciasto przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złóż).
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 6 części, luźno przykryj i zostaw na 5 minut, aby odpoczęło. Następnie z każdej części uformuj kulę i umieść je w rzędzie tak, by lekko się ze sobą stykały (ja kładę je na omączonym papierze do pieczenia). Przykryj ściereczką i pozwól ciastu wyrastać przez 50 minut.
Piekarnik (z blachą w środku) rozgrzej do 230 stopni.
Bochenek głęboko natnij (2cm), najlepiej pod lekkim kątem. Przełóż na rozgrzaną blachę (najłatwiej z papierem do pieczenia, na którym bochenek wyrastał), włóż na dolny poziom piekarnika i piecz z parą przez 10 minut, po czym uchyl lekko drzwiczki, aby para uszła. Zamknij, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20-25 minut.
Od razu po wyjęciu z piekarnika chleb można posmarować odrobiną mleka, skórka będzie wtedy tak miękka jak miąższ.
A po szczegóły i uwagi zapraszam do Gospodyni. Udanych wypieków Panie i Panowie. A tu znalazłam całkiem urodziwe zdjęcie tego szwajcarskiego wypieku.
14 komentarzy:
Hmm, no i ja też w tyle, ale nadrobię, a tymczasem popatrzę na te wspaniałe wypieki i może zaplanuję jakieś pieczenie :)
dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie, a Gospodarnej za zaproszenie do gospodarzenai w WP :) było mi niezwykle miło prowadzić 93 wydanie, i oglądać te wszystkie piękne wypieki. Wszystkie z tych samych przepisów, a jakże różnorodne!
pozdrawiam ciepło :)
Ja też mam zaległości w pieczeniu...Ten szwajcarski chlebek uda mi się upiec, z czego cieszę się bardzo!
I już jest! Działam błyskawicznie.
http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2010/11/tessinerli-czyli-weekendowa-piekarnia.html
Mi się podoba;)
A bułeczki z czekoladą jeszcze na Mnie czekają i krzyczą: "Upiecz Nas, upiecz, no Olcia pliisss!" :)
A u mnie dopiero chleb z rozmarynem. Wiem, że mam spore opóźnienie, ale lepiej późno niż wcale, szczególnie w przypadku tego chleba :D
http://trzypomidory.blox.pl/2010/11/Chleb-z-ziemniakami-serem-i-rozmarynem.html
upiekłam! :)
jest świetny!
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/11/tessinerbrot-czyli-wp94-po-szwajcarsku.html
Upiekłam!
I ja oczywiście też upiekłam :)
http://ko-ko-ko.blogspot.com/2010/11/tessinerli-wp-94.html
U mnie też już upieczony - fantastyczny!
http://nakurzejstopce.blogspot.com/2010/11/wp94-przedstawia-szwajcarski-tessinerli.html
Pozdrawiam!
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/11/tessinerli.html
Pozdrawiam!
upieczony!
http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/11/tessinerli-czyli-weekendowa-piekarnia.html
pozdrawiam serdecznie!
upiekłam ja ten bułkochlebek - pyszny
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000834
serdecznie pozdrawiam
Zapraszam na kromkę chleba z tahini:
http://www.kuba-pichci.pl/2010/11/chleb-na-zakwasie-z-pasta-tahini.html
Prześlij komentarz