Za nami pierwsze powakacyjne wydanie. Gospodarzyła nam A.Grey ze Spiżarni, która zaproponowała dwa wypieki. Pierwszy mleczno-drożdżowy okazał się niezwykle łatwy w formowaniu i nacinaniu, i mnie osobiście, aż korciło by zrobić z niego jakiś fikuśny kształt. Drugi bogaty w dodatki, pachnący zakwasem i rozmarynem zachwycił smakiem, choć początkowo sprawił nieco kłopotów konsystencją ciasta. A wszystko dlatego, że do przepisu wdał się chochlik, który na szczęście niektórym wcale nie przeszkodził, upiekły pewnie inny chleb niż w oryginale, za to jak donoszą bardzo smaczny. I ja mogę to potwierdzić. Bo tak to z chlebami jest. A oto:
Podsumowanie WP#83
W tym tygodniu piekły:
Vienna Bread
A.Grey ze Spiżarni
Atina z Tak sobie pichcę
Beata z Cincin i Domowo
Ewelosa z Mój mały Świat
Etrala z Etrala
Jolanta Sz. ze Smaku mojego Domu
Kasia z Nazapiecku
Kuba z Kuba pichci
Moniazo z Trzech Pomidorów
Monika z Gotuje Bo lubi
Teresa z Co i kiedy gotuje
oraz Gospodarna Narzeczona oraz Tili
Chleb z ziemniakami, serem i rozmarynem
A.Grey ze Spiżarni
Etrala z Etrala
Joanna z Notatek Kulinarnych
Moniazo z Trzy pomidory
Tatter z Tatter o chlebie
Viridianka z Cioccolato Gatto
oraz Gospodarna Narzeczona
Dziękuję za wspólne pieczenie, szczególnie debiutantom i Gospodyni, którą już dziś zapraszam do gospodarzenia kolejnym piekarniom. Zapominalskim ;-) przypomina, że już pieczemy co tydzień. A pominiętych proszę o link.
A teraz już przed nami kolejne wydanie. Dziś zapraszam Was wraz z Olciaky. Zobaczmy co dla nas wybrała.
Zaproszenie WP#84
Wyrolowana kanapka
(przepis pochodzi z wrześniowego wyd. Mojego Gotowania)
- 25 g świeżych drożdży (myślę, że spokojnie można zmniejszyć ilość do 20 g , O.)
- 1/2 l ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki + 1 szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- po 150 g salami i mortadeli w plasterkach
- po 150 g mozzarelli i sera wędzonego ( może być oscypek) w plasterkach
- 2 żółtka + 1 łyżeczka wody
W 1/2 l ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 2/3 ilości mąki, sól (szczyptę odłożyć), dolać oliwę i wymieszać.
Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać szczyptą soli. Wędliny i sery pokroić na kawałki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
Dokładnie skleić końce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem (jeżeli jest za długie, zwinąć w kształt półksiężyca).
Posmarować rozmąconymi żółtkami i odstawić na 20 minut. Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na porcje (długości ok. 10 cm).
Szczegóły u Gospodyni
Uwagi Narzeczonej: Moim zdaniem tu jest za dużo wody. Nie wiem, gdzie był błąd, ale wychodzi 500g mąki na 500g wody. A kanapka w piśmie wygląda na dość gęste ciasto. Może to była 1/4l (hydracja ciasta 50%) lub 1/3 (hydracja 66%) wody? Bądźcie uważnymi piekarkami ;-).
Przypominam, że aby znaleźć się w podsumowaniu należy link do posta ze swoim wypiekiem zostawić w komentarzach. Jeśli ktoś nie ma bloga, może wysłać nam zdjęcie, adres znajdziecie z boku.
22 komentarze:
O matuchno słodka... toście mnie przygnały na powrót w wirtualny świat taką propozycją :)))) ja tam jeszcze cebuli uprażonej sypnę między te wędliny ;))
a ja myślę właśnie co by samej cebuli z inszymi warzywami nie dać , bo ja wędliny to...no nie bardzo :P
A nazwa fajna , wyrolowana kanapka brzmi nieźle :D
O Mafilka jesteś! Gdzieś się podziewała ;-))) A sypnij, będą dzieciakom na przerwach koledzy kanapki wyrywać!
Margot z tofu? Żartowałam . A propos jak twoje doświadczenia chemiczne?
A mój komentarz z namiarami na mój Venna Bread się nie zapisał :(
A kanapkę będę musiała zrobić.
I nie podałam linka http://coikiedygotuje.blox.pl/2010/09/WP83-Vienna-Bread.html
O ciekawa ta kanapka :) Moje chłopaki będa szczęśliwe, bo lubia takie jedzenie, a ja ich wiecznie samym chlebem chce zapchac :D
;) zapraszam do pieczenia ze Mną!:)
Ooo, to coś w sam raz na sobotni ecco walkathon, a potem jeszcze pewnie nie raz jako lunchyk do pracy ... Olciaky, super propozycja :) Jutro piekę :)
hmmm... Z pewną taką nieśmiałością spróbuję :)
http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/09/wyrolowane-kanapki.html
zrobione!
zgłaszam się z kanapkami
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/09/weekendowa-piekarnia-84-i-wyrolowana.html
Ja też zrobiłam! Była pyszna
http://nazapiecku.blogspot.com/2010/09/co-masz-dzisiaj-na-lunch-weekendowa.html
Upiekłam!!!
Oczywiście w przepisie jest za dużo wody i musiałam dosypywać maki :)
Następnym razem upiekę i podzielę na 2 części z różnym nadzieniem!
http://rudaab.blox.pl/2010/09/Debiut-w-Weekendowej-Piekarni.html
Zgłaszam się i ja! Zapraszam: http://www.kuba-pichci.pl/2010/09/weekendowa-piekarnia-84-wyrolowana.html
Kanapka pyszna - właśnie przekąszam kawałek :-)
zrobiłam i ja - pyszna była :)
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000772
tez zrobiłam, zapraszam:-)
http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka-wp84.html
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka.html
http://smakmojegodomu.blox.pl/2010/09/Porolowalismy-dzis-sobie-czyli-Weekendowa.html
serdecznie pozdrawiam....pysznie w tym tygodniu było:) z niecierpliwoscią czekam na kolejną propozycję:)
Jolanta Szyndlarewicz
Kasiu, melduje ze po czasie ale upieklam chleb z ziemniakami i chedarem - pyszny, taki jak lubie :) Albo bylo za cimno na zdjecia, albo nie bylo mnie w domu, ale beda powtorki. Pozdrawiam WP!
Wiem spóźniona jestem, ale zrobiłam i smakowała bardzo :)
http://etrala.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka-wp-84.html
Mój Vienna Bread z dynią- http://galeriachleba.blogspot.com/2010/09/chleb-wiedenski-z-dynia.html
Prześlij komentarz