Za nami kolejne wydanie WP. W minionym tygodniu Dzielnie gospodarzył nam pewien Szkutnik, który oprócz budowy łodzi para się też piekarstwem. Zaproponował nam bardzo zdrowy, bo pełnoziarnisty chleb. Wypiek nieco ciężki, ale smaczny. I pewnie doskonały na morskie wyprawy. Podsumujmy to wydanie:
Podsumowanie WP#72
Piekły w tym tygodniu:
A.grey z Spiżarni
Ania z Addiopomidory
Ewelosa z Mój Mały Świat
Joanna z Notatek Kulinarnych
Kabamaiga ze Stu Kolorów Kuchni
Margot tym razem Cincin
Magoldie z Kopalni Smaków
Ptasia z Coś Niecoś
Tatter z Palce Lizać
oraz Gospodarna Narzeczona i SzkutnikzDzielnej
Tili obiecała, że nadrobi.
A przed nami kolejne wydanie WP. Gospodarzy nam Kasia z Pokrojone i Doprawione, która wybrała, niesubordynowanie ;-), dwa przepisy. Ale za to jakie. Usatysfakcjonowani powinni być wszyscy i drożdżowi i zakwasowi.
składniki:
150g żytniego zakwasu
300g maki pszennej
70g maki żytniej z pełnego przemiału
30g maki pszennej z pełnego przemiału
200g letniej wody
100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
½ łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z wodą, tylko żeby się z grubsza połączyły – odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny maki, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund – odstawić na 10 minut.
Dodać oliwę, wyrabiać krotko – odstawić na 10 minut.
Dodać ziarno słonecznika, krótko wyrobić – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwą.
Wyjąć z miski, krótko wyrobić, uformować kulę. Dać ciastu odpocząć parę minut. Następnie w kuli ciasta zrobić zagłębienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleb na kamieniu). Odstawić do wyrośnięcia. Chleb Mirabbelki wyrastał 3,5 godziny.
Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki
1,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 14 g świeżych
330 ml mleka
2 łyżki masła (50 g)
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki melasy
1 łyżeczka brązowego cukru
4 łyżeczki kawy zbożowej
100 g rodzynek
Do posmarowania:
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka mleka
Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm (lub do koszyka do wyrastania), odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. (Można również uformować bułki).
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Serdecznie zapraszam. Przepisy poniżej, a szczegóły u Gospodyni. Linki do swoich wypieków zostawiajcie proszę pod zaproszeniem. Sonda nadal trwa.
A.grey z Spiżarni
Ania z Addiopomidory
Ewelosa z Mój Mały Świat
Joanna z Notatek Kulinarnych
Kabamaiga ze Stu Kolorów Kuchni
Margot tym razem Cincin
Magoldie z Kopalni Smaków
Ptasia z Coś Niecoś
Tatter z Palce Lizać
oraz Gospodarna Narzeczona i SzkutnikzDzielnej
Tili obiecała, że nadrobi.
A przed nami kolejne wydanie WP. Gospodarzy nam Kasia z Pokrojone i Doprawione, która wybrała, niesubordynowanie ;-), dwa przepisy. Ale za to jakie. Usatysfakcjonowani powinni być wszyscy i drożdżowi i zakwasowi.
Zaproszenie WP#73
składniki:
150g żytniego zakwasu
300g maki pszennej
70g maki żytniej z pełnego przemiału
30g maki pszennej z pełnego przemiału
200g letniej wody
100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
½ łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z wodą, tylko żeby się z grubsza połączyły – odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny maki, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund – odstawić na 10 minut.
Dodać oliwę, wyrabiać krotko – odstawić na 10 minut.
Dodać ziarno słonecznika, krótko wyrobić – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwą.
Wyjąć z miski, krótko wyrobić, uformować kulę. Dać ciastu odpocząć parę minut. Następnie w kuli ciasta zrobić zagłębienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleb na kamieniu). Odstawić do wyrośnięcia. Chleb Mirabbelki wyrastał 3,5 godziny.
Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.
Składniki na ciasto:
50 dag mąki
1,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 14 g świeżych
330 ml mleka
2 łyżki masła (50 g)
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki melasy
1 łyżeczka brązowego cukru
4 łyżeczki kawy zbożowej
100 g rodzynek
Do posmarowania:
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka mleka
Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm (lub do koszyka do wyrastania), odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. (Można również uformować bułki).
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Serdecznie zapraszam. Przepisy poniżej, a szczegóły u Gospodyni. Linki do swoich wypieków zostawiajcie proszę pod zaproszeniem. Sonda nadal trwa.
18 komentarzy:
Narzeczono, nie wiedziałam, że dwa przepisy (do wyboru) stanowią kłopot;) Ale dzięki temu obie grupy (zakwasowcy i nie-zakwasowcy) będą mieli równe szanse:) Pozdrawiam!
Kłopotu nie. Chodziło tylko o to, że są tacy co pieką wszystko, a jest jeszcze WPPG ;-) Pozdrawiam.
Je!
Je!
Je!
Mam już zakwas:)
Pozdrawiam ciepło
A chlebek turecki zawsze chciałam zrobić:)
Dobrze mieć taką piekarnię, która sama narzuca co upiec:)
Może się skuszę na coś, jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam:)
Włala ;)
http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/05/wp-72-i-co-z-tego-wyniko.html
A, ten poprzedni chlebek upieke niebawem. Nie wiem jak mogłam przegapić TAKI kęsek! ;)
Swietnie !
Mialam straszna ochote na chlebek turecki wiec teraz jest na to okazja :)
Chlebek turecki już jest:), a będzie jeszcze wieniec słonecznikowy:)
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/05/chlebek-turecki-wp-73.html
Pozdrawiam:)
Mój wieniec :
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/05/73-edycja-weekendowej-piekarni.html
Turecki musi poczekać w swojej kolejce.
upieczone! :)
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/05/chlebek-turecki-czyli-wp-73-odsona.html
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/05/wieniec-sonecznikowy-odsona-druga-wp-73.html
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/05/chleb-sonecznikowy.html
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/05/chlebek-turecki.html
to moje chleby. Pozdrawiam!
Zgłaszam,że upiekłam chlebek- bułeczki tureckie z 73 Wydania WP .
Link:
http://majanaboxing.blox.pl/2010/05/Buleczki-tureckie-czyli-Weekendowa-Piekarnia-73.html
Pozdrawiam ciepło:)
Majana
Prosze bardzo oto i mój wieniec słonecznikowy:
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/05/wieniec-sonecznikowy-wp-73.html
Pozdrawiam, Olcik:)
I ja upiekłam wieniec :
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000683,0
i mam nadzieję, że zrobie też chlebek turecki bo mamy na niego straszną ochotę :)
myślałam ,że już nie zdążę ale się udało-wieniec pyszny
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/05/new-york-deli-rye-i-chleb-wieniec.html
Jak powiedziałam tak i zrobiłam - chlebek turecki upieczony
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000684,0
Pyszny poprostu :)
serdecznie pozdrawiam
A moje chlebki tu: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/05/weekendowa-piekarnia-73-chlebek-turecki.html
i tu: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/05/weekendowa-piekarnia-73-wieniec.html
Dziękuję za oba przepisy :)
No to chyba jestem ostatnia na liscie:) Oto moj wieniec:
http://apparecchiamo.blogspot.com/2010/05/chleb-wieniec-sonecznikowy-weekendowa.html
Dziekuje za wspolne pieczenie!
Pozdrawiam.
Prześlij komentarz