środa, 12 maja 2010

Podsumowanie WP#72. Zaproszenie do WP#73




Za nami kolejne wydanie WP. W minionym tygodniu Dzielnie gospodarzył nam pewien Szkutnik, który oprócz budowy łodzi para się też piekarstwem. Zaproponował nam bardzo zdrowy, bo pełnoziarnisty chleb. Wypiek nieco ciężki, ale smaczny. I pewnie doskonały na morskie wyprawy. Podsumujmy to wydanie:

Podsumowanie WP#72


Piekły w tym tygodniu:
A.grey z Spiżarni
Ania z Addiopomidory
Ewelosa z Mój Mały Świat
Joanna z Notatek Kulinarnych
Kabamaiga ze Stu Kolorów Kuchni
Margot tym razem Cincin
Magoldie z Kopalni Smaków
Ptasia z Coś Niecoś
Tatter z Palce Lizać

oraz Gospodarna Narzeczona i SzkutnikzDzielnej
Tili obiecała, że nadrobi.

A przed nami kolejne wydanie WP. Gospodarzy nam Kasia z Pokrojone i Doprawione, która wybrała, niesubordynowanie ;-), dwa przepisy. Ale za to jakie. Usatysfakcjonowani powinni być wszyscy i drożdżowi i zakwasowi.

Zaproszenie WP#73

Chleb-wieniec słonecznikowy
z przepisu Mirabbelki

składniki:

150g żytniego zakwasu
300g maki pszennej
70g maki żytniej z pełnego przemiału
30g maki pszennej z pełnego przemiału
200g letniej wody
100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
½ łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli


Mąkę wymieszać z wodą, tylko żeby się z grubsza połączyły – odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny maki, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund – odstawić na 10 minut.

Dodać oliwę, wyrabiać krotko – odstawić na 10 minut.

Dodać ziarno słonecznika, krótko wyrobić – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwą.

Wyjąć z miski, krótko wyrobić, uformować kulę. Dać ciastu odpocząć parę minut. Następnie w kuli ciasta zrobić zagłębienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleb na kamieniu). Odstawić do wyrośnięcia. Chleb Mirabbelki wyrastał 3,5 godziny.

Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.

Chlebek turecki
znaleziony u Dorotus i Tatter
2 małe bochenki lub 1 duży

Składniki na ciasto:
50 dag mąki
1,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 14 g świeżych
330 ml mleka
2 łyżki masła (50 g)
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki melasy
1 łyżeczka brązowego cukru
4 łyżeczki kawy zbożowej
100 g rodzynek

Do posmarowania:
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka mleka

Drożdże suche wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim melasę i masło. Ostudzić, powinno być letnie. Do mąki z drożdżami dodać letnie mleko z melasą i masłem, sól, kawę zbożową, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto. Jeśli ciasto będzie się mocno lepić, dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Uformować 2 chlebki. Włożyć kolejno do keksówki o wymiarach 10 x 20 cm (lub do koszyka do wyrastania), odstawić do napuszenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. (Można również uformować bułki).
Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.

Serdecznie zapraszam. Przepisy poniżej, a szczegóły u Gospodyni. Linki do swoich wypieków zostawiajcie proszę pod zaproszeniem. Sonda nadal trwa.

18 komentarzy:

kasiac pisze...

Narzeczono, nie wiedziałam, że dwa przepisy (do wyboru) stanowią kłopot;) Ale dzięki temu obie grupy (zakwasowcy i nie-zakwasowcy) będą mieli równe szanse:) Pozdrawiam!

Gospodarna narzeczona pisze...

Kłopotu nie. Chodziło tylko o to, że są tacy co pieką wszystko, a jest jeszcze WPPG ;-) Pozdrawiam.

Waniliowa Chmurka pisze...

Je!
Je!
Je!
Mam już zakwas:)
Pozdrawiam ciepło

Waniliowa Chmurka pisze...

A chlebek turecki zawsze chciałam zrobić:)
Dobrze mieć taką piekarnię, która sama narzuca co upiec:)

Majana pisze...

Może się skuszę na coś, jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam:)

Mafilka pisze...

Włala ;)

http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/05/wp-72-i-co-z-tego-wyniko.html


A, ten poprzedni chlebek upieke niebawem. Nie wiem jak mogłam przegapić TAKI kęsek! ;)

Magoldie pisze...

Swietnie !
Mialam straszna ochote na chlebek turecki wiec teraz jest na to okazja :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Chlebek turecki już jest:), a będzie jeszcze wieniec słonecznikowy:)
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/05/chlebek-turecki-wp-73.html

Pozdrawiam:)

bedada pisze...

Mój wieniec :
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/05/73-edycja-weekendowej-piekarni.html

Turecki musi poczekać w swojej kolejce.

Kinga pisze...

upieczone! :)
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/05/chlebek-turecki-czyli-wp-73-odsona.html

http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/05/wieniec-sonecznikowy-odsona-druga-wp-73.html

a.grey pisze...

http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/05/chleb-sonecznikowy.html

http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/05/chlebek-turecki.html

to moje chleby. Pozdrawiam!

Majana pisze...

Zgłaszam,że upiekłam chlebek- bułeczki tureckie z 73 Wydania WP .
Link:
http://majanaboxing.blox.pl/2010/05/Buleczki-tureckie-czyli-Weekendowa-Piekarnia-73.html

Pozdrawiam ciepło:)
Majana

Waniliowa Chmurka pisze...

Prosze bardzo oto i mój wieniec słonecznikowy:
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/05/wieniec-sonecznikowy-wp-73.html

Pozdrawiam, Olcik:)

Ewelosa pisze...

I ja upiekłam wieniec :
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000683,0

i mam nadzieję, że zrobie też chlebek turecki bo mamy na niego straszną ochotę :)

margot pisze...

myślałam ,że już nie zdążę ale się udało-wieniec pyszny
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/05/new-york-deli-rye-i-chleb-wieniec.html

Ewelosa pisze...

Jak powiedziałam tak i zrobiłam - chlebek turecki upieczony

http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000684,0

Pyszny poprostu :)

serdecznie pozdrawiam

Joanna pisze...

A moje chlebki tu: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/05/weekendowa-piekarnia-73-chlebek-turecki.html
i tu: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/05/weekendowa-piekarnia-73-wieniec.html

Dziękuję za oba przepisy :)

Konsti pisze...

No to chyba jestem ostatnia na liscie:) Oto moj wieniec:

http://apparecchiamo.blogspot.com/2010/05/chleb-wieniec-sonecznikowy-weekendowa.html

Dziekuje za wspolne pieczenie!
Pozdrawiam.