I znów długa była edycja Weekendowej Piekarni. Dłuższa by każda piekarka, każdy piekarz znalazł sobie spokojny czas na upieczenie wspaniałego chleba, jaki zaproponowała nam Ptasia. Wiejski chleb mistrza Hamelmana pięknie prezentował się w wielu Waszych wirtualnych kątkach. Tak pięknie, że wczoraj jeszcze jedno do niego podejście razem z Oczko zrobiłam. I teraz już wiem jak wybornie smakuje, gdy mąkę schowa się w szafce, a do roboty zaprzęgnie rączki. Wszystkich, którzy nie piekli zachęcam - spróbujcie upiec ten wspaniały chleb, naprawdę warto. Kromka z tego bochenka posmarowana pesto z liści rzodkiewki i pietruszki to niezwykły rarytas. Ale przecież same/sami wiecie z czym najbardziej posmakują Wam kanapki :-)
A.Grey ze Spiżarni
Amarantka z Tu i teraz
Atina z Tak sobie pichcę
Bedada z Domowo
Cinki: Beata
Ewelosa z Mój mały świat
Joanna z Notatek kulinarnych
Konsti z Apprechiamo?
Majanka z Majanowego pieczenia
Margot z Kuchnia Alicji
Nette z Fabryki smaku
Olciaky z O chlebie i nie tylko
Ptasia z Coś niecoś
Zaytoon z Cynamon i oliwka
Oraz Gospodarna Narzeczona tutaj i ja tutaj.
A teraz kolej na nową edycję i nowy jubileusz. Nad naszą 70'tką opiekę roztoczyła Olciaky. Opiekę smakowitą ogromnie, bo czyż znajdzie się ten kto nie lubi miękkiej, lekko słodkiej chałki? Zapraszam Was do kolejnego weekendowego pieczenia, wspólnej i smacznej zabawy. Przepis najdziecie poniżej i u Gospodyni tutaj.
Chałka
(Przepis od Nutinki z forum Cincin, ze zmianami Olciaky)
Składniki:
2 1/2 dag drożdży
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
4 1/2 szklanki mąki pszennej
białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)
kruszonka (zrobiona z mąki, masła i cukru pudru - np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru)
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki, które należy podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Smacznego.
Podsumowanie WP#69
A.Grey ze Spiżarni
Amarantka z Tu i teraz
Atina z Tak sobie pichcę
Bedada z Domowo
Cinki: Beata
Ewelosa z Mój mały świat
Joanna z Notatek kulinarnych
Konsti z Apprechiamo?
Majanka z Majanowego pieczenia
Margot z Kuchnia Alicji
Nette z Fabryki smaku
Olciaky z O chlebie i nie tylko
Ptasia z Coś niecoś
Zaytoon z Cynamon i oliwka
Oraz Gospodarna Narzeczona tutaj i ja tutaj.
Zaproszenie WP#70
A teraz kolej na nową edycję i nowy jubileusz. Nad naszą 70'tką opiekę roztoczyła Olciaky. Opiekę smakowitą ogromnie, bo czyż znajdzie się ten kto nie lubi miękkiej, lekko słodkiej chałki? Zapraszam Was do kolejnego weekendowego pieczenia, wspólnej i smacznej zabawy. Przepis najdziecie poniżej i u Gospodyni tutaj.
Chałka
(Przepis od Nutinki z forum Cincin, ze zmianami Olciaky)
Składniki:
2 1/2 dag drożdży
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
4 1/2 szklanki mąki pszennej
białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)
kruszonka (zrobiona z mąki, masła i cukru pudru - np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru)
Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki, które należy podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Smacznego.
21 komentarzy:
Ależ piękne zaproszonko:D
!
Pozdrawiam
Olu, dziękuję i za miłe słowo i za wspaniałą propozycję. Już nie mogę doczekać się weekendu, kiedy się za nią wezmę :) Uwielbiam chałki :)
Kochane, zapomniałam wysłać linka do mojego chlebka z WP , sorki.
Już podaję: http://majanaboxing.blox.pl/2010/04/Chleb-wiejski-czyli-Weekendowa-Piekarnia-69.html
Czy nie jest za późno by mnie dopisać?
Pozdrawiam ciepło :))
Majana
Majano, Tili pewnie doda. A ty kiedy bedziesz gospodynia Piekarni!?
Majanko, już jest :)
@ Ci posłałam :)
Ja też zapomniałam, ja też.
O tutaj: http://cynamonioliwka.blogspot.com/2010/04/wp-69-chleb-wiejski-i-sztuczne.html
Pozdrawiam! :)
Już dopisane :)
Bardzo miło mi się gospodarzyło i Tili, bardzo się cieszę, że za drugim razem bardziej smakował. I takie pesto też lubię (pokażesz na blo)?
Dziękuję:))
Ja to chyba w ogóle zabiorę Ci ten klucz, co by nie kusiło na przyszłość ;))
Ja upiekłam chałki dwie - została tylko połowa jednej :)
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000657,0
Są pyszne :)
a to moje chałeczki
http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/04/chaka-wp70.html
Mogę prosić o dopisanie mojego chleba wiejskiego- http://fabrykasmaku.blox.pl/2010/04/Chleb-wiejski-WP-69.html ... ;).:)
Tilli, cieszę się, że uwielbiasz ( ja też, ja też!)
:)
pyszna ta chałka.
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/04/chaka-70-edycja-weekendowej-piekarni.html
Z szerokim uśmiechem pokazuje moje chałki:)
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/04/chaka-weekendowa-piekarnia-70.html
Dziewczyny oglądam Wasze piękne chałki i aż uśmiecham się od ucha do ucha - sama przyjemność :)
W środę kolejne zaproszenie i podsumowanie, więc jest jeszcze czas na zabawę :)
A chętnych do gospodarzenia zapraszam do kontaktu z Narzeczoną :)
pychotka ta chałka:) http://slodkie.blox.pl/2010/04/Chalka.html
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/04/weekendowa-piekarnia_22.html
Dziękuję i pozdrawiam :)
O ile pamiętam to jeszcze Maja deklarowała swój udział:
http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2010/04/chalka-zydowska-czyli-wp70.html
Pozdrawiam;)
Z dużym opóźnieniem, ale zrobiłam ją i ja http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/07/Chalka-WP70.html
Prześlij komentarz