Mróz ogromny za oknami, a domu? W domu ciepło i zapach chleba, chrupkie kromki smarowane grubo masłem. Takie chwile lubię. Patrzeć na biały krajobraz za oknem i ocieplać ciało i duszę najwspanialszym posiłkiem, jaki mogę sobie wyobrazić.
I tak było ostatnio wiele razy w moim domku, choć przyznaję, że robienie zdjęć teraz na balkonie to na razie zbyt duże wyzwanie. Nie mogłam jednak takich chlebków nie sfotografować, tym bardziej, że tak wspaniale się nam z Gospodynią styczniowej edycji piekło razem :)
Widzę, że i Wam chlebki Agatki posmakowały :)
Podsumowanie Weekendowej Piekarni # 125
Biały chleb na zakwasie:
Ania z "Cynamon i goździki"
a.grey z "Spiżarnia"
Basia z "Smaki mojej kuchni"
Bożena z "Moje domowe kucharzenie"
Etrala z "Z pieczeniem za pan brat"
Ewelosa z "Mój mały świat"
Gosienkah z "Z mojego podwórka"
Tofka z "Para w kuchni"
Pszenny chleb z płatkami owsianymi:
a.grey z "Spiżarnia"
Bożena z "Moje domowe kucharzenie"
Dawny Basik z "Mozaika życia"
Etrala z "Z pieczeniem za pan brat"
Ewelosa z "Mój mały świat"
Tofka z "Para w kuchni"
i chleby, które piekły wspólnie - Gospodyni styczniowego wydania Aga-aa i gospodyni WP Tilianara: "Eksperymenty kulinarne"
Zaproszenie do Weekendowej Piekarni # 126:
A ponieważ zimno robi się coraz większe, przyda się nam zdrowy chleb, smakowity chleb, własnoręcznie upieczony chleb. W lutym gospodarzy nam nasz piekarniczy Anioł, który tak nam cudownie pomaga ostatnio, trio duetowe ze mną i Narzeczoną tworząc. A że piękne chleby piecze, to wystarczy zajrzeć do jej Spiżarni :) I do tego ten zakwasowiec z moją ulubioną zaparką mmmm już biegnę zakwas dokarmić ... i coś czuję, że znów na mrozie zdjęcia będę robić ;)
Zaopatrujcie się więc w orkiszową mąkę, rękawy zakasujcie i pieczcie te cudowne bochenki, a potem chwalcie się nimi :)
Chleb orkiszowy na drożdżach
Proporcje na 2 foremki
Składniki:
800 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba
Przygotowanie:
Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.
Żródło: Przepis z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby
Chleb orkiszowy na zakwasie
Proporcje na 2 bochenki po 650 g.
Zaczyn:
80 g zakwasu pszennego lub orkiszowego
125 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
60 -80 g wody (mąka razowa potrzebuje więcej wody)
Wymieszać składniki do uzyskania miękkiego ciasta. Lekko przykryć, odstawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.
Zaparka:
100 g mąki ciemnej orkiszowej
120 g gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego kminku
Składniki wymieszać i odstawić na 8-12 godzin.
Ciasto chlebowe:
280 g przygotowanego wcześniej zaczynu
220 g przygotowanej wcześniej zaparki
50 g ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków (opcjonalnie)
500 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej
180-250 g wody (mąka razowa potrzebuje więcej wody)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub melasy (opcjonalnie)
Wymieszać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę, odstawić na 10 minut. Jeszcze raz krótko wymieszać, dać odpocząć 30 minut.
Po tym czasie jeszcze raz delikatnie i krótko wymieszać, szczelnie przykryć, odstawić na 1 godzinę.
Lekko wyrośnięte ciasto uformować, bądź - jeśli użyliśmy mąki razowej - wyłożyć łyżką do formy.
Odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin, do podwojenia objętości.
Chleb może wyrastać również w zimnie przez około 12 godzin. Zanim jednak włożymy go do lodówki, powinien najpierw "ruszyć" w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
Bochenek naciąć lub delikatnie nakłuć. Piec w naparowanym piekarniku przez 35-40 minut, lub do zbrązowienia skórki.
Źródło: Przepis z książki "Domowa Piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej
Smacznego.
19 komentarzy:
Pyszne propozycje!
Mam w planach jeden z nich.
Pozdrawiam wszystkie Piekarki!
Cudne propozycje :) Aż mi ślinka cieknie. Pewnie piekę i jedno i drugie :)
-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
Dołączam do pieczenia :) Propozycje w sam raz dla mnie ! Orkisz uwielbiam :)
zapomniałam o Weekendowej Piekarni:(
z chęcią wezmę udział!:))))
upiekę i ja :)
Upiekłam drożdżowy i polecam :)
http://etrala.blogspot.com/2012/02/chleb-orkiszowy-drozdzowy.html
bezproblemowy, szybki i pyszny, a jak pachnie !
Upiekłam chlebek na zakwasie. Pycha :)
http://kochamgary.blogspot.com/2012/02/chleb-orkiszowy-na-zakwasie-wp-126.html
Upiekłam drożdżowy http://chlebus.blox.pl/2012/02/Chleb-orkiszowy-na-drozdzach.html
A ja właśnie się zorientowałam że piekłam już kiedyś drożdżowy :) Z przyjemnością go powtórzę bo jest pyszny :)
Tylko pewnie dołączyć do WP już nie będę mogła, bo wpis z tym chlebkiem już na blogu mam, więc bez sensu go publikować jeszcze raz. Wiem też że chodzi o wspólne pieczenie w lutym więc wpisów wcześniejszych nie dodajemy, prawda?
Wczoraj upiekłam orkiszowy na zakwasie - rewelacja ! Dziekuję za pyszne przepisy :)
http://etrala.blogspot.com/2012/02/chleb-orkiszowy-na-zakwasie.html
Ależ chlebków napiekłyście - pychotka :)
Urtica1 - pewnie, że podeślij linka, tym bardziej jeśli upieczesz jeszcze raz :) Dodajemy również linki jeśli ktoś wcześniej opublikował przepis :)
Szczęśliwych Walentynek :)
I na zakwasie http://chlebus.blox.pl/2012/02/Chleb-orkiszowy-na-zakwasie.html
Upieklam drozdzowy:
http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/02/Chleb-orkiszowy-na-drozdzach-Weekendowa-Piekarnia.html
Na razie drożdżowy na koncie. http://parawkuchni.blogspot.com/2012/02/chleb-orkiszowy-na-drozdzach-czyli-wp.html Przyznaję, że wyśmienity.
Chciałabym dołączyć z chlebkiem drożdżowym. Pozdrawiam
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2012/02/chleb-orkiszowy-drozdzowy.html
U mnie drożdżowy http://ko-ko-ko.blogspot.com/2012/02/ekstremalnie-szybki-chleb-orkiszowy.html :)
Jest i na zakwasie: http://parawkuchni.blogspot.com/2012/02/wp-126-orkiszowy-zakwasowiec.html
ja upiekłam ten na drożdżach http://salwach-dzieci.blogspot.com/2012/02/orkiszowy-chleb-na-drozdzach.html. Pychotka, ale czegóż można się spodziewać innego po przepisie od Anity!!
Ja też upiekłam
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/02/525-chleb-orkiszowy-na-drozdzach-z.html
Prześlij komentarz