wtorek, 3 stycznia 2012

Podsumowanie WP #124 i zaproszenie WP #125.




Grudzień zleciał mi tak szybko, że nawet go nie zauważyłam. Strasznie jakoś brakowało mi w tym roku świątecznego nastroju, ale co tu się dziwić, gdy tak mało w kuchni ostatnio bywam. Ale postanowienia noworoczne już spisane, a na pierwszym miejscu zaległości nadrabianie ... i ba! nie robienie sobie nowych tyłów. Więc już spieszę z podsumowaniem i na kolejne pieczeniowe zabawy Was zapraszam :)

A przy tej okazji UWAGA! UWAGA!
Gospodyń do kolejnych edycji nasza Weekendowa Piekarnia potrzebuje :)
Opieka nad każdą edycją to naprawdę nic trudnego - znaleźć dwa ciekawe chlebki, jeden na zakwasie, jeden na drożdżach, można też dorzucić jeszcze coś od siebie smakowitego, a przepisy zaprezentować u siebie. Prawda, że nic strasznego :)
Zgłaszajcie się więc tłumnie i piszcie na tilianara(at)gmail.com :)
Czekamy :)

Podsumowanie świątecznej edycji Weekendowej Piekarni # 124

Pagnotta:

Tofka z "Para w kuchni"
a.grey z "Spiżarnia"

Stollen:

Etrala z "Pieczeniem za pan brat"

Limpa:

póki co nikt się jeszcze nie przyznał do popełnienia go :)


I standardowo, jeśli kogoś pominęłam, dajcie znać w komentarzu wraz linkiem a w mig naprawię. Jeśli zdarzy się Wam upiec coś później, też dajcie znać, a do podsumowania dopiszemy :)

Zaproszenie WP #125

A teraz styczniowe wydanie w łapkach książęcych się znajduje. Princi Aga-aa nam tym razem gospodarzy i dwa chlebki proponuje. Jeden prościutki, szybciutki, a jednak na zakwasie. Wprawdzie z dodatkiem drożdży, ale jak ktoś nie chce, a czasu będzie miał więcej, to pominąć je można, byle wyrastanie dłuższe mu zafundować :)

Drugi chlebek jest drożdżowy, ale z mnóstwem płatków i co ciekawsze, niezwykłą dekorację przepis ten proponuje - pięknym warkoczem ozdobiony ma być. Bardzo mi się to podoba i już myślę, że chlebek ten nada się doskonale na prezent, a że okazji mam w styczniu kilka to tym razem mam nadzieję, że i pieczenie mi wyjdzie. Ba! plany już nawet poczynione - prawda, Princi :)

Przepisy znajdziecie u Gospodyni i poniżej:

Biały chleb na zakwasie

Składniki:
500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna maka pszenna)
1 plaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych- 4 g)
150 g zakwasu żytniego

Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Następnie przekładamy ciasto do keksowki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy maka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min.Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy chleb ok. 40 min. (bułeczki mniej więcej 20 min.). Studzimy na kratce.

Źródło: Kalejdoskop kulinarny

Pszenny chleb z płatkami owsianymi

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)
półtorej szklanki wody (do ugotowania płatków)
14g suszonych drożdży (dwa małe opakowania)
1/2 szklanki wody (do drożdży)
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo)
1/4 szklanki płatków owsianych (do obtoczenia)

Przygotowanie: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Przekładamy płatki do miski i odstawiamy, by przestygły.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy cukier puder i odstawiamy, by wyrosły. Drożdże wlewamy do płatków owsianych (ważne, by płatki nie były już gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodajemy sól, brązowy cukier, oraz mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, wyrabiamy łyżką.
Ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy około 5 minut, dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Formę ok. 15cmx28cm smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przebijamy i wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę, po czym dzielimy na dwie części. Pierwszą rozciągamy na prostokąt (długości mniej więcej formy do pieczenia) i rolujemy. Wkładamy do blaszki zagięciami na dół. Drugą część dzielimy na trzy kawałki, z każdego toczymy wałek i splatamy z nich warkocz.
Na blat wysypujemy płatki owsiane. Warkocz skrapiamy wodą, odwracamy i przyciskamy lekko do płatków. Odwracamy go płatkami do góry i kładziemy na pozostałe ciasto, dociskamy, by ciasta się złączyły. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180-200 stopni Celsjusza. Chleb pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka), zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy, wyciągamy z blaszki i studzimy do reszty na kratce. Kroimy po minimum 30 minutach.

Źródło: Owsiankowo

Smacznego.

13 komentarzy:

aga-aa pisze...

pieczemy!

a.grey pisze...

Na dobry początek z płatkami owsianymi:)
http://awyrlwyd.blogspot.com/2012/01/chleb-z-patkami-owsianymi.html
Pozdrawiam!

Ania pisze...

Meldujemy się: ja i mój biały chleb na zakwasie ;-)

http://cynamonigozdziki.blogspot.com/2012/01/biały-chleb-na-zakwasie.html

dawny_basik pisze...

Upiekłam wspaniały i bardzo pyszny chleb!

http://mozaikazycia.blogspot.com/2012/01/pszenny-chleb-z-patkami-owsianymi-wp.html

Dziękuję za wspaniały przepis :)

etrala pisze...

Upiekłam ten z płatkami, wygląda i pachnie obłędnie :)
http://etrala.blogspot.com/2012/01/pszenny-chleb-z-patkami-owsianymi.html

basia pisze...

upieklam bialy chlebek na zakwasie, bardzo fajna propozycja, polecam wszystkim

http://smakimojejkuchni.blogspot.com/2012/01/wp-125-chleb-biay-na-zakwasie.html

Bożena pisze...

A oto moj chlebek..
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/01/462-pszenny-chleb-z-patkami-owsianymi.html

tofka pisze...

Upiekłam. Brzydki jak noc, ale smaczny. http://parawkuchni.blogspot.com/2012/01/pszenny-zakwasowiec-wp-125.html

etrala pisze...

upiekłam też na zakwasie, dopiero dzis zauważyłam, że ten chleb juz nieraz piekłam :) ale i tak jest świetny !
http://etrala.blogspot.com/2012/01/biay-chleb-na-zakwasie.html

tofka pisze...

Jest i owsiany! http://parawkuchni.blogspot.com/2012/01/pszenny-chleb-z-patkami-owsianymi.html

Bożena pisze...

A oto mój drugi chlebek..
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/01/470-biay-chleb-na-zakwasie.html

Gosienkah pisze...

Ja upiekłam biały na zakwasie, super to wspólne pieczenie - http://salwach-dzieci.blogspot.com/2012/01/chleb-pszenny-na-zakwasie.html

Ewelosa pisze...

Jejku ja całkowicie zapomniałam o podaniu linków - przepraszam ;)

Nadrabiam :)

Biały chleb na zakwasie
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000942,0

Pszenny chleb z płatkami owsianymi
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000951,0