środa, 4 maja 2011

Podsumowanie WP#115 oraz Zaproszenie WP#116



Dzień dobry kochane (i kochani)!

Jak tam wasze nosy i paluszki po mroźnym majowym poranku? Mam nadzieję, że nie zapomniałyście wziąć ze sobą rękawiczek. Moje doskonale pasują do okularów słonecznych. Za nami dwa tygodnie przetykane wypoczynkiem. Piekarnia też pozwoliła sobie odetchnąć, przed nami więc podsumowanie przedłużonego 115 wydania. Gospodarzyłam nam Jola, a piekłyśmy wraz z nią, aż trzy różne chleby. Spójcie same(sami):

Podsumowanie WP#115

Chleb żytni ze śliwką:
Białoczarna z Cukrem i miodem
Dawny_basik z Mozaiki Życia
Iv z Kokoko
Jola ze Smaków Mojego Domu
Majana z Majanowego pieczenia
MałgosiaZ ze Smaków Alzacji
Nina z Nina w kuchni
Olciaky z Galerii Chleba
Ptasia z Coś Niecoś

Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką:
Agnieszka z Siły smaku
DaisyDukes ze Słodko-słone
Jola ze Smaków Mojego Domu
Kabamaiga ze Sto kolorów kuchni
Karto_flana z Kartoflanego pola
Teresa z Co i Kiedy gotuję
Wiosenka z Eksplozji smaku

Dekoracyjny chleb z oliwą Carotino, melasą i maślanką:
Agnieszka z Kuchennych popisów
Jola ze Smaki mojego domu

I jeszcze chodzą słuchy, że piekło parę innych osób. Ślijcie linki, grzejcie nosy. A tymczasem...

Zaproszenie WP#116
Dziś zapraszam w imieniu Ewy z bloga Etrala, która jest naszą wierną piekarką, ale długo zwlekała z gospodarzeniem. Wybrała przepis z pięknej książki Dana Leparda. Zobaczcie same.

Golspie loaf

Składniki:
-250 g wody w temperaturze pokojowej
-300 g jęczmiennego lub żytniego zakwasu
-3/4 łyżeczki świeżych, pokruszonych drożdży
-400 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 75 g grubej mąki owsianej do obsypania bochenka

Wymieszać dokładnie wodę z zakwasem i drożdżami, do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, wlać zakwas z wodą i drożdżami i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić na 10 minut


Posmarować blat łyżeczką oliwy, wyłożyć na niego ciasto i krótko zagnieść, około 10 sekund, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie należy powtórzyć zagniatanie i odłożyć ciasto na 1 godzinę.

Tortownice lub inna okrągła formę wysmarować oliwą i obsypać połowa mąki owsianej.
Blat posypać resztą maki owsianej wyłożyć ciasto i uformować tarczę o średnicy waszej tortownicy ( około 20 cm).


Włożyć uformowane ciasto je do formy łączeniem w dół i docisnąć równomiernie do blachy. Obsypać reszta mąki, przykryć i odłożyć na godzinę lub do podwojenia objętości - u mnie czas wyrastania wynosił 1,5 godziny


Naciąć ciasto w głęboki krzyż aż do podstawy formy, najlepsza byłaby plastikowa łopatka, którą wbijamy w ciasto, przecinając je do samego spodu
Pieczemy w temp 210 przez 25 minut, zmniejszamy do 190 i dopiekamy jeszcze 20 minut, aż będzie brązowe. Po upieczeniu trzeba wyciągnąć chleb z formy i wystudzić na kratce.

A u Ewy więcej malowniczych szczegółów. Zapraszam i jak zwykle czekam na Gospodynie. Wiem wiem, mogę sobie czekać, bo sama nie piekę. Ale jem chleby mojego Szkutnika i robię podsumowania, więc mi wybaczcie.

18 komentarzy:

Waniliowa Chmurka pisze...

O proszę;)
Miło było sobie popiec z Wami, ciekawe czy dam radę jeszcze w ten weekend coś poczynić (pewnie nie).. no cóż to w takim razie życzę smacznego chlebka Golspie!

Przemysław pisze...

Kobietki kochane dziękuję za wspólne pieczenie:) .... piękne nam chleby wyszły:) ...ja też słyszałam o jeszcze kilku piekących Paniach:) ...i nawet widziałam niektóre chlebki:) pozdrawiam ciepło
Jola Szyndlarewicz

Trzcinowisko pisze...

Piękny przepis...jak znajdę chwilke to na pewno upiekę:)

Małgorzata Ziółkowska pisze...

a do kiedy zaproszenie #16? to tak raz w tygodniu? czy jakoś dłużej?
fajowa zabawa :-)

Majana pisze...

A oto mój:
http://majanaboxing.blox.pl/2011/05/Chleb-zytni-ze-sliwka.html

:)

etrala pisze...

Witam serdecznie wszystkie piekarki i piekarzy !
Zapraszam do pieczenia, będzie mi bardzo miło, jesli skorzystacie z tego przepisu :)

Małgosiu, myślę, że do wtorku- środy mamy czas :)

Jolu, ja tez piekłam jeden chleb, ten ozdobny, ale cos mi nie wyszedł, zrobię go raz jeszcze bo mi sie podoba i z pewnością wrzucę !

Ewelosa pisze...

i ja jeszcze piekłam - nawet dwa :)

chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000879,0

chleb z oliwą carotino, melasą i maślanką
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000883,0

serdecznie pozdrawiam

Wiewióra pisze...

Oj piekłam żytni ze śliwką, niebo w buzi :)
http://kuchennewojowanie.blogspot.com/2011/04/zyczenia-chleb-i-mae-co-nieco.html

ANia pisze...

Ja piekłam ten z chrupiąca skórką, chociaż zmieniłam co nieco.

http://mieszankasmakow.blogspot.com/2011/05/chleb-z-ziarnami-amarantusa.html

Małgorzata Ziółkowska pisze...

Co trzeba zrobić by móc gospodarzyć? i jaka tego procedura?

kass pisze...

Kochane, spóźniona i zdyszana biegnę donieść że upiekłam:
http://smakiaromaty.blogspot.com/2011/05/wp114-czyli-lepiej-pozno-niz-wcale.html
dziękuję i pozdrawiam:)

Agnieszka pisze...

Upiekłam :)
Jak dla mnie troszkę "razowy", ale mamie smakował bardzo!
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/05/wp116-golspie-loaf.html

ptasia pisze...

I mój http://cosniecos.blox.pl/2011/05/Weekendowa-Piekarnia-116-Golspie-Loaf.html

Przemysław pisze...

Pyszny, urzekający:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/05/Golspoie-Loaf-czyli-WP116.html

Pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

a.grey pisze...

http://awyrlwyd.blogspot.com/2011/05/golspie-loaf.html

chwilowo bez zdjęcia, ale uzupełnię. Udało mi się nareszcie coś z Wami upiec, pierwszy raz od ponad miesiąca :)
Pozdrawiam!

Ewelosa pisze...

a ja upiekłam ten ze śliwką z poprzedniego wydania :)

http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000886

Ewelosa pisze...

nadrabiam zaległości - golspie loaf

http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000889

serdecznie pozdrawiam

Małgorzata Ziółkowska pisze...

Spóźniłam się nieco ale upiekłam w końcu :-)
http://smakialzacji.blogspot.com/2011/06/weekendowa-piekarnia-i-zaproszenie-116.html