Skończył się tydzień wspomnień, podróży po bezdrożach pamięci i smaków, odnajdowania naszego własnego, jedynego chleba z dzieciństwa. Bochenka, który w sercu Daniela Leadera znalazł specjalne miejsce. Czy i Nas oczarował?
To chyba oczywiste. Wystarczy spojrzeć na długą listę Piekących oraz poczytać jak bardzo uwiódł Was jego aromat, smak miąższu, magiczna otoczka jego historii. A przy okazji dał nam lekcję wyczucia w zakresie stosowania mąk z różnych krajów.
Patrycjo, wyborny chlebek wybrałaś, za co Ci gorąco i z całego serca dziękuję :*
Podsumowanie WP #105
Ciemny żytni chleb polski piekły:
Agnieszka z From Oregon with love
Agnieszka z Kuchennych popisów
Agnieszka ze Smakiem
A.Grey ze Spiżarni
Białoczarna z Cukrem i miodem
Dawny Basik z Mozaiki życia
Eve z Lubię to ... gotowanie!
Ewelosa z Mój mały świat
Iv z Ko ko ko
Jola Szyndlarewicz z Nasze życie od kuchni
Kass ze Smaków i aromatów
Maggie z Pewnej kuchni na WyspachMargot tym razem na Cinie
Mirosix z Gotowanie pod gruszą
Nina z Nina w kuchni
Olciaky z Galerii chleba
Patrycja z Trufli
Ptasia z Coś niecoś
Wiewióra z Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosenka27 z Eksplozji smaku
oraz ja, czyli Tili i ja czyli Narzeczona
Zaproszenie WP #106
Tak jak poprzedni chleb potrzebował naszego wyczucia, tak ten może stać się dla wielu tym pierwszym bochenkiem, albo tym awaryjnym, gdy czasu zabrakło, albo zdarzyła się wpadka z bardziej wymagającym chlebem (a przecież nawet Mistrzom się one zdarzają :-D). Tym razem A.Grey zaproponowała nam błyskawiczny chlebek domowy "Farmhouse loaf". Prosty i szybki, ale chleb własnoręcznie upieczony to największe dokonanie. Wyciągajcie mąkę z szafek, zakasajcie rękawy i pieczcie. Powodzenia!
Przepis znajdziecie poniżej i u Gospodyni.
Farmhouse loaf
przygotowanie ciasta - około 15 minut
wyrastanie ciasta - 45 minut
ostateczne wyrastanie - 20 minut
pieczenie - około 30 minut
Składniki:
500 g mąki chlebowej
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka drobnego cukru
300 ml letniej wody
Przygotowanie: Przesiać mąkę i sól do dużej miski, zrobić pośrodku dołek. W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody. Mieszać do rozpuszczenia, następnie pozostawić na 2 minuty - powinno się lekko spienić. Wlać do dołka w mące wraz z pozostałą wodą. Szybko wymieszać drewnianą łyżką. Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.
Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do lekko naoliwionej foremki.
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.
Nagrzać piekarnik do 220 st C (200 termoobieg). Chleb lekko oprószyć mąką i piec przez 30-35 minut. Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli to konieczne, dopiekać chleb (już bez foremki) przez 5 minut. Studzić na kratce.
Źródło: przepis z magazynu "Delicious"
I znów ogłoszenia parafialne: Gospodarzcie Nam, dzielcie się swoją pasją i pomysłamiNa Wasze maile czeka Narzeczona!
Smacznego.
16 komentarzy:
Cholercia, nie zdazylam dodac wpisu, a tez robilam chlebek z ubieglego tygodnia. No nic, mowi sie trudno i piecze sie dalej :)
O robiłam na początki swojej przygody z wypiekaniem chleba bardzo podobny.
Maggie, nic nie szkodzi. Jak tylko opublikujesz, wrzuć mi linka pod podsumowaniem to dopiszę :)
Kabamaigo, i dla mnie ten chlebek będzie powrotem do początku :)
A mojego nie ma?
http://cosniecos.blox.pl/2011/02/Weekendowa-Piekarnia-105-zytni-chleb-polski.html
Narzeczono, tak zrobie - spodziewaj sie linka dzis wieczorem :)
A ten farmhouse loaf tez zrobie, a co!
Ptasiu, wybacz mi, zakręcona dziś jestem :( Już uzupełniłam wszystkie wpisy :)
Maggie, nie jestem Gospodarną Narzeczoną tylko Tilianara :) Obie opiekujemy się WP :) Czekam na linka i na kolejny wypiek :)
Chętnie wezmę udział w tym wydaniu:)
Zaraz opublikuję żytni polski i dam linka:)
Udało mi się w tym tygodniu zdążyć i upiec z Wami. http://coikiedygotuje.blox.pl/2011/02/Farmhouse-loaf-WP105.html
Pozdrawiam cieplutko
tmach
Upiekłam i ja ten chlebke ale nie stety z braku czasu nie mogłam go wcześniej wstawić dlatego zrobiłam to dopiero dzisiaj.
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000856
serdecznie pozdrawiam i przepraszam za obsuwę :D
Pysznosci ten chlebek z 106 wydania WP. Mój synek zajada, aż miło:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/02/Farmhouse-loaf-czyli-WP106.html
Pozdrawiam ciepło
Jolanta Szyndlarewicz
Tili ja też upiekłam, niestety będę mogła wrzucić dopiero wieczorem lub w nocy :). A ten polski i tak zrobię drugi raz! :P
Tili, upieczony! i już ani okruszka po nim nie ma :)
http://lubietogotowanie.blogspot.com/2011/02/farmhouse-loaf-weekendowa-pierkarnia.html
Pozdrawiam ciepło!
Jeśli można, to podam linka do mojego pierwszego Farmhouse loaf.
Tym razem zwyczajnie nie zdążyłam zrobić zdjęć, za szybko został zjedzony :)
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/09/farmhouse-loaf.html
Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie!! Dla mnie, to zawsze wspaniała i inspirująca przygoda, gdy rozsypane gdzieś po świecie kobiety pieką w swoich kuchniach ten sam chleb w tym samym czasie. Dzięki! Pozdrawiam serdecznie :)
Anita (a.grey)
Tili, i ja tym razem się zmobilizowałam, choć nie było to tak trudne jak powstrzymanie się od natychmiastowej konsumpcji :) Zapraszam tutaj: http://smakiem.blogspot.com/2011/02/chleb-slaski.html
Ja tez upiekłam :)
i tez już sie konczy ;)
http://etrala.blogspot.com/2011/02/farmhouse-loaf-czyli-chleb-awaryjny.html
:) zapomniałam o linku..
http://galeriachleba.blogspot.com/2011/02/ciemny-zytni-chleb-polski.html
Prześlij komentarz