środa, 2 lutego 2011

Podsumowanie WP #103 i zaproszenie WP #104.




Ostatni weekend spędziliśmy a to w słonecznej Italii, a to w mroźnej Finlandii. Widać, że zima za oknami dała się w kość, gdyż większość z Was wybrała wypiek pełen ziół i słońce przywołujący na talerz. Muszę się przyznać, że język uciekał do Waszych bochenków.
Ale i puchata Pulla cieszyła się powodzeniem. Nie dziwota! Tak smakowitych bułeczek czy chałek dawno nie jadłam :-)

Mirko, wspaniale nam gospodarzyłaś, smacznie i z pomysłem. Wielkie dzięki :-)

Podsumowanie WP #103

Do Włoch wybrali się:

A.Grey ze Spiżarni
Agnieszka z Kuchennych popisów
Daria i Jarek z Kuchennych Impresji
Dawny Basik z Mozaiki życia
Etrala z Pieczeniem za pan brat
Kass ze Smaków i aromatów
Wiosenka z Eksplozji Smaku

Finlandię odwiedziły:

Etrala z Z pieczeniem za pan brat
Dawny Basik z Mozaiki życia
Inula z CinCin
Kass ze
Smaków i aromatów

oraz Tili

Zaproszenie WP #104

A teraz czas na kolejny wypiek. Już wiem, że w ten weekend wyciągnę chutney z szafki, kupię ser pleśniowy, gdyż jak bym nie mogła nie pomyśleć o takim zestawie, gdy Agnieszka z Kuchennych popisów wspaniałe bagietki z makiem i cebulką nam proponuje. Ślinka leci na samą myśl o takiej przekąsce, tym bardziej że sama receptura nie wzmaga duo czasu, za to gwarantuje smakowity kąsek.

Po przepis zapraszam poniżej i do Gospodyni.

Bagietki z makiem i cebulką

Składniki:
300 g mąki pszennej chlebowej
100 g pszennej razowej
8 g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
duża cebula zeszklona na oliwie
łyżeczka maku
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z makiem i solą, a drożdże z cukrem z wodą. Mieszając mąki (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie wraz z oliwą. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.
Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką. Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika 1/2 szklanki kostek lodu.
Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni Celsjusza i dopiekać kolejne 30 minut (lub mniej) - należy uważać, by bagietki się równo przypiekały. Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób. Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.

Źródło: Liska z White Plate i Pracowni Wypieków

I standardowe ogłoszenie parafialnie:
Proszę, zgłaszajcie się do gospodarzenia :-)
Nic w tym trudnego, za to zabawę dla wszystkich możecie ufundować!
Zgłaszajcie się tłumnie :D bo nam lista się kończy, niestety :(


Smacznego.

5 komentarzy:

ewe.kott pisze...

propozycje tej poprzedniej i bieżącej edycji cudowne! tylko czemu nie da się 24h do 48 rozciągnąć?

a.grey pisze...

http://awyrlwyd.blogspot.com/2011/02/bagietki-z-cebula.html
Pozdrawiam!

dawny_basik pisze...

Nie wiem czy wypiek popełniony przeze mnie można zaliczyć, ale upiekłam pyszne bagietki, choć nie do końca z podanego przepisu ;)))

http://mozaikazycia.blogspot.com/2011/02/mariaz-turecko-francuski.html

Mirosix pisze...

Tez upieklam. Pychota!
http://mirosixgotuje.blox.pl/2011/02/WP-104-Bagietki-z-makiem-i-cebulka.html

kass pisze...

Upiekłam, pyszne! dziękuje za wspólną pyszną zabawę:)
http://smakiaromaty.blogspot.com/2011/02/bagietki-z-makiem-i-cebulka.html