I oto za nami kolejne wydanie Weekendowej Piekarni. Wydanie szczególne, poprawcie mnie jeśli się mylę, setne. Gospodarzem był nie kto inny jak Jeffrey Hamelman. A piekłyśmy zaproponowany przez niego chleb na pszennym zakwasie z dodatkiem fig, orzechów laskowych i anyżku. Udział wzięły:
Podsumowanie WP#100
Amarantka z Tu i teraz
Amber z Kuchennymi Drzwiami
Ania z Mojej Małej Kuchni
Cinki: Beata, Hazo, Marianna
Etrala z Etrala
Kass ze Smaki i Aromaty
Liska z Pracowni Wypieków
Margot tym razem na Cincin
Mihrunnisa z Bieg przez ogród
Misia z Food Heaven
Patrycja z Trufli
Ptasia z Coś niecoś
Tatter z Tatter o chlebie
oraz Tili
Jako, że nasz gospodarz nie prowadzi bloga i chyba rzadko zagląda do wirtualnej sfery pomyślałam o wysłaniu mu posumowania w formie zdjęć. Chętnych proszę o przesłanie mi zdjęć w formacie jpg w rozmiarze wysyłalnym.
A teraz już kolejne wydanie. Wraz z Joasią z bloga Domowe Wypieki, z która wykazała się niezwykłą cierpliwością do Narzeczonej, mam zaszcyt zaprosić na:
A teraz już kolejne wydanie. Wraz z Joasią z bloga Domowe Wypieki, z która wykazała się niezwykłą cierpliwością do Narzeczonej, mam zaszcyt zaprosić na:
WP#101
Joasia wybrała dla nas dwa przepisy. Oto one:Fougasse
R.Bertinet
R.Bertinet
Składniki na 6 sztuk:
-10g świeżych drożdży
-500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
-10g soli
-350g wody (lub 350ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. A następnie na blacie 5-10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto rozpłaszczyć rękami mniej więcej na kwadrat i posypać z góry grubo mąką. Ciasto przeciąć na pół, najlepiej używając plastikowej szpatułki. Każdą połówkę przeciąć kolejno na trzy jednakowe części. Wszystkie części ciasta dobrze posypać mąką.
4. Każdą część ciasta przeciąć przez środek, prawie do brzegów. Po obu stronach zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć lekko rękami, aby powstały spore otwory, które nie posklejają się podczas pieczenia. (Autor zaleca, aby nie kombinować i nie robić za dużo nacięć. Lepiej mniej i dobrze otwartych. Mniejsze mogą się posklejać podczas pieczenia).
5. Fougasses przełożyłam na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Autor zaleca wyłożyć Fougasses na rozgrzany kamień lub odwróconą do góry dnem, rozgrzaną blachę.
6. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i ściany piekarnika spryskać wodą. (Należy zrobić to w miarę szybko, aby jak najmniej ciepła uciekło z piekarnika). Zmniejszyć temperaturę do 230°C i piec Fougasses przez 10- 12min. (u mnie około 15-20 min.) na złoty kolor.
Uwaga: Do ciasta można dodać (pod koniec wyrabiania) przekrojone na pół i bez pestek oliwki, prażoną cebulkę, czy upieczoną i pokrojoną w paski paprykę lub tuż przed samym pieczeniem „wcisnąć” w ciasto trochę świeżego rozmarynu lub tymianku.
Jeśli chcecie Fougasses zamrozić, należy podpiec je przez 6- 7 minut, ostudzić, zapakować we worek do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem Fougasses zamrożone włożyć do nagrzanego do 180- 200°C piekarnika i piec ok. 12 min.
Składniki na 3 duże bułki:
-500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
-20g kaszy manny
-15g świeżych drożdży
-10g soli
-50g oliwy z oliwek
-320g wody (lub 320ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)
Nadzienie:
-pomidorki koktajlowe (ok. 100g) lub suszone pomidorki*
-świeża bazylia
-mozzarella lub pieczony czosnek **
-troszkę oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześnie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C.
2. Mąkę i kaszę manną wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól, oliwę i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. Potem wyłożyć na blat i wyrabiać kolejne 5-10minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami palców rozłożyć ciasto na prostokąt o wymiarach 35 x 25cm. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia.
4. Rozłożyć pomidorki (świeże lub suszone), ser (lub czosnek) i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto.
5. Krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby nadzienie lepiej wbiło się do ciasta. Brzegi ciasta dobrze skleić.
6. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części jeden otwarty brzeg skleić.
7. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30min.
8. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą.
9. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec bułeczki 20- 25min. na złoty kolor. Studzić na kratce z piekarnika. Bułeczki można dodatkowo posmarować oliwą z oliwek dopóki jeszcze są ciepłe.
*Suszone pomidory:
Piekarnik rozgrzać do 100°C. 250g pomidorków koktajlowych przeciąć na pół i ułożyć na blasze skórą do dołu. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą ziół prowansalskich (lub świeżym tymiankiem i rozmarynem). Piec przez 2 godz., aż pomidorki będą wysuszone, ale jeszcze miękkie. Po wysuszeniu powinny ważyć ok. 100g.
** Pieczony czosnek:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. 5 łyżek oliwy z oliwek, 25g masła, 1 łyżeczka cukru podgrzać w żaroodpornej patelni. Gdy masło się rozpuści dodać 20 obranych ząbków czosnku. Kolejno wstawić patelnię do piekarnika na 20- 25min., aż czosnek pokryje się karmelem i będzie miękki. Patelnię wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w niej czosnek, aż ostygnie. Czosnek osączyć na ręczniku papierowym.
A po szczegóły zapraszam do Joanny. Czekam ciągle na chętnych do prowadzenia kolejnych wydań. Miłego wygniatania.
-10g świeżych drożdży
-500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
-10g soli
-350g wody (lub 350ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. A następnie na blacie 5-10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto rozpłaszczyć rękami mniej więcej na kwadrat i posypać z góry grubo mąką. Ciasto przeciąć na pół, najlepiej używając plastikowej szpatułki. Każdą połówkę przeciąć kolejno na trzy jednakowe części. Wszystkie części ciasta dobrze posypać mąką.
4. Każdą część ciasta przeciąć przez środek, prawie do brzegów. Po obu stronach zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć lekko rękami, aby powstały spore otwory, które nie posklejają się podczas pieczenia. (Autor zaleca, aby nie kombinować i nie robić za dużo nacięć. Lepiej mniej i dobrze otwartych. Mniejsze mogą się posklejać podczas pieczenia).
5. Fougasses przełożyłam na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Autor zaleca wyłożyć Fougasses na rozgrzany kamień lub odwróconą do góry dnem, rozgrzaną blachę.
6. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i ściany piekarnika spryskać wodą. (Należy zrobić to w miarę szybko, aby jak najmniej ciepła uciekło z piekarnika). Zmniejszyć temperaturę do 230°C i piec Fougasses przez 10- 12min. (u mnie około 15-20 min.) na złoty kolor.
Uwaga: Do ciasta można dodać (pod koniec wyrabiania) przekrojone na pół i bez pestek oliwki, prażoną cebulkę, czy upieczoną i pokrojoną w paski paprykę lub tuż przed samym pieczeniem „wcisnąć” w ciasto trochę świeżego rozmarynu lub tymianku.
Jeśli chcecie Fougasses zamrozić, należy podpiec je przez 6- 7 minut, ostudzić, zapakować we worek do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem Fougasses zamrożone włożyć do nagrzanego do 180- 200°C piekarnika i piec ok. 12 min.
Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą
Składniki na 3 duże bułki:
-500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
-20g kaszy manny
-15g świeżych drożdży
-10g soli
-50g oliwy z oliwek
-320g wody (lub 320ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)
Nadzienie:
-pomidorki koktajlowe (ok. 100g) lub suszone pomidorki*
-świeża bazylia
-mozzarella lub pieczony czosnek **
-troszkę oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześnie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C.
2. Mąkę i kaszę manną wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól, oliwę i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. Potem wyłożyć na blat i wyrabiać kolejne 5-10minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami palców rozłożyć ciasto na prostokąt o wymiarach 35 x 25cm. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia.
4. Rozłożyć pomidorki (świeże lub suszone), ser (lub czosnek) i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto.
5. Krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby nadzienie lepiej wbiło się do ciasta. Brzegi ciasta dobrze skleić.
6. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części jeden otwarty brzeg skleić.
7. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30min.
8. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą.
9. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec bułeczki 20- 25min. na złoty kolor. Studzić na kratce z piekarnika. Bułeczki można dodatkowo posmarować oliwą z oliwek dopóki jeszcze są ciepłe.
*Suszone pomidory:
Piekarnik rozgrzać do 100°C. 250g pomidorków koktajlowych przeciąć na pół i ułożyć na blasze skórą do dołu. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą ziół prowansalskich (lub świeżym tymiankiem i rozmarynem). Piec przez 2 godz., aż pomidorki będą wysuszone, ale jeszcze miękkie. Po wysuszeniu powinny ważyć ok. 100g.
** Pieczony czosnek:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. 5 łyżek oliwy z oliwek, 25g masła, 1 łyżeczka cukru podgrzać w żaroodpornej patelni. Gdy masło się rozpuści dodać 20 obranych ząbków czosnku. Kolejno wstawić patelnię do piekarnika na 20- 25min., aż czosnek pokryje się karmelem i będzie miękki. Patelnię wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w niej czosnek, aż ostygnie. Czosnek osączyć na ręczniku papierowym.
A po szczegóły zapraszam do Joanny. Czekam ciągle na chętnych do prowadzenia kolejnych wydań. Miłego wygniatania.
19 komentarzy:
Podobaja mi sie te przepisy bardzo, fougasse już od dawna za mną chodzi :D ! Będę piekła i dziekuje raz jeszcze za poprzednią edycję, zdjęcie oczywiście wyślę do Ciebie :) pozdrawiam
ewka
wysalałam zdjęcie
dziękuję za wspólne pieczenie , pozdrawiam
Margot, dotarło dzięki.
Zabrzmiało to jakoś ostatecznie ;-) pieczemy dalej nie?
Postanowiłam się przyłączyć do 101 wyzwania. Moje fougasse już upieczone http://zojka-dziala.blogspot.com/2011/01/blog-post_13.html
http://bedada-domowo.blogspot.com/2011/01/httpgospodarneszczescieblogspotcom20110.html
To jeszcze ja z 100 wydaniem :)
ja dziękowałam za wspólne pieczenie tego chleba :P
Upiekłam też bułeczki http://zojka-dziala.blogspot.com/2011/01/blog-post_14.html
Kasiu, to moje bułeczki z pomidorami, oliwkami, czosnkiem i bazylią. Tym razem z CinCin występuję.
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26459&st=1640&gopid=1075854&#entry1075854.
I moje fougasse, bułeczki będa może jutro
http://etrala.blogspot.com/2011/01/fougasse-chleb-z-prowansji.html
To mój oficjalny debiut w weekendowej piekarni. Upiekłam fougasse. Tutaj jest moja relacja z pieczenia http://mozaikazycia.blogspot.com/2011/01/moj-debiut.html
Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję, że jeszcze niejednokrotnie skorzystam z pomysłów tutaj zamieszczanych.
Pozdrawiam serdecznie!
Tym razem pieke na biezaco - http://mirosixgotuje.blox.pl/2011/01/WP-101-Fougasse.html
Nie podziękowałam za wspólne pieczenie, co teraz czynie. Joanno dziękuje za wspaniałe przepisy, szczególnie bułeczki przypadły mi do gustu.
http://kornikwkuchni.blogspot.com/2011/01/fougasse-chlebowe-liscie.html
a tu ja, tu ja!
Moje też upieczone :)
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/01/wp101-chlebowe-liscie.html
Bardzo mnie kuszą te bułeczki z mozzarellą :)
upiekłam fougasse - może nie wyglądają pięknie ale bardzo nam smakowały
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000850,0
serdecznie pozdrawiam
Zrobiłam te bułeczki, ta szybsza wersję i jakby nie bardzo mi podeszła, musze spróbowac tą oryginalną z pieczonym czosnkiem i pomidorkami :)
http://etrala.blogspot.com/2011/01/buki-z-pomidorami-bazylia-i-mozzarella.html
Uparłam się i zrobiłam wczoraj bułeczki dokładnie według przepisu, czyli z pieczonymi pomidorkami i karmelizowanym czosnkiem sa genialne !
dziękuję za przepis :)
Prześlij komentarz