czwartek, 2 grudnia 2010

Podsumowanie WP #95 i zaproszenie WP #96.




Wesoło i szczęśliwie było w ostatnich dniach i w Waszych prawdziwych i w tych wirtualnych kuchniach. Bułeczki urzekły i podbiły serca, a i pełen smaku chleb też zyskał u Was uznanie. Nie zapominajmy też o wspaniałych radach i nauce, jaką podzieliła się z nami Narzeczona tutaj. Coś czuję, że będę powracać do tego wydania Piekarni, czy to po bułeczkę, czy to po naukę o chlebie :-)

Podsumowanie WP #95

Bułeczki koniczynki piekły:
A.Grey ze Spiżarni
Agnieszka z Kuchennych popisów
Anna Maria z Kucharni
Atina z Tak sobie pichcę
Ewelosa z Mój mały świat
Eve z
Lubię to ... gotowanie!

Karto_flana Z kartoflanego pola
Ptasia z Coś niecoś
Wiosenka z Eksplozji smaku

Chleb tahini powstał u:

A.Grey ze Spiżarni
Jola Szyndlarewicz z Nasze życie od kuchni
Margot z Kuchni Alicji
Majka z Kalejdoskopu kulinarnego
oraz u Narzeczonej

Zaproszenie WP #96

Widząc chyba, że to bułeczki ostatnio zdobywają serca, nowa nasza Gospodyni, Wiosenka dwie aż receptury na te smakowite wypieki wynalazła. I na słodko i wytrawnie, by w każdy gust utrafić. A i na szybko, by w okresie przedświątecznych eksperymentów i szaleństw czas nie raz znaleźć dla tych smakowitych kąsków.

Po przepisy zapraszam do Gospodyni i poniżej.

Bułeczki czekoladowo - chałwowe

Porcja jest ogromna bo wychodzi 40 bułeczek ale z powodzeniem można zrobić z połowy porcji. Przetestowałam i wiem, że się udają:) Bułeczki smakują rewelacyjnie, ciasto jest mięciutkie a nadzienie z czekolady i chałwy po prostu rozpływa się w ustach (notatka Gospodyni)

Składniki na ciasto:
500 ml mleka
50 g świeżych drożdży
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
150 g masła
kilogram mąki

Składniki na nadzienie:
75 g czekolady deserowej
150 g chałwy
75 g masła
2 łyżki cukru
łyżka kakao
jajko do glazury

Przygotowanie: Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je na dwie części i rozwałkować na prostokoąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut.

Ziołowe bułeczki z chrzanem

W tym przepisie niektórzy mogą obawiać się chrzanu ale tak naprawdę jest on słabo wyczuwalny. Bułeczki są bardzo smaczne, ciasto przyjemnie się zagniata więc naprawdę zachęcam do ich upieczenia:) (notatka Gospodyni)

Składniki:
20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant)
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
350 g mąki pszennej, dowolnej
60 g miękkiego białego sera
40 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka soli
1 łyżka posiekanych świeżych ziół

Przygotowanie: Drożdże zasypać łyżeczką cukru, dodac 3 łyżki wody i odstawić na 10 minut. Kiedy "ruszą", dodać resztę wody i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - będzie gładkie i lśniące. Można to zrobić również mikserem, ugnatając ciasto hakiem ok. 5-6 minut. Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1-1,5 h. Ciasto podwoi objętość. Wyrośniete ciasto podzielić na 9 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę (ja dodatkowo na każdej bułeczce zrobiłam cienki pasek z ciasta, którego końce podwinęłam pod spód bułki). Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30-40 minut. Wyrośniete bułeczki posmarować wodą (ok. 1/4 szklanki) wymieszaną z cukrem pudrem (1/2 - 1 łyżeczka). Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić wyrośnięte bułeczki do gorącego piekarnika. Piec bułki ok. 16-20 minut.

Smacznego.

10 komentarzy:

margot pisze...

ten chleb z tahini to pyszny

Olciaky vel Olcik pisze...

Chalwa, czekolada o mniaaam:D
Ps: A Ja mam male zaległosci, musze opublikowac buleczki pana Hammelmana i te zwijane, czekoladowe.
Buziaczki

Ewelosa pisze...

http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000838 spóźniona ale upiekłam je o czasie ale nie zdążyłam opublikować

serdecznie pozdrawiam

kabamaiga pisze...

Zapraszam do mnie na bułeczki z chałwą.http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Buleczki-czekoladowo-chalwowe-WP-96.html

Ewelosa pisze...

upiekłam ziołowe bułeczki z chrzanem - pyszne są

http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000840

serdecznie pozdrawiam

Ewelina pisze...

upiekłam bułeczki czekoladowo-chałwowe :)
http://przykubkukawy.blox.pl/2010/12/Buleczki-czekoladowo-chalwowe-WP96.html

bedada pisze...

http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/12/96-edycja-weekendowej-piekarni.html
Czekoladowo-chałwowa poezja :)

EVE pisze...

upieczone bułeczki z chrzanem. pyszne są!

http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/12/zioowe-bueczki-z-chrzanem-weekendowa.html

pozdrawiam ciepło!

Agnieszka pisze...

A ja piekłam ślimaczki z chałwą :)
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2010/12/wp96-bueczki-chawowo-czekoladowe.html

wiosenka27 pisze...

Bardzo dziękuję Wszystkim, którzy razem ze mną piekli w tej edycji WP:)
Tutaj są moje bułęczki http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/12/Ziolowe-buleczki-z-chrzanem.html

a tutaj ślimaczki
http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/12/Buleczki-czekoladowo-chalwowe.html
Pozdrawiam serdecznie:)