środa, 20 października 2010

Podsumowanie WP #88 i #89, zaproszenie WP #90.



Nie będę się usprawiedliwiać. Nie ma mnie i pewnie jeszcze trochę nie będzie. Zdarzyło się coś złego, a ja chcę się z Wami dzielić radościami, a nie łzami. Wybaczcie więc to suche podsumowanie i zaproszenie. Naprawdę jestem Wam ogromnie wdzięczna, że nie zapominacie o Weekendowej Piekarni, że gospodarzycie i pieczecie. Muszę jednak otrząsnąć się z żałobnych myśli, wtedy wrócę.

A tymczasem podsumowanie ostatniego odcinka WP i poprzedniego. Zebrało się trochę piekących, co cieszy mnie ogromnie.

Podsumowanie WP #89

A.grey ze Spiżarni
Agnieszka B. z Kuchennych popisów Agnieszki i Antosia
Ania z Mojej Małej Kuchni
Bedada z Domowo
Etrala z Etrala
Eve z Lubię to … gotowanie!
Ewelosa z Mój mały świat
Iv z Ko ko ko
Joanna z Notatki kulinarne
Jola Szyndlarewicz z Nasze życie od kuchni
Kabamaiga ze Sto kolorów w kuchni
Kasia z Na zapiecku
Kass ze Smaki i aromaty
Mania179 ze Słodkich inspiracji
Margot z Kuchni Alicji
Olciaky z O chlebie i nie tylko
Wiosenka27 z Eksplozji smaku

Podsumowanie WP #88

Jola Szyndlarewicz z Nasze życie od kuchni
Margot z Kuchni Alicji
Natalia z Kuchennej Szkoły przetrwania
Wisienka z Chatki wiedźmy i jeszcze maślane
Oraz ja.

Zaproszenie WP #90

W tym tygodniu gospodarzy nam Jola z Naszego życia od kuchni i muszę powiedzieć, że zapowiada się nie tylko smacznie ale i ciekawie. Pieczcie i bawcie się, a Tobie Jolu wielkie dzięki za takie wyborne propozycje.

Przepisy znajdziecie u Gospodyni oraz poniżej.

Tortano

Składniki zaczynu:
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka wody
2/3 szklanki mąki chlebowej pszennej (100g)

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5-10 minut. Do mąki wlać 1/3 część wody z rozpuszczonymi drożdżami, a resztę wylać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12h.

Składniki ciasta chlebowego:
575g mąki chlebowej pszennej
420g wody
zaczyn j.w.
2 łyżeczki miodu (14g)
1 łyżka soli (15g)
1/4 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (60g ) – czyli mniej więcej jeden mały ziemniak

Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki wodę z mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-20 minut. Dodać zaczyn, miód, sól, ziemniaka przeciśniętego przez praskę, wyrabiać 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto jest bardzo luźne. Przełożyć ciasto do naczynia oprószonego mąką. Przykryć folią i odstawić na 20 minut. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, posypać mąką, złożyć brzegi do środka (tak jak składa się listy urzędowe), przekręcić ciasto na blacie o 90° i ponownie złożyć brzegi do środka. Oprószyć mąką i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na kolejne 20 minut.
Złożyć i odstawić na 20 minut
Złożyć i odstawić na 20 minut
Złożyć i odstawić na 2,5h.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę wg instrukcji. Odstawić na 20 minut. Ciasto posypać mąką, w środku zrobić otwór. Uformować wieniec o średnicy 30cm, z otworem o średnicy 10 cm pośrodku. Posypać mąką, ułożyć na papierze do pieczenia/desce piekarniczej obficie posypanej mąką (ja w otwór włożyłam słoik, który wyjęłam przed samym pieczeniem), przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1,5h. Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C na kolor ciemnobrązowy (u mnie to trwało 30 minut). Studzić na kratce.

100% razowiec pszenny

Składniki poolish:
5 g świeżych drożdży
250 g letniej wody
250 g mąki pszennej razowej 100%

Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam je do mąki, dokładnie wymieszałam, zakryłam i zostawiłam w cieple na 5 godzin (min 3, max 5 godzin). Do tego czasu mój ferment dobrze wyrósł (podwoił objętość) i może odrobinę opadł- to znak , ze poolish jest gotowy do użycia.

Składniki ciasta właściwego:
250 g mąki pszennej razowej 100%
5 g świeżych drożdży
10 g soli
80 g wody

Poolish wymieszałam z reszta składników i wyrobiłam sprężyste, odrobinę lepkie ciasto (łatwo jednak odchodzące od rak i stołu). Uformowałam kule, którą umieściłam w misce i pod przykryciem zostawiłam na 2 godziny, w połowie czasu ciasto złożyłam.Następnie wyjęłam je nas stół, rozciągnęłam delikatnie w prostokąt i zaczęłam zwijać, dobrze dociskając miejsce złączenia. Chleb umieściłam w wysmarowanej oliwą blaszce, zakryłam naoliwioną folią i pozwoliłam mu wyrosnąć ok 1 godziny.W tym czasie rozgrzałam piec do 250C i do gorącego wsunęłam foremkę z chlebem. Piekłam z parą Po 15 minutach , zmniejszyłam temperaturę do 230C i piekłam jeszcze ok. 20 minut.

Smacznego.

16 komentarzy:

Gosia pisze...

Tili- Kochana-duzo sily i wiary Ci zycze na te ciezkie dni i jak najszybszego "wyprostowania" kolei losu....
Pozdrawiam cieplutko :)

kornik pisze...

Tili, trzymaj się mocno i czekamy!:*

Gospodarna narzeczona pisze...

Dzięki kochana. Wracam w listopadzie. Chyba że codzienność mnie przysypie.

EVE pisze...

Dużo spokoju i siły, oby się złym myślom nie dać.
Do zobaczenia w listopadzie!

Ania pisze...

Mam nadzieję, że już niedługo wrócisz na dobre :-)
Mogę prosić o dopisanie mnie do podsumowania - oczywiście bułki też piekłam :-) ale zapomniałam się dopisać wczesniej w komentarzach :-(
http://mojamalakuchnia.blogspot.com/2010/10/wp-89-maslane-bueczki-hamelmana.html

bedada pisze...

Oby złe chwile szybko umknęły.

A oto mój tortano:
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/10/90-wydanie-wp.html

Iv pisze...

Tortano zrobione http://ko-ko-ko.blogspot.com/2010/10/tortano-wp-90-oraz-zupa-kalafiorowo.html może zdążę zrobić i drugi.

Ewelosa pisze...

Tili jestem serduchem z Tobą Kochana :)

Upiekłam 100% pszenny razowiec - pyszny jest

http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000806,0

Agnieszka B. pisze...

zadanie odrobione :) Synus zjadł 3 kromki i pochwalił!
http://www.bachtenkowkuchnia.blogspot.com/

mania179 pisze...

W 89 piekłam jeszcze ja, ale chyba zapomniałam podać link. Dodaję więc teraz: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2010/10/maslane-bueczki.html i przepraszam za zamieszanie.
Pozdrawiam serdecznie.

etrala pisze...

Życze duzo wiary spokoju :*

Ja zrobiłam Tortano
http://etrala.blogspot.com/2010/10/tortano.html

pozdrawiam
ewka

Kuba pisze...

I ja upiekłem tortano - chleb jest przepyszny!
Zapraszam na blog: http://www.kuba-pichci.pl/2010/10/weekendowa-piekarnia-90-tortano.html

Wisienka pisze...

A ja upiekłam oba :)

http://nakurzejstopce.blogspot.com/2010/10/wp-90-przedstawia-tortano-i-100.html

Przemysław pisze...

Gospodarna Narzeczono, ja sierotka zapomniałam linka do swoich wypieków podesłać. przepraszam i juz to naprawiam
http://smakmojegodomu.blox.pl/2010/10/100-razowiec-pszenny-i-Tortano-czyli-WP90.html
Dziękuję raz jeszcze za zaufanie, którym mnie obdarzyłaś:)
Pozdrawiam
Jola Szyndlarewicz

Tilianara pisze...

Kolejne zaproszenie i podsumowanie już jest. Wybaczcie mi spóźnienie, ale nie tylko żałobne myśli zaprzątają mi głowę. Doszła do tego jeszcze ostra choroba, gorączka i ból, a one nie sprzyjają koncentracji. Jeszcze raz wielkie dzięki Gospodyni i wszystkim piekącym i zapraszam do nowej WP i jej Gospodyni http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2010/10/podsumowanie-wp-90-i-zaproszenie-wp-91.html

Pozdrawiam.

atina pisze...

A ja nadrobiłam bułeczki z wydania 89;) Są tutaj : http://atinabc.blox.pl/2010/11/Miekkie-maslane-buleczki-z-dodatkiem-suszonych.html