Dziś szybkie podsumowanie i szybkie zaproszenie. Ot tak na wyskok spod koca. W zeszłym tygodniu piekłyśmy wyrolowaną kanapkę, którą zaproponowała nam Olciaky. Przepis wymagał pewnego podrasowania, ale wszyscy sobie z tym doskonałe poradzili. Tych co się skarżyli, uprasza się o sprawdzanie na Gospodarnym Szczęściu czyli tutaj, czy nie pojawiają się nasze uwagi na temat przepisu, to w przyszłości może ułatwić sprawę ;-) Wiele z Was puściło wodze fantazji w doborze nadzienia. Były kanapki mięsne i wegetariańskie, z dodatkiem różnych past i rybne. A piekły z nami:
Podsumowanie WP#84
Agnieszka z AB różności mniej lub bardziej artystyczne
Bebada z Domowo
Daga z Z piekarnika
Edysia z Przy stole
Ewelosa z Mój mały świat
Ilka z Ilonkowo
Kasia z Na zapiecku
Kinga z Kinga w kuchni
Kornik z Kornik w kuchni
Kuba z Kuba pichci
Jola ze Smaków Mojego domu
Magda z Czym chata bogata
Margot z Kuchni Alicji
Muffingirl z Muffingirl
Olciaky z Galerii Chleba
Panna Malwina z Filozofii Smaku
oraz Gospodarna Narzeczona i Tili
Osoby pominięte proszone są o nadesłanie linków poprzez dodanie komentarza. A ja już zapraszam na kolejne wydanie.
Zaproszenie do WP#85
Składniki na 1 duży bochenek:
- 250 mąki pszennej typ 500
- 250g mąki pszennej razowej (lub 500g mąki typ 500)
- 100g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 500 ml maślanki lub kefiru
Przygotowanie:Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach.
Nieco modyfikując powyższy przepis otrzymamy chlebek słodki. Wystarczy zrezygnować z płatków owsianych, a dodać do suchych składników:
- 2 łyżki cukru
- szklankę rodzynek
Osoby, które upieką w tym wydaniu i chcą znaleźć się w podsumowaniu proszone są o zostawienie linka do posta z wypiekiem w komentarzach pod zaproszeniem. Udanych wypieków!
Szczegóły u Kuby.
22 komentarze:
Ja już się na cieszę na tą WP, bo jeszcze do tej pory nie piekłam chleba na sodzie :)
No i już zaraz za momencik dwie ostatnie WP wrzucę na GS - pewnikiem dziś lub jutro :)
Zdrówka Narzeczono :*
Jeszcze ja:
http://przystole.blox.pl/2010/09/Wyrolowana-kanapka.html
:)
Napiszę krótko. Chlebek już w piekarniku :)
Jeszcze ja! O tutaj: KLIK!
A, zapomniałam się podpisać. To pisałam ja, Jarząbek. Znaczy się: Magd.
I ja spóźniona tzn " wyrolowana "
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka.html
i ja! i ja!
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka-czyli-wp84.html
:)
a sodowy juz mam za soba - pieklam go jakis czas temu i polecam: http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/01/ekspresowy-chleb.html :)
Chlebek upieczony http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/09/Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki-WP-85.html
ja też robiłam już kiedyć
http://kornikwkuchni.blogspot.com/2009/11/irish-soda-bread.html
http://ilonkowo.blox.pl/2010/09/Wyrolowana-kanapka-WP-84.html
ja również upiekłam tę pyszną kanapkę:))
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/09/wyrolowany-robal.html
jak zawsze spóźniona- ale i ja rolowałam kanapeczkę;)
zrobiłam sodowy chleb irlandzki
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000778
jest inny ale mi osobiście smakował :)
serdecznie pozdrawiam
Zrobiłam http://nazapiecku.blogspot.com/2010/09/chleb-na-sodzie-wp-85.html
Witam :)
To moja pierwsza próba wspólnego pieczenia:
http://nakurzejstopce.blogspot.com/2010/09/d-e-b-i-u-t-u-j-e-w-w-p.html
Pozdrawiam!
W tym tygodniu i ja
http://coikiedygotuje.blox.pl/2010/09/WP85-Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki.html
tmach
No i ja - Gospodarz! Zapraszam: http://www.kuba-pichci.pl/2010/09/weekendowa-piekarnia-85-klasyczny.html :-)
Chlebek dobry, choć bardziej przemawia do mnie wersja na słodko.
a ja? :)
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka-czyli-wp84.html
mój chlebek, mały, z połowy składników tylko
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/09/soda-bread.html
i ja upiekłam , miła odmiana po zakwasowcach
Smak jest zupełnie inny ,ale nie znaczy ,że gorszy
Mi i rodzinie bardzo smakuje i myślę ,że szybko zniknie , już połowy nie ma
Ni dam rady zrobić wpisu na blogu , bo wyjeżdżam na dwa dni ,ale tu wstawiłam zdjęcia
zresztą nie ważne chyba gdzie , ważne ,ze upieczone
http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26459&view=findpost&p=1027069
a oto moje chlebki:)
http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/09/sodowy-chleb-irlandzki-weekendowa.html
nie mogłam się zdecydować, którą wersję wolę, więc zrobiłam obie :)
pozdrawiam serdecznie!
dziękuję za wspólne pieczenie :)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2010/09/Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki-WP85.html
Serdecznie pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne propozycje:)
Jola Szyndlarewicz
Prześlij komentarz