środa, 15 września 2010

Podsumowanie WP#84 i zaproszenie do WP#85




Dziś szybkie podsumowanie i szybkie zaproszenie. Ot tak na wyskok spod koca. W zeszłym tygodniu piekłyśmy wyrolowaną kanapkę, którą zaproponowała nam Olciaky. Przepis wymagał pewnego podrasowania, ale wszyscy sobie z tym doskonałe poradzili. Tych co się skarżyli, uprasza się o sprawdzanie na Gospodarnym Szczęściu czyli tutaj, czy nie pojawiają się nasze uwagi na temat przepisu, to w przyszłości może ułatwić sprawę ;-) Wiele z Was puściło wodze fantazji w doborze nadzienia. Były kanapki mięsne i wegetariańskie, z dodatkiem różnych past i rybne. A piekły z nami:

Podsumowanie WP#84

Agnieszka z AB różności mniej lub bardziej artystyczne
Bebada z Domowo
Daga z Z piekarnika
Edysia z Przy stole
Ewelosa z Mój mały świat
Ilka z Ilonkowo
Kasia z Na zapiecku
Kinga z Kinga w kuchni
Kornik z Kornik w kuchni
Kuba z Kuba pichci
Jola ze Smaków Mojego domu
Magda z Czym chata bogata
Margot z Kuchni Alicji
Muffingirl z Muffingirl
Olciaky z Galerii Chleba
Panna Malwina z Filozofii Smaku
oraz Gospodarna Narzeczona i Tili

Osoby pominięte proszone są o nadesłanie linków poprzez dodanie komentarza. A ja już zapraszam na kolejne wydanie.

Zaproszenie do WP#85

W tym tygodniu gospodarzy nam mężczyzna. Jest to zawsze szczególna okazja, bo piekących z Nami mężczyzn nie ma za wielu. Ja co prawda na co dzień tego nie odczuwam, bo muszę wręcz staczać bitwy o dostęp do piekarnika. Kuba, bo to on jest naszym gospodarzem wybrał dla nas szybki, ale ciekawy przepis. Będziemy piec chleb na sodzie, tradycyjny irlandzki przepis. Jestem ciekawa jak wam posmakuje. Czekam na wasze wrażenia. A przepis poniżej.

Klasyczny sodowy chleb irlandzki
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki:

Składniki na 1 duży bochenek:


- 250 mąki pszennej typ 500
- 250g mąki pszennej razowej (lub 500g mąki typ 500)
- 100g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 500 ml maślanki lub kefiru

Przygotowanie:Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach.

Nieco modyfikując powyższy przepis otrzymamy chlebek słodki. Wystarczy zrezygnować z płatków owsianych, a dodać do suchych składników:
- 2 łyżki cukru
- szklankę rodzynek
Osoby, które upieką w tym wydaniu i chcą znaleźć się w podsumowaniu proszone są o zostawienie linka do posta z wypiekiem w komentarzach pod zaproszeniem. Udanych wypieków!

Szczegóły u Kuby.

22 komentarze:

Tilianara pisze...

Ja już się na cieszę na tą WP, bo jeszcze do tej pory nie piekłam chleba na sodzie :)
No i już zaraz za momencik dwie ostatnie WP wrzucę na GS - pewnikiem dziś lub jutro :)
Zdrówka Narzeczono :*

edysia79 pisze...

Jeszcze ja:
http://przystole.blox.pl/2010/09/Wyrolowana-kanapka.html

:)

kabamaiga pisze...

Napiszę krótko. Chlebek już w piekarniku :)

magda-pitrasi pisze...

Jeszcze ja! O tutaj: KLIK!

magda-pitrasi pisze...

A, zapomniałam się podpisać. To pisałam ja, Jarząbek. Znaczy się: Magd.

bedada pisze...

I ja spóźniona tzn " wyrolowana "
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka.html

Kinga pisze...

i ja! i ja!
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka-czyli-wp84.html

:)

Kinga pisze...

a sodowy juz mam za soba - pieklam go jakis czas temu i polecam: http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/01/ekspresowy-chleb.html :)

kabamaiga pisze...

Chlebek upieczony http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/09/Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki-WP-85.html

kornik pisze...

ja też robiłam już kiedyć

http://kornikwkuchni.blogspot.com/2009/11/irish-soda-bread.html

ilka_86 pisze...

http://ilonkowo.blox.pl/2010/09/Wyrolowana-kanapka-WP-84.html

ja również upiekłam tę pyszną kanapkę:))

Panna Malwinna pisze...

http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/09/wyrolowany-robal.html
jak zawsze spóźniona- ale i ja rolowałam kanapeczkę;)

Ewelosa pisze...

zrobiłam sodowy chleb irlandzki
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000778

jest inny ale mi osobiście smakował :)

serdecznie pozdrawiam

Kasia pisze...

Zrobiłam http://nazapiecku.blogspot.com/2010/09/chleb-na-sodzie-wp-85.html

Wisienka pisze...

Witam :)

To moja pierwsza próba wspólnego pieczenia:

http://nakurzejstopce.blogspot.com/2010/09/d-e-b-i-u-t-u-j-e-w-w-p.html

Pozdrawiam!

Teresa pisze...

W tym tygodniu i ja
http://coikiedygotuje.blox.pl/2010/09/WP85-Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki.html
tmach

Kuba pisze...

No i ja - Gospodarz! Zapraszam: http://www.kuba-pichci.pl/2010/09/weekendowa-piekarnia-85-klasyczny.html :-)
Chlebek dobry, choć bardziej przemawia do mnie wersja na słodko.

Kinga pisze...

a ja? :)
http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka-czyli-wp84.html

a.grey pisze...

mój chlebek, mały, z połowy składników tylko

http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/09/soda-bread.html

margot pisze...

i ja upiekłam , miła odmiana po zakwasowcach
Smak jest zupełnie inny ,ale nie znaczy ,że gorszy
Mi i rodzinie bardzo smakuje i myślę ,że szybko zniknie , już połowy nie ma
Ni dam rady zrobić wpisu na blogu , bo wyjeżdżam na dwa dni ,ale tu wstawiłam zdjęcia
zresztą nie ważne chyba gdzie , ważne ,ze upieczone
http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26459&view=findpost&p=1027069

EVE pisze...

a oto moje chlebki:)

http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/09/sodowy-chleb-irlandzki-weekendowa.html

nie mogłam się zdecydować, którą wersję wolę, więc zrobiłam obie :)

pozdrawiam serdecznie!
dziękuję za wspólne pieczenie :)

Przemysław pisze...

http://smakmojegodomu.blox.pl/2010/09/Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki-WP85.html
Serdecznie pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne propozycje:)
Jola Szyndlarewicz