W tym tygodniu gospodarzyła nam Kasia z blogu Pokrojone i Doprawione. Wybrała dla nas dwa przepisy. Było coś dla drożdżowych i zakwasowych. Wspólnie piekłyśmy słonecznikowe wieńce i tureckie chlebki. Ja zdecydowałam się na słodki wypiek i nie żałuję. A piekły z nami:
Chlebek turecki
A.Grey ze Spiżarni
Amber z CinCin
Ewelosa z Mój Mały Świat
Joanna z Notatek Kulinarnych
Kass ze Smaków i Aromatów
Kinga z Kinga w Kuchni
Majana z Majanowego Pieczenia
Olciaky z Galerii Chleba
oraz Gospodarna Narzeczona tutaj
Słonecznikowe wieńce
A.grey ze Spiżarni
Beata z CinCin
Bebada z Domowo
Ewelosa z Mój Mały Świat
Joanna z Notatek Kulinarnych
Kinga z Kinga w Kuchni
Konsti z Apparencchiamo
Mafilka z Zaczynam kucharzenie
Margot z Kuchni Alicji
Olciaky z Galerii Chleba
A przed nami kolejne majowe wydanie. Gospodarzy nam Viridianka z Czekoladowe Kota, która odłożyła na chwilę opasłe tomiska zaproponowała nam: słodkie brioszki
Brioszki czekoladowe z kremem waniliowym
składniki na 24 małe lub 16 większych sztuk
ciasto:
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 2 łyżki ciepłej wody
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli (ja dałam 1 łyżeczkę)
- 5 jajek
- 350 g niesolonego masła, bardzo miękkiego (ja swoje zmiększam pozostawiając przez noc w temp. pokojowej, dobrej jakości masło nie jest jednak na tyle miękkie nawet po tym czasie, więc warto potem przez 10-20sek ocieplić je w mikrofali - ale nie rozpuszczać!)
krem Pâtissière:
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka
- 50 g cukru (polecam użyć cukru z prawdziwą wanilią)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (polecam zwiększyć ilość do 3-4, by krem był gęstszy i nie wypływał podczas rośnięcia oraz pieczenia bułeczek)
dodatkowo:
- 120 g posiekanej ciemnej czekolady deserowej***
- 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka na glazurę
Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie drożdże powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można też wyrabiać mikserem, specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego, początkowo na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.
Stopniowo dodawać masło, po dwie łyżki, mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Krem: Zagotować mleko w rondlu. W plastikowej misce ubić mikserem żółtka z cukrem, następnie zmiksować z mąką ziemniaczaną. Stopniowo dolewać gorące mleko, ciągle miksując. Przelać do rondla i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez około 2 minuty lub dłużej, ciągle miksując. Zdjąć z ognia, wymieszać z ekstraktem z wanilii i przelać do czystej miski. Przykryć i schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, na prostokąt o wymiarach około 30 x 45 cm, cienki na 1/2 cm. Rozsmarować zimny krem na powierzchni ciasta, posypać kawałeczkami czekolady. Złożyć krótsze boki ciasta do środka, tak aby spotkały się pośrodku, przekroić ciasto w tym miejscu na dwie części. Każdą połówkę pokroić w poprzek na 12 pasków (lub 8). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut. Studzić na blasze ustawionej na metalowej kratce.
15 komentarzy:
Bardzo,bardzo apetyczna propozycja :) Już nie mogę się doczekać pieczenia.
Dziękuję za wspólne pichcenie :)
Zastanowię się nad nową propozycją, jak będę miała czas, może się skuszę:)
Pozdrawiam.
Upiekłam 'turecki' ale wkleję jutro...pozdrawiam i dziękuję za fajne propozycje...słonecznikowy będzie tez z lekkim poslizgiem...pozdrawiam!
A ja pięknie dziękuję wszystkim piekącym oraz Szefowej za podsumowanie :) Pozdrawiam!
Tureckie bułki będą u mnie z poślizgiem, za to slonecznikowy jest genialny, ,piekłam go już trzy razy przez ostatni tydzień... Wielkie dzięki za niego :)
No a o tych kuszących i tuczących bułeczkach się nie wypowiem... Moje dziecko już widziało i niestety, trza bedzie piec ;)
opasłych siedmiu tomisk nie odłożyłam ekhm ekhm, dopiero stanie się to za 1,5 miesiąca (;
Gospodarna Narzeczono i Tili już teraz ogromnie dziękuję, za możliwość poprowadzenia WP (:
Mafi, co to jest, 350g masła... pff :P Dziecię wie co dobre (;
o tak wieniec był przepyszny , a bułeczki- brioszki to nowe kuszące wyzwanie
Tu są moje chlebki:
http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/05/wp73-chlebek-turecki.html
...podobno lepiej późno niż wcale :))) Pozdrawiam i dziękuje za fajne przepisy!
no to ja już :]
http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/05/Brioszki-czekoladowe-i-malinowe-z-kremem.html
buziaki dla Was.
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/05/czekoladowe-brioszki.html
brioszki pyszne, ale przepis zdecydowanie dla posiadaczy mikserów, przekonałam się, że ręcznie bardzo ciężko się wyrabia, przynajmniej w moim przypadku tak było.
Pozdrawiam :)
piekłam i ja. Pyszne!
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/05/74-zaproszenie.html
http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/05/maslana-brioszka-czekoladowa-wp74.html
takie trochę inne, ale mogą być, co? ;)
Mój pierwszy raz. :). Łącznie z zaległościami . http://coikiedygotuje.blox.pl/html
Hehe, mój debiut..
http://cooking-empire.blogspot.com/2010/05/brioszki-czekoladowe-z-kremem.html
i ja pieklam
http://vegeswiat.blogspot.com/2010/05/wp.html
Prześlij komentarz