piątek, 2 marca 2012

Podsumowanie WP #126 i Zaproszenie WP#127



Luty w tym roku był dłuższy o jeden dzień, więcej więc okazji do pieczenia było, a z tego co widzę to Wam piekło się wspaniale. No, ale co się tu dziwić! W końcu nasz, to znaczy mój i Narzeczonej, wspaniały Anioł naszej WP nam Gospodarzył. Tak tak, nie tylko wybrała cudowne chleby, które jak podglądam przez szybkę u Was to aż mi ślinka cieknie, ale jeszcze pomaga nam ta nieoceniona Dziewczyna ogromnie. Bez nie nie byłoby nie tylko tych wspaniałych chlebów, ale i podsumowań tak cudownie przygotowanych :) Brawa i ucałowania dla Ciebie Anitko :)*

Podsumowanie WP #126

Chleb orkiszowy na drożdżach:

Bożena z "Moje domowe kucharzenie"
Chrupnij z "Chlebuś"
Etrala z "Pieczeniem za pan brat"
Gosienka z "Mojego podwórka"
Iv z "Ko ko ko"
Kamila z "Ogrody babilonu"
Karto-flana z "Z kartoflanego pola"
Tofka z "Para w kuchni"
Urtica z "Kocham gary"
a.grey z "Spiżarnia"

Chleb orkiszowy na zakwasie:

Chrupnij z "Chlebuś"
Etrala z "Pieczeniem za pan brat"
Gosia z "Majology"
Tofka z "Para w kuchni"
Urtica z "Kocham Gary"
a.grey z "Spiżarnia"

Dziewczyny! Bardzo, bardzo dziękuję Wam za wspólne pieczenie. Jesteście wspaniałe!
Pozdrawiam :) Anita - a.grey

Zaproszenie WP # 127

A teraz nowe wydanie i znów wspaniała Piekareczka nam Gospodarzy, a spod jej rąk cudowne wypieki wychodzą. O kim mowa? O Amber oczywiście, co za kuchennymi swoimi drzwiami pachnące, chrupiące, aż ślinka cieknie wypieki nam proponuje. Nie wierzycie? Zobaczcie sami jakie nam wspaniałe smakołyki wybrała - rozmarynowe bułeczki, posypane aromatyczną cytrynowo-rozmarynową solą i chrupki od słonecznikowych ziaren bochen doskonałego chleba na zakwasie :)
Powtórzę więc za naszą Gospodynią - niech się Wam upiecze :)

Przepisy poniżej i u Gospodyni

Rosemary - Knot Rolls
8 bułeczek

Składniki:
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka (250 ml) wody
2 ½ szklanki (375g) mąki chlebowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu

Do posmarowania i posypania:
skórka otarta z połowy cytryny
pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
pół łyżeczki grubej soli morskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie: Umieścić suszone drożdże, mąkę i sól morską w misce miksera. Wymieszać składniki razem, dodać wodę i oliwę z oliwek. Zagnieść za pomocą końcówki do zagniatania ciasta na małej prędkości od 5 do 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Wyłączyć urządzenie. Zebrać ciasto w kulę, umieścić w lekko posmarowanej misce, przykryć, niech rośnie przez godzinę. Wyjąć ciasto z pojemnika, złożyć raz. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałek,który zawinąć w rolkę. Instrukcja znajduje się tu. Umieścić rolki na blasze,w górny środek każdej włożyć gałązkę rozmarynu. Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić do wyrastania przez godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać w małej misce skórkę z cytryny, drobno posiekany rozmaryn i grubą sól morską. Tuż przed wstawieniem bułeczek do piekarnika,posmarować każdą oliwą z oliwek, a następnie posypać mieszanką soli. Piec 15 do 20 minut, aż będą złote.

Źródło: bułeczki Donny Hay zaadaptowane przez Dewi z bloga Elra

Bochen słonecznikowy na zakwasie

Składniki:
350g dojrzałego pszennego zakwasu (100% nawilżenia)
400g wysoko-glutenowej pszennej mąki (13% białka)
150g żytniej mąki
150g mąki grahamowej
455g wody
10 g morskiej soli
120g uprażonych nasion słonecznika

Przygotowanie: Połącz wszystkie trzy mąki z wodą i wyrabiaj w mikserze kuchennym przez 2 minuty na wolnych obrotach, przykryj i pozostaw na 40 minut. Dodaj zakwas i sól i wyrabiaj przez 5 minut, zmieniając obroty co minutę z wolnych na średnie. Dodaj ziarna słonecznika i wymieszaj aż będą dobrze połączone z ciastem, przez około 2 minuty.
Zostaw ciasto do pierwszego wyrośnięcia na około 3 godziny. Przemieszaj je tylko na 5 obrotów miksera po około 1 1/2 godziny wyrastania by pozwolić uciec gazom.
Po 3 godzinach wyrastania, wyłóż ciasto na stolnicę, złóż w kopertę, odwróć do góry nogami i pozostaw w spoczynku na 20 minut. Wsyp garstkę nasion słonecznika na dno koszyka do wyrastania, dobrze poprzednio sprószonego mąką. Uformuj duży bochenek i włóż do koszyka na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Ciasto będzie gotowe do pieczenia, jeśli wgłębienie zrobione palcem już więcej nie sprężynuje.
Na godzinę przed skończeniem wyrastania, nagrzej piekarnik do 260ºC.9. Wstaw bochenek do piekarnika, zaparuj piekarnik metodą, która Ci pasuje, obniż temperaturę do 220ºC i piecz przez 40 minut. 10. Wyłóż chleb z piekarnika na kratkę do studzenia.

Źródło: blog Gosi Maj - Majology

Smacznego.

17 komentarzy:

Przemysław pisze...

Chlebuś już dziś upiekłam, a za bułeczki niedługo się wezmę:) czekam, aż ostygnie i będę próbować:)
pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz

urtica1 pisze...

Jola, ale Ty szybka kobietka jesteś :)
Propozycje bardzo ciekawie i pysznie się zapowiadają. Na pewno dołączę. Pozdrawiam cieplutko :)

etrala pisze...

Odświeżyć zakwas trzeba i do roboty się zabierać ;) fajne przepisy ten chleb zapowiada się pysznie !

tofka pisze...

Obie propozycje wyglądają pysznie... I Gospodyni ponownie pyszna :) I dobrze, bo już zaczełam nerwowo powtarzać, co tu upiec, co tu upiec...
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!

Panna Malwinna pisze...

Ja bułeczki piekłam w ubiegłą sobotę- są rewelacyjne;)

Panna Malwinna pisze...

http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/03/wp127-pszenne-bueczki-z-rozmarynem.html oczywiście zgłaszam je do tej edycji;)

pozdrawiam ciepło

etrala pisze...

Upiekłam bułeczki sa pyszne !
http://etrala.blogspot.com/2012/03/rosemary-knot-rolls-wp-127.html

Chleb tez piekłam w zeszłym tygodniu, ale mam zdecydowanie za słaba makę do niego

czy te słowa weryfikacyjne przy pisaniu komentarza sa naprawdę potrzebne ??

Przemysław pisze...

Mój chlebuś
http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/03/Bochen-slonecznikowy-na-zakwasie-WP-127.html
Przepyszny:) Pozdrawiam
Jola Szyndlarewicz

Gosienkah pisze...

ja też upiekłam chleb, ale jak widziałam bułeczki u Etrali i Anity, to mi tak ślinka pociekła, że chyba też spróbuję. :-)

http://salwach-dzieci.blogspot.com/2012/03/chleb-sonecznikowy-na-zakwasie.html

Konwalie w kuchni pisze...

Bułeczki upieczone:)
http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2012/03/weekendowa-piekarnia-127-bueczki-z.html
Pozdrawiam!

chrupnij pisze...

http://chlebus.blox.pl/2012/03/Rosemary-Knot-Rolls.html

Bułeczki, niedługo będzie chlebek - rośnie w koszyczku

chrupnij pisze...

Chleb słonecznikowy
http://chlebus.blox.pl/2012/03/Bochen-slonecznikowy-na-zakwasie.html

Tilianara pisze...

Dziewczyny, aż miło patrzeć na wasze wypieki :) Ślinka leci i język ucieka :)

Etrala - tak, są potrzebne, gdyż dzięki nim odsiewa się boty spamerskie :)

urtica1 pisze...

Upiekłam i ja :)
http://kochamgary.blogspot.com/2012/03/sonecznikowy-bochen-na-zakwasie-i-wp127.html

U mnie chlebek płaski, ale za to niesamowicie pyszny :)
Pozdrawiam cieplutko :)

Kamila pisze...

Bułki rewelacja, szybko zniknęły. Pozdrawiam

http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2012/03/buki-z-sola-i-rozmarynem.html

tofka pisze...

Bułki są http://parawkuchni.blogspot.com/2012/03/bueczki-rozmarynowe.html Chleb niestety wyszedł niefotogeniczny :P

odellabdo pisze...

The Best 3 Ford Escape Titanium 2021 - India Casino News
The Best 3 Ford Escape titanium piercing jewelry Titanium 2021. titanium aura quartz For titanium scissors more titanium mens ring information. Rating: titanium wood stoves 5 · ‎Review by India Casino News