środa, 20 kwietnia 2011

Podsumowanie WP #114 i zaproszenie WP #115.




Wiosna pełną parą się pojawiła i jak widać wygoniła nas z kuchni. Nic dziwnego. Ogródki i działki czekają na nasze rączki, a i pewnie nie jedne okna wołały już o pomstę do nieba (moje dalej wołają ;D). Nic to. Ja wiem, że ta pizza z ziarnami się pojawi u mnie na pewno, gdy w koszyczku będę ją zabierać na działeczkę i podjadać, by dodała mi sił.

A przed nami już czas wielkanocny. Zanim jednak kolejne zaproszenie, najpierw podsumowanie sumiennych piekarek, którym wielkie brawa się należą za tak pilne i godne naśladowania pieczenie :)

Podsumowanie WP #114

Bożena z Moje domowe kucharzenie
Mirosix z Gotowanie pod gruszą

Zaproszenie WP #115

A na Wielkanoc i majowy weekend długa nas edycja naszego wspólnego pieczenia czeka. Byśmy czas miały spokojny i dla rodziny i dla kuchni, nie jeden, a dwa weekendy piec propozycje Joli będziemy. Nasza Gospodyni wynalazła nam trzy wspaniałe propozycje i smakowite i piękne i takie na szybko. Jest w czym wybierać, w czym smakować i czym się zachwycać.

A jeśli zdarzy się Wam i nadrabianie zaległości, to tym lepiej. Pieczcie Dziewczyny i Chłopaki i niech ten świąteczny czas pełen zapachów domowego pieczywa będzie :-)

A przepis znajdziecie u Gospodyni i poniżej.

CHLEB ŻYTNI ZE ŚLIWKĄ

Składniki zaczynu:
340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
200 g ciepłej wody
420 g mąki żytniej typ 720

Składniki ciasta chlebowego:
960 g zaczynu jw.
120 g mąki żytniej typ 2000
450 g mąki żytniej typ 720
480 g ciepłej wody
40 g cukru (ja daję brązowy)
20 g soli morskiej
150 g śliwki kalifornijskiej

Przygotowanie: Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce 23°C na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 5 minut. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami foremek (u mnie 2 keksówki o wymiarach dolnych 30-7cm) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230°C, chleb spryskać wodą i wstawić do naparowanego piekarnika, piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.

Źródło: Słodka Pasja

DEKORACYJNY CHLEB Z OLIWĄ CAROTINO, MELASĄ I MAŚLANKĄ

Składniki zaczynu:
300g zakwasu z mąki żytniej razowej /konsystencja bardzo gęstej śmietany/
250g wody
240g mąki żytniej typ 720

Przygotowanie: Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na 4 godziny. Ciasto wyrośnie i po 4 godzinach będzie lekko wklęsłe.

Składniki ciasta chlebowego:
Cały zaczyn
430g mąki pszennej typ 650
160g maślanki
25g melasy płynnej
sól (ja daję 1 łyżkę)
2-4 łyżki oliwy carotino (może być oliwa z oliwek lub dobry olej)

Przygotowanie: Składniki mieszamy łychą drewnianą, a potem wyrabiamy ciasto ręcznie, do chwili aż uzyskamy lśniące, gładkie ciasto. Pozostawiamy na 30 minut, aby odpoczęło.

Smarujemy foremkę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wysypujemy ziarnami (lub otrębami), wykładamy ciasto.

Ja troszkę się pobawiłam. Zostawiłam odrobinę ciasta, wgniotłam trochę mąki i zrobiłam ozdobę na cieście. Ułożyłam wzór zanim ciasto wyrosło. Nie wiedziałam jak zachowa się wzór na cieście, czy za bardzo nie wyrośnie i czy chleb nie pęknie. Jednak domieszanie mąki do resztki ciasta, nie pozwoliło na wyrośnięcie ozdoby. Zresztą bez domieszki mąki wzór by się nie udał, ponieważ ciasto było zbyt luźne. Przed pieczeniem posmarowałam rozbełtanym jajkiem tylko wzór i boki ciasta (ja smaruję tylko wzór, jeśli go oczywiscie robię). Pozostawić chleb do wyrośnięcia (czas bardzo różny, zależny od tem,peratury w mieszkaniu). Piekłam w nagrzanym piekarniku, w opadającej temperaturze, zaczynając od 210-220st. W sumie 45 -50 minut (220 stopni przez 20 minut, 200 stopni przez 20 minut i dopiekałam 10 w 190 stopniach). Wystudzić na kratce.

Źródło: Leśny zakątek

CHLEB WIELOZIARNISTY Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm:
40 g świeżych drożdży
900 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
900 g mąki pszennej (ja użyłam mąki pszennej typ 650)
1 szklanka dowolnych otrąb lub 3/4 szklanki mąki razowej (ja używam mąki graham typ 1850)
1 szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
2 łyżki soli
2 łyżki cukru

Przygotowanie: Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.

Źródło: Twoje&Moje

Smacznego.

26 komentarzy:

Przemysław pisze...

zapraszam do wspólnego pieczenia, w miarę wolnego czasu oczywiście:)
Pozdrawiam
Jola Szyndlarewicz

Waniliowa Chmurka pisze...

Mniam,
biorę je wszystkie!

karto_flana pisze...

Link do wpisu z wypiekiem: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Weekendowa-piekarnia-115-Chleb-wieloziarnisty-z.html

DaisyDukes pisze...

Wieloziarnisty wyszedł pyszny! Zapraszam :) http://slodko-slone.blogspot.com/2011/04/chleb-wieloziarnisty-wp-115.html

Teresa pisze...

http://coikiedygotuje.blox.pl/2011/04/WP115-Chleb-wieloziarnisty-z-chrubiaca-skorka.html
Tylko na ten miałam czas.
Wesołych Świąt!!!
Pozdrawiam
tmach

Agnieszka pisze...

Mój upiekł się pyszny!
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/04/wp115-chleb-z-oliwa-maslanka-i-melasa.html

abbra pisze...

Wesołych Świąt !!!

Wiewióra pisze...

Upiekłam wczoraj wieczorem żytni ze śliwką. Rewelacja!!! Wesołych Świat i dziękuję za tę świąteczną wyżerkę jaka mi się szykuje.

kornik pisze...

i u mnie na świątecznym stole zagościł chleb ze śliwką i... furora!
Przepyszny!

Waniliowa Chmurka pisze...

http://galeriachleba.blogspot.com/2011/04/chleb-zytni-ze-sliwka.html

mniam, ze śliwką 4 dni zachowuje świeżość;D

Małgorzata Ziółkowska pisze...

Do kiedy nalezy przesłać link z wypiekiem? pozdrawiam

Tilianara pisze...

I u mnie chleb ze śliwką się pojawił, choć na razie czasu brak na złapanie jego fotki :) Ale ostrzę sobie jeszcze ząbki na ten ozdobny chlebek :) Wspaniale, że pieczecie i tak pięknie w dodatku :)

Małgosiu, najlepiej wysłać link do wtorku, gdyż w środę pojawi się podsumowanie i kolejne zaproszenie :)
Ale jeśli byś kiedyś piekła jakiś inny chleb, który był w jakiejkolwiek poprzedniej edycji, wystarczy, że podasz link w dowolnym czasie pod konkretnym podsumowaniem, a ja albo Gospodarna Narzeczona dołączymy go do podsumowania ... jak tylko czas nam pozwoli :)

Miłego dnia Piekareczki i Piekarze :)

bialoczarna pisze...

u mnie też był chleb ze śliwką, pyszny:)
http://slodkie.blox.pl/2011/05/Chleb-zytni-ze-sliwka.html

Przemysław pisze...

A oto mój dekoracyjny:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/05/Dekoracyjny-chleb-z-oliwa-melasa-i-maslanka-czyli.html
Jutro wstawię pozostałe:)
Pozdrawiam i dzieuję wam Wszystkim za wspólne pieczenie....udało nam sie upiec sporo pięknych chlebów:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

kabamaiga pisze...

http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/04/Chleb-wieloziarnisty-z-chrupiaca-skorka-WP-115.html Wreszcie się zmobilizowałam :)

wiosenka27 pisze...

Upiekłam:)
http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/05/Chleb-wieloziarnisty-z-chrupiaca-skorka.html

agnieszka pisze...

Ja upiekłam wieloziarnisty, na resztę nie było czasu. Najlepszy przepis, jaki do tej pory znalazłam na chleb!

Dodaję link:
http://silasmaku.blogspot.com/2011/05/chleb-ze-sonecznikiem-lub-innymi.html

ptasia pisze...

Śliwka raz: http://cosniecos.blox.pl/2011/05/Weekendowa-Piekarnia-115-chleb-zytni-ze-sliwka.html

Małgorzata Ziółkowska pisze...

Upiekłam :-) ale pyszny jest!
http://smakialzacji.blogspot.com/search/label/Pieczywo

Przemysław pisze...

a oto delikatnie spóźnione, ale może Tili i Gospodarna wybaczą...ale gości miałam:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/05/Chleb-zytni-ze-slwika-i-wieloziarnisty-czyli-cd.html

mój żytni ze śliwką i wieloziarnisty:)
Jola Szyndlarewicz

dawny_basik pisze...

Dzięki długiej edycji piekarni udało mi się zmieścić w czasie i upiekłam chleb ze śliwką.
Co prawda trochę naoszukiwałam z mąką, ale drugi raz (upiekłam już dwa razy)jest już jak należy tylko żytni. Pyszny jest.

http://mozaikazycia.blogspot.com/2011/05/ruiny-zamku-aggstein-i-wp-115.html

Nina pisze...

robiłam chleb ze śliwką - świetny! dodam publikację w miarę wolnego czasu (do piątku może), także proszę mnie potem do podsumowania dopisać :)

lorraine pisze...

Pyszny ten chleb ze sliwka, pieklam chyba z 1/3 czesci i troche pomerdalam z proporcjami, ale i tak wyszedl znakomity :)
Na pewno wejdzie do stalego repertuaru :)

Iv pisze...

Mocno po czasie, ale i ja ten ze śliwką upiekłam http://ko-ko-ko.blogspot.com/2011/05/chleb-zytni-ze-sliwka-wp-115.html

Nina pisze...

upiekłam go raz jeszcze, jest tak samo dobry jak za pierwszym razem :)

udało mi się go sfotografować, a zatem jest notka: http://ninawkuchni.blogspot.com/2011/09/chleb-zytni-na-zakwasie-ze-sliwka.html

chantel pisze...

i ja upiekłam chleb ze śliwką
http://przykubkukawy.blox.pl/2012/09/Pierwszy-chleb-na-zakwasie-Zytni-ze-sliwka-WP115.html