Dziękuję za kolejne wydanie w swoim i Szkutnika imieniu. Podsumowanie i parę słów dziś wieczorem, bo dużo się wczoraj działo ;-)
A kolejne zaproszenie możecie zobaczyć u Bożeny z bloga Moje domowe Kucharzenie. Będzie wiosennie i lekko. Serdecznie zapraszam.
No to zgodnie z obietnicą:
Podsumowanie WP#111
W tym tygodniu piekarnia serwowała chleby z Genzano, które większości przypadły do gustu. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Patronował nam Szkutnik, który dziś już okna jakieś kleci, a o siódmej jedzie po żagiel. A udział wzięli:
A.Grey ze Spiżarni
Agnieszka z Kuchennych popisów
Etrala ze Z pieczeniem za pan brat
Ewelosa z Mój mały świat upiekła nawet dwa
Iv z Ko ko ko
Jola ze Smaków Mojego Domu
Kasia z Muffingirl
Kass ze Smaki i Aromaty
Olciaky z Galerii Chleba
Ptasia z Coś niecoś
I jeszcze Szkutnik przy piskach Narzeczonej: Ojej śmieci się śmieci! tu i tu. Dziękuję w imieniu Gospodarza, sami rozumiecie stolarka okienna zobowiązuje.
A teraz zapraszam na poważnie na kolejne wydanie:
Oto propozycje Bożeny na które ucieszą się drożdżowcy i szklankowcy ;-)
Zawijane bułeczki maślane
A.Grey ze Spiżarni
Agnieszka z Kuchennych popisów
Etrala ze Z pieczeniem za pan brat
Ewelosa z Mój mały świat upiekła nawet dwa
Iv z Ko ko ko
Jola ze Smaków Mojego Domu
Kasia z Muffingirl
Kass ze Smaki i Aromaty
Olciaky z Galerii Chleba
Ptasia z Coś niecoś
I jeszcze Szkutnik przy piskach Narzeczonej: Ojej śmieci się śmieci! tu i tu. Dziękuję w imieniu Gospodarza, sami rozumiecie stolarka okienna zobowiązuje.
A teraz zapraszam na poważnie na kolejne wydanie:
Zaproszenie WP#112
Oto propozycje Bożeny na które ucieszą się drożdżowcy i szklankowcy ;-)
Zawijane bułeczki maślane
-1 szkl. ciepłego mleka
-2 łyżki masła
-1 jajko
-1 łyżka cukru
-½ łyżeczki soli
-3 szklanki mąki
-3-4 dag świeżych drożdży
-2 łyżki rozpuszczonego masła
-1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka
Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników w dużej misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.Ciasto przełożyć na stolnice, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek . Placuszki smarować rozpuszczonym masłem [ można posypać makiem , sezamem,cukrem brązowym] i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka (koniec wcisnąć pod spod utworzonej bułeczki).Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Wierzch również można posypać makiem lub sezamem.Piec około 12-16 minut, aż będą jasno złote.
Drożdżowe szyszki
-1/2 kg mąki
-80g masła
-20g drożdży
-2 jaja
-1 szklanka letniego mleka
-4-5 łyżki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-1 łyżka mleka
Drożdżowe szyszki
-1/2 kg mąki
-80g masła
-20g drożdży
-2 jaja
-1 szklanka letniego mleka
-4-5 łyżki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-1 łyżka mleka
Z drożdży , 1 łyżki cukru , 3 łyżek mąki i mleka zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Dodać jajka ubite z resztą cukru i szczyptą soli , mąkę oraz rozpuszczone i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia .Rwać kawałki ciasta i formować szyszki.Każdą od góry i boki ponacinać nożyczkami.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec ok. 15 minut w 190 stopniach Można posypać cukrem pudrem.
Wyrobić ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia .Rwać kawałki ciasta i formować szyszki.Każdą od góry i boki ponacinać nożyczkami.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec ok. 15 minut w 190 stopniach Można posypać cukrem pudrem.
12 komentarzy:
Ale fajna propozycja, bułeczki maslane to moje ulubione, więc chętnie znów upiekę.
Dziękuję Szkutnikowi za przesmaczny chlebek:)
Szkutniku i jego "Już-Nie_Narzeczono"| dzięki za ten wspaniały chlebek i choć nie udało mi się go upiec, to z pewnością pojawi się, gdy tylko zacznę nadrabiać zaległości :)
A propozycja aktualna idealnie wpisuje się w mój chorobowy nastrój - ależ ja bym zjadła teraz jakąś dobrą drożdżówkę :)
A jeśli się nie ma bloga "kuchennego", to też można piec? ;)
To Ty: Można można, a jesli chcesz by inni zobaczyli chleb to wrzuć go gdzieś. Nie wiem czy masz gdzieś zdjęcia? Pieką ludzie na cincin tam jest wątek piekarniany. Ostaecznie małe zdjęcie wyslij nam
Upiekłam! Pyszne!
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/04/wp112-maslane-slimaczki.html
Tak jak planowałam upiekłam zawijane bułeczki maślane. Są wyjątkowo pyszne i puszyste.
A tutaj linka do mojej relacji, tym razem pamiętam o niej;)
http://mozaikazycia.blogspot.com/2011/04/wspaniaa-soneczna-niedziela-i-wp-112.html
Upieklam bulki- szyzszki http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Weekendowa-piekarnia-112-Buleczki-szyszki.html
Bardzo smaczne :)
Ja też dołączyłam!
http://gracewkuchni.blogspot.com/2011/04/weekendowa-piekarnia-zwijane-bueczki.html
pyszne:
http://bedada-domowo.blogspot.com/2011/04/zaproszenie-12-edycji-weekendowej.html
Uff:
http://cosniecos.blox.pl/2011/04/Weekendowa-Piekarnia-112-buleczki-zawijane.html
Witajcie :)
Upiekłam i to o czasie :D szyszki:)
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000876
serdecznie pozdrawiam
Prześlij komentarz