W minionym tygodniu naszej sędziwej piekarni Gospodarzyła Marta, która pod przewrotnym pseudonimem Kornik od dawna serwuje nam ciepło sfotografowane pyszności. Marta zaproponowała nam niezwykle malowniczy wypiek. O razu skrzętnie spisałam dzielone przez dwa proporcje na karteczce z recyklingu. Niestety w kuchni u Narzeczonych zabrakło odpowiedniej mąki, a że Narzeczeni są wybredni, wypiek mogłam podziwiać na waszych zdjęciach. Hmm, może to i lepiej dla mojej linii. Bo jak mawiał mój dawny kolega ze studiów, stała się ona gruba i wyraźna. A pięknie zawijane w dodatku kakaowo zakręcone rogali i bułki piekły:
Podsumowanie WP#92
Agnieszka z Kuchennych popisów
Amarantka z Tu i teraz
Bebada z Domowo
Kabaimaga ze Sto kolorów Kuchni
Iv z Ko ko ko
Jola ze Smak mojego domu
Wisienka z Na kurzej stopce
Marta z Kornik w kuchni
oraz Gospodarna Narzeczona tutaj i tutaj
Bardzo bardzo Wam dziękuję za wspólne pieczenie.
A tych co nie piekli zapraszam do nadrabiania. Ja na pewno nadrobię. A dziś zapraszam wraz Eweliną z Lubię to Gotowanie na kolejne wydanie Piekarni. Ewelina wybrała dwa przepisy. Moim zdaniem warte wypróbowanie, zobaczcie same:
Zaproszenie WP#93
CHLEB POLSKI od Tatter
(na 1 bochenek)oryginalny przepis Tatter znajdziecie tutaj
Składniki:
-200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
-550g mąki białej pszennej chlebowej
-50g mąki pszennej razowej
-1 łyżka soli
-300g letniej wody
-2 łyżeczki kminku
-opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu(*) i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się brązowiły.
Smacznego!
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu(*) i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się brązowiły.
Smacznego!
Uwaga od Tatter:
Należy monitorować ostatnią fermentację i nie dopuścić do nawet najmniejszego przerośnięcia chleba. Świetnie się przechowuje i pięknie pachnie.
(*) można do ostatniego wyrastania umieścić go w długiej keksówce i potem w niej upiec chleb
Należy monitorować ostatnią fermentację i nie dopuścić do nawet najmniejszego przerośnięcia chleba. Świetnie się przechowuje i pięknie pachnie.
(*) można do ostatniego wyrastania umieścić go w długiej keksówce i potem w niej upiec chleb
CHRUPIĄCY WIENIEC
(na 2 sztuki)Składniki
-25g świeżych drożdży
-600ml wody
-2 łyżeczki soli
-125g mąki grahama (typ 1850)
-860g mąki pszennej (typ 550)
-woda do posmarowania
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do miski. Wodę podgrzać do temperatury 37 stopni. Drożdże rozpuścić w małej ilości wody. Dodać resztę wody i sól.
Stopniowo dodawać mąkę grahama i mąkę pszenną, wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być dość zwarte. Szczelnie zakryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłe miejsce (lub na noc do lodówki).
Podzielić ciasto na 2 równe części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą z nich na prostokąt 25cm x 50cm. Zwinąć każdy prostokąt jak roladę. Połączyć końce tak, aby postał wieniec. Ułożyć wieńce na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawić bez przykrycia w chłodnym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia. Ponacinać nożem równomiernie w 8 miejscach.
Rozgrzać piekarnik do 275 stopni. Piec chleby w dolnej części przez 10 minut, potem posmarować je wodą. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim wieńce na około 30 minut, aby skórka stała się twarda i chrupiąca. Można też w połowie pieczenia odwrócić bochenki do góry nogami, aby nabrały brązowego koloru z obu stroń.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia, bez przykrycia na kratce do pieczenia.
Po szczegóły zapraszam do Gospodyni.
Stopniowo dodawać mąkę grahama i mąkę pszenną, wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Powinno być dość zwarte. Szczelnie zakryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłe miejsce (lub na noc do lodówki).
Podzielić ciasto na 2 równe części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą z nich na prostokąt 25cm x 50cm. Zwinąć każdy prostokąt jak roladę. Połączyć końce tak, aby postał wieniec. Ułożyć wieńce na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawić bez przykrycia w chłodnym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia. Ponacinać nożem równomiernie w 8 miejscach.
Rozgrzać piekarnik do 275 stopni. Piec chleby w dolnej części przez 10 minut, potem posmarować je wodą. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim wieńce na około 30 minut, aby skórka stała się twarda i chrupiąca. Można też w połowie pieczenia odwrócić bochenki do góry nogami, aby nabrały brązowego koloru z obu stroń.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia, bez przykrycia na kratce do pieczenia.
Po szczegóły zapraszam do Gospodyni.
15 komentarzy:
chleb właśnie się studzi :)
polecam chleb, jest wspaniały
http://ninawkuchni.blogspot.com/2010/11/chleb-polski-tatter.html
P.S. Pierwszy raz udało mi się wziąć udział w WP. Bardzo mi miło. Może uda mi się częściej.
Upiekłam!
http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2010/11/chleb-polski-wp93.html
Ale wieniec też mnie kusi...
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/11/chleb-polski.html
Upieczony :) Dziękuję za przepis!
Pozdrawiam!
Również upieczone, obie propozycje :)
http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/11/weekendowa-piekarnia-93-sow-kilka-o.html
I kilka uwag do przepisu na wieniec.
pozdrawiam serdecznie!
Upieczony i już zjedzony :)
http://amarantqa.blogspot.com/2010/11/zimowy-usmiech-wp93.html
Pozdrawiam!
p.s. nie żebym się czepiała, ale literówka się w nazwie mojego bloga pojawiła ;) ale "i" zaraz obok "u" leży, więc rozumiem doskonale skąd się wzięła :)
Amarantko a w którym miejscu to poprawię.
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/11/93.html
pyszne!
A ja upiekłam wieniec.
http://nakurzejstopce.blogspot.com/2010/11/wp93-przedstawia-chrupiacy-wieniec.html
Pozdrawiam!
Upiekła obie propozycje:) obie pyszne :)
Wieniec :
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000830,0
Chleb:
http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000831,0
Zapomniałem się odmeldować ze swoim wieńcem, co czynię teraz :-) Zapraszam na blog:
http://www.kuba-pichci.pl/2010/11/weekendowa-piekarnia-93-chrupiacy.html
Pozdrawiam!
Oto mój chlebuś- http://galeriachleba.blogspot.com/2010/11/chleb-polski.html
Buziaczki:*
upieklam! z opoznieniem, ale lepiej pozno niz wcale :)
swietny jest! http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/11/chleb-polski-nadrobiona-wp93.html
Ja upiekłam z jeszcze większym opóźnieniem, ale nie mogłam tego chleba pominąć.
http://ko-ko-ko.blogspot.com/2010/12/chleb-polski-tatter-wp-93.html
Tez w koncu udalo mi sie upiec ten chleb - http://mirosixgotuje.blox.pl/2011/01/WP-93-Chleb-Polski.html
Prześlij komentarz