czwartek, 24 czerwca 2010

Podsumowanie WP #78 i Zaproszenie WP #79.




Wyborny, idealny do ręcznego wyrabiania, piękny w kształcie i wytrwały do eksperymentów z nacinaniem ... tak właśnie zapamiętałam chlebek, jaki Amarantka zaproponowała nam w zeszłym tygodniu. Piekłam go już trzy razy, a i kolejny planuję wkrótce. A kogo jeszcze chlebek ten ujął za serce? Zapewne każdą z piekarenek, a piekły z nami:

Podsumowanie WP #78

A.Grey ze Spiżarni
Amarantka z Tu i teraz
Ania z Mojej małej kuchni
Atina z Tak sobie pichcę
Ewelosa z Mój mały świat
Iv z Ko ko ko
Jolanta Szyndlerewicz z Nasze życie od kuchni
Margot z Kuchni Alicji
Mirka z Mirosix gotuje

Oraz ja, tylko znów się jeszcze nie pochwaliłam tym wspaniałym chlebem na blogu ;)

Zaproszenie WP #79

A w nowym tygodniu to z Zaytoon dwa wspaniałe wypieki będziemy testować. Dla drożdżowców i zakwasowców, dla miłośników bułeczek i ciekawych chlebów, jednym słowem propozycja dla każdego. Już mogę podziękować Gospodyni za te bułeczki. Wiem, że mój domowy Bułeczkożerca ucieszy się z nich ogromnie :)

Po przepis zapraszam do Gospodyni i poniżej.

Bułeczki czosnkowo-bazyliowe
Źródło: Dorota

Ciasto:
400 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego

Nadzienie:
60 g miękkiego masła
6-7 ząbków czosnku
2-3 łyżeczki sosu Pesto [ew. ok. 25 posiekanych listków bazylii lub 2 łyżeczki posiekanej pietruszki]
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucić na stolnicę lub do miski i wyrobić (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia). Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (tak, jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy. Przykryć, pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W międzyczasie składniki nadzienia rozetrzeć ze sobą łyżką, tak, żeby się połączyły [zmiksowałam w blenderze]. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem z mlekiem i ostrym nożem naciąć wzdłuż. W rowek nakładać nadzienie.
Piec w 180 st. przez 15 minut. Najlepsze na ciepło.

Chleb rosyjski z ziemniakami
Źródło: Tatter

Składniki:
225 g ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
2 łyżki masła
115g aktywnego zakwasu żytniego razowego 100% hydracji
100g wody z gotowania ziemniaków
350g białej pszennej maki chlebowej
1/4 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie: Ziemniaki połączyć z masłem. Do miski włożyć zakwas i rozmieszać go z woda. Dodać mąkę pszenną, drożdże i sol, przemieszać i dodać ziemniaki oraz kminek. Wyrobić gładkie, delikatnie ścisłe ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 1 godziny). Ciasto wyłożyć na stół i odgazować dokładnie. Ukształtować bochenek i włożyć go do omączonego kosza złączeniem w gore. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Wyrośnięty bochenek przełożyć na łopatę, szybko naciąć i wsunąć do naparowanego pieca. Piec z parą przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210 st. C i piec kolejne 15 minut. Dopiekać 10 minut w 200 st. C.
Wystudzić przed pokrojeniem.

Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Ten rosyjski robiłam kiedyś, pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam (bo jakżeż by nie ;)), o, tutaj:
    http://cynamonioliwka.blogspot.com/2010/06/wp-79-bueczki-z-czosnkowym-nadzieniem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam chleb z ziemniakmai - bardzo smaczny jest :)
    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,p,000719

    OdpowiedzUsuń
  4. http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/06/bueczki-z-czosnkiem.html

    http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/06/chleb-rosyjski-z-ziemniakami.html

    Tutaj moje bułki i chleb. Dziękuję za przepisy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to upiekłam chlebek :)
    http://atinabc.blox.pl/2010/06/Chleb-rosyjski-z-ziemniakami.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wsadziłam swoje 3 grosze i upiekłam:
    http://galeriachleba.blogspot.com/2010/06/buka-penoziarnista-z-piniolami-i-pesto.html

    Buziaki, jutro będę robiła chlebek:*

    OdpowiedzUsuń
  7. http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26459&view=findpost&p=993349
    to upiekłam bułki :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgłaszam swoje bułeczki:)
    http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/06/Buleczki-czosnkow-bazyliowe.html

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja! I ja! To mój pierwszy raz w WP, ale nie pierwszy z tymi bułeczkami :)

    http://gotujebolubi.blox.pl/2010/06/Obledne-buleczki-weekendowa-piekarnia-79.html

    Chlebek jutro. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja upiekłam rogaliki z przepisu na bułeczki.Pycha!
    http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2010/06/rogaliki-czosnkowo-pietruszkoweweekendo.html

    OdpowiedzUsuń
  11. http://galeriachleba.blogspot.com/2010/06/rosyjski-chleb-z-ziemniakami.html

    Chlebuś juz jest;)

    OdpowiedzUsuń
  12. moje buły są http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/06/weekendowa-piekarnia-79-i-zaproszenie.html
    i przy okazji zaproszenie. mam nadzieję, że nie naknociłam? ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chlebuś

    http://gotujebolubi.blox.pl/2010/06/Chleb-rosyjsi-WP79-cd.html

    OdpowiedzUsuń