środa, 21 kwietnia 2010

Podsumowanie WP#69 i zaproszenie WP #70.




I znów długa była edycja Weekendowej Piekarni. Dłuższa by każda piekarka, każdy piekarz znalazł sobie spokojny czas na upieczenie wspaniałego chleba, jaki zaproponowała nam Ptasia. Wiejski chleb mistrza Hamelmana pięknie prezentował się w wielu Waszych wirtualnych kątkach. Tak pięknie, że wczoraj jeszcze jedno do niego podejście razem z Oczko zrobiłam. I teraz już wiem jak wybornie smakuje, gdy mąkę schowa się w szafce, a do roboty zaprzęgnie rączki. Wszystkich, którzy nie piekli zachęcam - spróbujcie upiec ten wspaniały chleb, naprawdę warto. Kromka z tego bochenka posmarowana pesto z liści rzodkiewki i pietruszki to niezwykły rarytas. Ale przecież same/sami wiecie z czym najbardziej posmakują Wam kanapki :-)

Podsumowanie WP#69

A.Grey ze Spiżarni
Amarantka z Tu i teraz
Atina z Tak sobie pichcę
Bedada z
Domowo

Cinki: Beata
Ewelosa z Mój mały świat
Joanna z Notatek kulinarnych
Konsti z Apprechiamo?
Majanka z Majanowego pieczenia
Margot z
Kuchnia Alicji

Nette z Fabryki smaku
Olciaky z
O chlebie i nie tylko

Ptasia z Coś niecoś
Zaytoon z Cynamon i oliwka

Oraz Gospodarna Narzeczona tutaj i ja tutaj.

Zaproszenie WP#70

A teraz kolej na nową edycję i nowy jubileusz. Nad naszą 70'tką opiekę roztoczyła Olciaky. Opiekę smakowitą ogromnie, bo czyż znajdzie się ten kto nie lubi miękkiej, lekko słodkiej chałki? Zapraszam Was do kolejnego weekendowego pieczenia, wspólnej i smacznej zabawy. Przepis najdziecie poniżej i u Gospodyni tutaj.


Chałka
(Przepis od Nutinki z forum Cincin, ze zmianami Olciaky)

Składniki:
2 1/2 dag drożdży
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
4 1/2 szklanki mąki pszennej
białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)
kruszonka (zrobiona z mąki, masła i cukru pudru - np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru)

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować. Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki, które należy podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Smacznego.

21 komentarzy:

  1. Ależ piękne zaproszonko:D
    !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, dziękuję i za miłe słowo i za wspaniałą propozycję. Już nie mogę doczekać się weekendu, kiedy się za nią wezmę :) Uwielbiam chałki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochane, zapomniałam wysłać linka do mojego chlebka z WP , sorki.
    Już podaję: http://majanaboxing.blox.pl/2010/04/Chleb-wiejski-czyli-Weekendowa-Piekarnia-69.html

    Czy nie jest za późno by mnie dopisać?
    Pozdrawiam ciepło :))
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  4. Majano, Tili pewnie doda. A ty kiedy bedziesz gospodynia Piekarni!?

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko, już jest :)
    @ Ci posłałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też zapomniałam, ja też.
    O tutaj: http://cynamonioliwka.blogspot.com/2010/04/wp-69-chleb-wiejski-i-sztuczne.html

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo miło mi się gospodarzyło i Tili, bardzo się cieszę, że za drugim razem bardziej smakował. I takie pesto też lubię (pokażesz na blo)?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja to chyba w ogóle zabiorę Ci ten klucz, co by nie kusiło na przyszłość ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja upiekłam chałki dwie - została tylko połowa jednej :)
    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000657,0

    Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a to moje chałeczki

    http://kornikwkuchni.blogspot.com/2010/04/chaka-wp70.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogę prosić o dopisanie mojego chleba wiejskiego- http://fabrykasmaku.blox.pl/2010/04/Chleb-wiejski-WP-69.html ... ;).:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tilli, cieszę się, że uwielbiasz ( ja też, ja też!)
    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszna ta chałka.
    http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/04/chaka-70-edycja-weekendowej-piekarni.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Z szerokim uśmiechem pokazuje moje chałki:)
    http://galeriachleba.blogspot.com/2010/04/chaka-weekendowa-piekarnia-70.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziewczyny oglądam Wasze piękne chałki i aż uśmiecham się od ucha do ucha - sama przyjemność :)
    W środę kolejne zaproszenie i podsumowanie, więc jest jeszcze czas na zabawę :)
    A chętnych do gospodarzenia zapraszam do kontaktu z Narzeczoną :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pychotka ta chałka:) http://slodkie.blox.pl/2010/04/Chalka.html

    OdpowiedzUsuń
  17. http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/04/weekendowa-piekarnia_22.html
    Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O ile pamiętam to jeszcze Maja deklarowała swój udział:
    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2010/04/chalka-zydowska-czyli-wp70.html

    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z dużym opóźnieniem, ale zrobiłam ją i ja http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/07/Chalka-WP70.html

    OdpowiedzUsuń