Świąteczna i długa była ta edycja Weekendowej Piekarni, a do tego obrodziła w piękne bochenki w naszych domach. Wszystko to dzięki Patrycji vel. Trufli, która zaproponowała nam wspaniały chleb, autorstwa mistrza Jeffrey'a Hamelman'a - Pain au Levain na mieszanych zaczynach.
Mój bochenek powstał na progu Wielkanocy i stworzyłam go razem z Oczkiem ... nie, to raczej Oczko go stworzyła, wymieszała, wyrobiła, a potem wraz ze mną formowała, fotografowała i konsumowała po dniu pełnym kuchennych dokonań. Miałyśmy prawdziwe wspólne pieczenie w świątecznej Weekendowej Piekarni.
A z kim jeszcze wszyscy piekliśmy ten niezwykle smakowity chleb? Oto podsumowanie:
Piekły:
Agatka z Twoje Moje
A.Grey ze Spiżarni
Anna z Addio pomidory
Anna z Mojej Małej Kuchni
Bedada z Domowo
Cinki, Kornasia i Beata
Ewelosa z Mój mały świat
Iv z Ko ko ko
Joanna z Notatek kulinarnych
Karola ze Świata moich smaków
Magoldie z Kopalni Smaków
Patrycja z Trufli
Zaytoon z Cynamon i Oliwka
Narzeczona tutaj i Ja wraz z Oczkiem, co zaprezentowała nam tutaj oraz w tym poście :-)
Wielkanoc się kończy, zaczyna się kolejny tydzień, a w nim gospodarzyć nam będzie Ptasia. Zaproponowała nam niezwykły chleb wiejski Mistrza Hamelmana, a jak to chleb mistrza, to wiadomo że będzie wspaniały. Już nie mogę doczekać się, jak poczuję jego aromat i spróbuję jego smaku. A Wy?
Chleb wiejski
(J. Hamelmana)
Składniki zaczynu:
454 g mąki pszennej chlebowej
284 g (ok. 1 1/4 amerykańskiego cup) wody
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant/1,2 g drożdży świeżych
Przygotowanie zaczynu: Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól, wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.
Składniki ciasta chlebowego:
454 g mąki pszennej chlebowej
360 g (1 1/2 amerykańskiego cup) wody
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant/5 g drożdży świeżych
cały zaczyn
Przygotowanie: Wymieszać (ok. 3 min) mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego, poza zaczynem. Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodawać zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody/mąki. Wyrabiać dalej ciasto na wyższych obrotach miksera (ok. 2 1/2 min) lub ręcznie. Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty. Umieścić w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na ok. 2 1/2 godziny, w trakcie złożyć dwukrotnie (co 50 min.). Po czasie wyrastania podzielić na 2 części, uformować z grubsza kule, nakryć folią, dać odpocząć 10-20 minut. Po tym czasie uformować właściwe, okrągłe/owalne chleby. Umieścić w koszykach/'kołyskach' ze ściereczek, nakryć folią. Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4 - 1 1/2 godziny). Piec nacięte bochenki w uprzednio nagrzanym i naparowanym piekarniku, najlepiej na kamieniu, w 230 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut.
Smacznego.
Mój bochenek powstał na progu Wielkanocy i stworzyłam go razem z Oczkiem ... nie, to raczej Oczko go stworzyła, wymieszała, wyrobiła, a potem wraz ze mną formowała, fotografowała i konsumowała po dniu pełnym kuchennych dokonań. Miałyśmy prawdziwe wspólne pieczenie w świątecznej Weekendowej Piekarni.
A z kim jeszcze wszyscy piekliśmy ten niezwykle smakowity chleb? Oto podsumowanie:
Podsumowanie WP#68:
Piekły:
Agatka z Twoje Moje
A.Grey ze Spiżarni
Anna z Addio pomidory
Anna z Mojej Małej Kuchni
Bedada z Domowo
Cinki, Kornasia i Beata
Ewelosa z Mój mały świat
Iv z Ko ko ko
Joanna z Notatek kulinarnych
Karola ze Świata moich smaków
Magoldie z Kopalni Smaków
Patrycja z Trufli
Zaytoon z Cynamon i Oliwka
Narzeczona tutaj i Ja wraz z Oczkiem, co zaprezentowała nam tutaj oraz w tym poście :-)
Wielkanoc się kończy, zaczyna się kolejny tydzień, a w nim gospodarzyć nam będzie Ptasia. Zaproponowała nam niezwykły chleb wiejski Mistrza Hamelmana, a jak to chleb mistrza, to wiadomo że będzie wspaniały. Już nie mogę doczekać się, jak poczuję jego aromat i spróbuję jego smaku. A Wy?
Zaproszenie do WP#69
Chleb wiejski
(J. Hamelmana)
Składniki zaczynu:
454 g mąki pszennej chlebowej
284 g (ok. 1 1/4 amerykańskiego cup) wody
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant/1,2 g drożdży świeżych
Przygotowanie zaczynu: Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i sól, wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody. Nakryć miskę z zaczynem folią, odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty, zaczynający dopiero się lekko zapadać.
Składniki ciasta chlebowego:
454 g mąki pszennej chlebowej
360 g (1 1/2 amerykańskiego cup) wody
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant/5 g drożdży świeżych
cały zaczyn
Przygotowanie: Wymieszać (ok. 3 min) mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego, poza zaczynem. Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodawać zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody/mąki. Wyrabiać dalej ciasto na wyższych obrotach miksera (ok. 2 1/2 min) lub ręcznie. Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty. Umieścić w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na ok. 2 1/2 godziny, w trakcie złożyć dwukrotnie (co 50 min.). Po czasie wyrastania podzielić na 2 części, uformować z grubsza kule, nakryć folią, dać odpocząć 10-20 minut. Po tym czasie uformować właściwe, okrągłe/owalne chleby. Umieścić w koszykach/'kołyskach' ze ściereczek, nakryć folią. Odstawić do podwojenia objętości (1 1/4 - 1 1/2 godziny). Piec nacięte bochenki w uprzednio nagrzanym i naparowanym piekarniku, najlepiej na kamieniu, w 230 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut.
Smacznego.
11 komentarzy:
Znam ten Hammelmanowski chleb, ach.. co to będzie się działo w ten weekend;)
Ps: Dobrze, że mam książkę, to przepisywać nie muszę:)
Pozdróweczka.
Oooo!... oko! ;))))
Zrobiłam :) z połowy porcji i w formie bułeczek :)
Pyszne są :)
serdecznie pozdrawiam Dziewczynki :*
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/04/weekendowa-piekarnia-69.html
bardzo smaczny chleb
I ja upiekłam :)
http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/04/odsona-69-weekendowe-piekarni.html
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/04/weekendowa-piekarnia_09.html
Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
http://galeriachleba.blogspot.com/2010/04/wiejski-chleb-razowy.html
Ze zmianami ale upiekłam:)
Pozdrawiam:)
Dziewczyny widziałam już u Was bochenki, wszystkie tak piękne :) Strasznie się cieszę, że piekłyśmy razem :)
Melduję, że chlebek upieczony - pyszny :)
I mnie, i mnie proszę wpisać do podsumowania :)
http://twojemoje.blogspot.com/2010/04/pain-au-levain-na-mieszanych-zaczynach.html
pozdr
agata
Prześlij komentarz