środa, 16 marca 2011

Podsumowanie WP#109 i zaproszenie WP#110

Wiosna na chwilę dała o sobie znać, ale zimno spowiło znowu moje miasta. Najlepszy to czas na rozgrzewanie kostek, a nic tak nie rozgrzewa jak piekarnik. Zwłaszcza, gdy w środku piecze się wspaniały bochen lub pyszne bułeczki. W zeszłym tygodniu pod czujnym okiem Olciaky piekłyśmy wspaniałe maślane bułeczki, te akurat doskonałe są na zimne i na ciepłe poranki. A piekły je:

Podsumowanie WP#109
Maślane bułeczki

Agnieszka z Kuchennych popisów
Ania z Mieszanki Smaków
Bożena z Mojego kucharzenia
Dawny Basik z Mozaiki Życia
Etrala z Etrala
Grace z Grace w Kuchni
Jola ze Smaku Mojego Domu
Olciaky z Galerii Chleba
Mirosix z Mirosix Gotuje
Teresa z Co i Kiedy Gotuję

Świetne wypieki dziewczyny. I proszę nie narzekać, że się coś nie udało tylko piec, piec...I Gospodarzyć. Są tu bardzo pilne panie piekarni, co wcale nie zgłaszają się na Gospodynie. Tak, tak do Was mówię!

A dziś kolejne, fiu fiu 110 wydanie. Gospodarzy nam Ela z Kartoflanego Pola, która zafundowała mi nie lada przyjemność. Wypieki z niemieckiej książki, zawsze z ochotę przyglądam się nieznanym w blogosferze przepisom. I cieszy mnie ich propagowanie. Was też zachęcam to poszukiwania nowości. Tymczasem:

Zaproszenie WP#110

Chleb mieszany-pszenno żytni.

Składniki na 1 chleb o wadze 1,5 kg:

-600 g maki pszennej (typ 550)

-400 g maki żytniej (typ 997)

-2 łyżki soli

-400 ml wrzątku

-1 paczka suszonych droższy

-1 łyżeczka cukru

-100ml letniej wody

-300 g zakwasu żytniego o temperaturze pokojowej

-2 łyżeczki oleju

Glazura do smarowania bochenka:

200 ml wody

1 łyżeczka maki ziemniaczanej.

Wymieszać w misce oba rodzaje maki, sol i cukier. Powoli dodać wrzątek mieszając. Odstawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać do mąki, dodać też zakwas. Ciasto wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut. Wyłożyć do naoliwionej miski i posmarować na wierzchu cienko olejem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 12 godzin.

Ciasto ponownie zagnieść przez ok. 10 minut. Ewentualnie dodać maki, uformować kule, przełożyć do naoliwionej miski, posmarować na wierzchu cienko olejem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Ponownie krotko zagnieść i uformować okrągły bochenek, który ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 °C. Na dolna półkę wstawić żaroodporną lub blaszaną miskę wypełnioną wodą. Bochenek wygładzić wilgotnymi rękami i wstawić na środkową półkę do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 °C. Piec kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia chleb posmarować krochmalem, co daje ładną glazurę.

Bułeczki pszenne pełnoziarniste z orzechami włoskimi

Składniki na 4 bułeczki.

-65 g orzechów włoskich bez łupin

-165 g maki pszennej z pełnego przemiału

-10 g świeżych drożdży

-1/4 łyżeczki brązowego cukru

-50 ml letniego mleka

-2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich

-1/2 łyżeczki soli

-1 żółtko

Odłożyć 4 połówki orzechów do przystrojenia bułek, pozostałe rozdrobnić w moździerzu lub zetrzeć na drobnej tarce. Make wsypać do miseczki, w środku zrobić zagłębienie, do którego wkruszyć droższe. Dodać cukier i nieco mleka, wymieszać. Odstawić w cieple miejsce na 10 minut. Następnie dodać pozostałe mleko, 50 ml letniej wody, olej, sol i zmielone orzechy. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, z których uformować bułki. Układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki naciąć nożem na krzyż. Żółtko wymieszać z 1 łyżka wody, mieszanina posmarować bułki. Do środka każdej bułki włożyć połówkę orzecha włoskiego.


Po szczegóły zapraszam do Gospodyni i czekam na kwietniowe gospodynie i gospodarzy!!!

22 komentarze:

  1. 1 bluzeczka cukru? Czy chodzi o łyżeczkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzecz jasna! poprawione. To przez to poprawianie na polską czcionkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlip, chlip ktoś mnie nie zauważył, choć mam 177 centymetrów i trudno mnie przegapić nie zostałam uwzględniona w WP # 109 ;)))))

    Nowe propozycje też wyglądają fajnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Milego pieczenia! Pozdrawiam z Bawarii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, ja się przyłącze do pieczenia i koniecznie musze pomyslec o tym prowadzeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ktos tu sie pomylil z liczeniem ;)
    Z 1 kg maki, 400 g wody i 300 g zakwasu na pewno nie wyjdzie 1 bochenek o wadze 1 kg ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ok, o wadze +/- 1,5 kg ;) Czesc wody wyparuje w pieczeniu ;) Musze isc na korepetycje z matematyki... C

    OdpowiedzUsuń
  8. Basiu chętnie cię dodam choć bardziej karłowatego jestem wzrostu, ale podaj link. Bez linka nawet dwa metry nie wystarczą ;-)

    Marta i wszystko się wyjaśniło.

    OdpowiedzUsuń
  9. O ja trąba, chyba wzrost mi się na wzrok rzucił, zupełnie nie zauważyłam, że nie wkleiłam linki

    Teraz się poprawiam i wklejam co trzeba.
    http://mozaikazycia.blogspot.com/2011/03/wp-109-bueczki-maslane.html

    Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie Basia

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach ci duzi, oni zawsze namieszają ;-) I mali muszą odkręcać ;-) Uściski ciepłe.

    OdpowiedzUsuń
  11. Idę biczować się za kłopot ;)))) Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Tylko nie za mocno bo cię wepchnie w grunt i bedziesz mała.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny jest ten chlebek....wierzcie mi warto go upiec...choć mój troszkę w kształcie nie ten, terenten (jakby to mój mąż powiedział) bo mi pękł naokoło
    http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/03/Mischbrot-czyli-WP110.html
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
    Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam bułeczki - bardzo smaczne są:)

    http://skawola.blogspot.com/2011/03/bueczki-pszenne-penoziarniste-z.html

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Haha czyżby to do mnie? :))

    Obiecuję, że jak już będę na swoim to z chęcią poprowadzę jeden odcinek :)
    A może i nawet dwa? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam wczoraj chleb :)
    http://etrala.blogspot.com/2011/03/chleb-mieszany-pszenno-zytni.html

    dziekuję za przepis, syn bardzo chwalił, szczególnie skórke ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tez upieklam buleczki - http://mirosixgotuje.blox.pl/2011/03/WP-110-Buleczki-pszenne-pelnoziarniste-z.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Na razie są bułki, baaardzo smakowite:)

    http://mieszankasmakow.blogspot.com/2011/03/bueczki-pszenne-penoziarniste-z.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Bułeczki upieczone
    http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/2011/03/wp110-bueczki-z-orzechami-woskimi.html

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeszcze ja, jeszcze ja, trochę się spóźniłam z chlebem...

    http://mieszankasmakow.blogspot.com/2011/03/chleb-mieszany-pszenno-zytni.html

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeszcze ja zgłaszam bułki - nie zdążyłem z publikacją (z resztą jak zwykle) Zapraszam: http://www.kuba-pichci.pl/2011/03/bukowo-radiowo.html

    OdpowiedzUsuń