środa, 16 lutego 2011

Podsumowanie WP #105 i zaproszenie WP #106.



Skończył się tydzień wspomnień, podróży po bezdrożach pamięci i smaków, odnajdowania naszego własnego, jedynego chleba z dzieciństwa. Bochenka, który w sercu Daniela Leadera znalazł specjalne miejsce. Czy i Nas oczarował?

To chyba oczywiste. Wystarczy spojrzeć na długą listę Piekących oraz poczytać jak bardzo uwiódł Was jego aromat, smak miąższu, magiczna otoczka jego historii. A przy okazji dał nam lekcję wyczucia w zakresie stosowania mąk z różnych krajów.

Patrycjo, wyborny chlebek wybrałaś, za co Ci gorąco i z całego serca dziękuję :*

Podsumowanie WP #105

Ciemny żytni chleb polski piekły:

Agnieszka z From Oregon with love
Agnieszka z
Kuchennych popisów
Agnieszka ze Smakiem
A.Grey ze
Spiżarni
Białoczarna z Cukrem i miodem
Dawny Basik z Mozaiki życia
Eve z Lubię to ... gotowanie!
Ewelosa z Mój mały świat
Iv z Ko ko ko
Jola Szyndlarewicz z
Nasze życie od kuchni
Kass ze Smaków i aromatów
Maggie z Pewnej kuchni na WyspachMargot tym razem na Cinie
Mirosix z Gotowanie pod gruszą
Nina z Nina w kuchni
Olciaky z Galerii chleba
Patrycja z
Trufli
Ptasia z Coś niecoś
Wiewióra z
Dzieje kuchennej Wiewióry
Wiosenka27 z Eksplozji smaku

oraz ja, czyli Tili i ja czyli Narzeczona

Zaproszenie WP #106

Tak jak poprzedni chleb potrzebował naszego wyczucia, tak ten może stać się dla wielu tym pierwszym bochenkiem, albo tym awaryjnym, gdy czasu zabrakło, albo zdarzyła się wpadka z bardziej wymagającym chlebem (a przecież nawet Mistrzom się one zdarzają :-D). Tym razem A.Grey zaproponowała nam błyskawiczny chlebek domowy "Farmhouse loaf". Prosty i szybki, ale chleb własnoręcznie upieczony to największe dokonanie. Wyciągajcie mąkę z szafek, zakasajcie rękawy i pieczcie. Powodzenia!

Przepis znajdziecie poniżej i u Gospodyni.

Farmhouse loaf

przygotowanie ciasta - około 15 minut
wyrastanie ciasta - 45 minut
ostateczne wyrastanie - 20 minut
pieczenie - około 30 minut

Składniki:

500 g mąki chlebowej
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka drobnego cukru
300 ml letniej wody

Przygotowanie:
Przesiać mąkę i sól do dużej miski, zrobić pośrodku dołek. W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody. Mieszać do rozpuszczenia, następnie pozostawić na 2 minuty - powinno się lekko spienić. Wlać do dołka w mące wraz z pozostałą wodą. Szybko wymieszać drewnianą łyżką. Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.

Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do lekko naoliwionej foremki.

Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.

Nagrzać piekarnik do 220 st C (200 termoobieg). Chleb lekko oprószyć mąką i piec przez 30-35 minut. Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli to konieczne, dopiekać chleb (już bez foremki) przez 5 minut. Studzić na kratce.


Źródło: przepis z magazynu "Delicious"

I znów ogłoszenia parafialne: Gospodarzcie Nam, dzielcie się swoją pasją i pomysłamiNa Wasze maile czeka Narzeczona!

Smacznego.

16 komentarzy:

  1. Cholercia, nie zdazylam dodac wpisu, a tez robilam chlebek z ubieglego tygodnia. No nic, mowi sie trudno i piecze sie dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O robiłam na początki swojej przygody z wypiekaniem chleba bardzo podobny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maggie, nic nie szkodzi. Jak tylko opublikujesz, wrzuć mi linka pod podsumowaniem to dopiszę :)

    Kabamaigo, i dla mnie ten chlebek będzie powrotem do początku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mojego nie ma?
    http://cosniecos.blox.pl/2011/02/Weekendowa-Piekarnia-105-zytni-chleb-polski.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Narzeczono, tak zrobie - spodziewaj sie linka dzis wieczorem :)
    A ten farmhouse loaf tez zrobie, a co!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ptasiu, wybacz mi, zakręcona dziś jestem :( Już uzupełniłam wszystkie wpisy :)

    Maggie, nie jestem Gospodarną Narzeczoną tylko Tilianara :) Obie opiekujemy się WP :) Czekam na linka i na kolejny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wezmę udział w tym wydaniu:)
    Zaraz opublikuję żytni polski i dam linka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Udało mi się w tym tygodniu zdążyć i upiec z Wami. http://coikiedygotuje.blox.pl/2011/02/Farmhouse-loaf-WP105.html
    Pozdrawiam cieplutko
    tmach

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam i ja ten chlebke ale nie stety z braku czasu nie mogłam go wcześniej wstawić dlatego zrobiłam to dopiero dzisiaj.

    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000856

    serdecznie pozdrawiam i przepraszam za obsuwę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznosci ten chlebek z 106 wydania WP. Mój synek zajada, aż miło:)
    http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/02/Farmhouse-loaf-czyli-WP106.html
    Pozdrawiam ciepło
    Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  11. Tili ja też upiekłam, niestety będę mogła wrzucić dopiero wieczorem lub w nocy :). A ten polski i tak zrobię drugi raz! :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Tili, upieczony! i już ani okruszka po nim nie ma :)

    http://lubietogotowanie.blogspot.com/2011/02/farmhouse-loaf-weekendowa-pierkarnia.html

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeśli można, to podam linka do mojego pierwszego Farmhouse loaf.
    Tym razem zwyczajnie nie zdążyłam zrobić zdjęć, za szybko został zjedzony :)
    http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/09/farmhouse-loaf.html

    Bardzo, bardzo dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie!! Dla mnie, to zawsze wspaniała i inspirująca przygoda, gdy rozsypane gdzieś po świecie kobiety pieką w swoich kuchniach ten sam chleb w tym samym czasie. Dzięki! Pozdrawiam serdecznie :)
    Anita (a.grey)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tili, i ja tym razem się zmobilizowałam, choć nie było to tak trudne jak powstrzymanie się od natychmiastowej konsumpcji :) Zapraszam tutaj: http://smakiem.blogspot.com/2011/02/chleb-slaski.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja tez upiekłam :)
    i tez już sie konczy ;)
    http://etrala.blogspot.com/2011/02/farmhouse-loaf-czyli-chleb-awaryjny.html

    OdpowiedzUsuń
  16. :) zapomniałam o linku..


    http://galeriachleba.blogspot.com/2011/02/ciemny-zytni-chleb-polski.html

    OdpowiedzUsuń