środa, 15 września 2010

Podsumowanie WP#84 i zaproszenie do WP#85




Dziś szybkie podsumowanie i szybkie zaproszenie. Ot tak na wyskok spod koca. W zeszłym tygodniu piekłyśmy wyrolowaną kanapkę, którą zaproponowała nam Olciaky. Przepis wymagał pewnego podrasowania, ale wszyscy sobie z tym doskonałe poradzili. Tych co się skarżyli, uprasza się o sprawdzanie na Gospodarnym Szczęściu czyli tutaj, czy nie pojawiają się nasze uwagi na temat przepisu, to w przyszłości może ułatwić sprawę ;-) Wiele z Was puściło wodze fantazji w doborze nadzienia. Były kanapki mięsne i wegetariańskie, z dodatkiem różnych past i rybne. A piekły z nami:

Podsumowanie WP#84

Agnieszka z AB różności mniej lub bardziej artystyczne
Bebada z Domowo
Daga z Z piekarnika
Edysia z Przy stole
Ewelosa z Mój mały świat
Ilka z Ilonkowo
Kasia z Na zapiecku
Kinga z Kinga w kuchni
Kornik z Kornik w kuchni
Kuba z Kuba pichci
Jola ze Smaków Mojego domu
Magda z Czym chata bogata
Margot z Kuchni Alicji
Muffingirl z Muffingirl
Olciaky z Galerii Chleba
Panna Malwina z Filozofii Smaku
oraz Gospodarna Narzeczona i Tili

Osoby pominięte proszone są o nadesłanie linków poprzez dodanie komentarza. A ja już zapraszam na kolejne wydanie.

Zaproszenie do WP#85

W tym tygodniu gospodarzy nam mężczyzna. Jest to zawsze szczególna okazja, bo piekących z Nami mężczyzn nie ma za wielu. Ja co prawda na co dzień tego nie odczuwam, bo muszę wręcz staczać bitwy o dostęp do piekarnika. Kuba, bo to on jest naszym gospodarzem wybrał dla nas szybki, ale ciekawy przepis. Będziemy piec chleb na sodzie, tradycyjny irlandzki przepis. Jestem ciekawa jak wam posmakuje. Czekam na wasze wrażenia. A przepis poniżej.

Klasyczny sodowy chleb irlandzki
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki:

Składniki na 1 duży bochenek:


- 250 mąki pszennej typ 500
- 250g mąki pszennej razowej (lub 500g mąki typ 500)
- 100g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g miękkiego masła
- 500 ml maślanki lub kefiru

Przygotowanie:Suche składniki wymieszać w dużym naczyniu, dodać posiekane masło, wlać maślankę, wszystko szybko wymieszać. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników. Uformować na blaszce w bochenek o średnicy około 20 cm. Na wierzchu zrobić mocne nacięcia na kształt krzyża.
Piec w temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż bochenek uderzony od spodu wyda głuchy dźwięk. Jeśli jeszcze nie jest gotowy, można odwrócić do góry dnem i piec dodatkowe kilka minut. Studzić na kratce. Trzymać przykryty ręczniczkiem kuchennym. Podawać dzieląc na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół, lub po prostu w kromkach.

Nieco modyfikując powyższy przepis otrzymamy chlebek słodki. Wystarczy zrezygnować z płatków owsianych, a dodać do suchych składników:
- 2 łyżki cukru
- szklankę rodzynek
Osoby, które upieką w tym wydaniu i chcą znaleźć się w podsumowaniu proszone są o zostawienie linka do posta z wypiekiem w komentarzach pod zaproszeniem. Udanych wypieków!

Szczegóły u Kuby.

22 komentarze:

  1. Ja już się na cieszę na tą WP, bo jeszcze do tej pory nie piekłam chleba na sodzie :)
    No i już zaraz za momencik dwie ostatnie WP wrzucę na GS - pewnikiem dziś lub jutro :)
    Zdrówka Narzeczono :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze ja:
    http://przystole.blox.pl/2010/09/Wyrolowana-kanapka.html

    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napiszę krótko. Chlebek już w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze ja! O tutaj: KLIK!

    OdpowiedzUsuń
  5. A, zapomniałam się podpisać. To pisałam ja, Jarząbek. Znaczy się: Magd.

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja spóźniona tzn " wyrolowana "
    http://bedada-domowo.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka.html

    OdpowiedzUsuń
  7. i ja! i ja!
    http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka-czyli-wp84.html

    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a sodowy juz mam za soba - pieklam go jakis czas temu i polecam: http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/01/ekspresowy-chleb.html :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek upieczony http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/09/Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki-WP-85.html

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też robiłam już kiedyć

    http://kornikwkuchni.blogspot.com/2009/11/irish-soda-bread.html

    OdpowiedzUsuń
  11. http://ilonkowo.blox.pl/2010/09/Wyrolowana-kanapka-WP-84.html

    ja również upiekłam tę pyszną kanapkę:))

    OdpowiedzUsuń
  12. http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/09/wyrolowany-robal.html
    jak zawsze spóźniona- ale i ja rolowałam kanapeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam sodowy chleb irlandzki
    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000778

    jest inny ale mi osobiście smakował :)

    serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam http://nazapiecku.blogspot.com/2010/09/chleb-na-sodzie-wp-85.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam :)

    To moja pierwsza próba wspólnego pieczenia:

    http://nakurzejstopce.blogspot.com/2010/09/d-e-b-i-u-t-u-j-e-w-w-p.html

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. W tym tygodniu i ja
    http://coikiedygotuje.blox.pl/2010/09/WP85-Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki.html
    tmach

    OdpowiedzUsuń
  17. No i ja - Gospodarz! Zapraszam: http://www.kuba-pichci.pl/2010/09/weekendowa-piekarnia-85-klasyczny.html :-)
    Chlebek dobry, choć bardziej przemawia do mnie wersja na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  18. a ja? :)
    http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/09/wyrolowana-kanapka-czyli-wp84.html

    OdpowiedzUsuń
  19. mój chlebek, mały, z połowy składników tylko

    http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/09/soda-bread.html

    OdpowiedzUsuń
  20. i ja upiekłam , miła odmiana po zakwasowcach
    Smak jest zupełnie inny ,ale nie znaczy ,że gorszy
    Mi i rodzinie bardzo smakuje i myślę ,że szybko zniknie , już połowy nie ma
    Ni dam rady zrobić wpisu na blogu , bo wyjeżdżam na dwa dni ,ale tu wstawiłam zdjęcia
    zresztą nie ważne chyba gdzie , ważne ,ze upieczone
    http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26459&view=findpost&p=1027069

    OdpowiedzUsuń
  21. a oto moje chlebki:)

    http://lubietogotowanie.blogspot.com/2010/09/sodowy-chleb-irlandzki-weekendowa.html

    nie mogłam się zdecydować, którą wersję wolę, więc zrobiłam obie :)

    pozdrawiam serdecznie!
    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. http://smakmojegodomu.blox.pl/2010/09/Klasyczny-sodowy-chleb-irlandzki-WP85.html
    Serdecznie pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na kolejne propozycje:)
    Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń